Billige lån til studerende

Når man er studerende, er ens rådighedsbeløb ofte lavt, og uforudsete udgifter kan have stor betydning for økonomien. Her kan du læse vores råd til en god økonomi under uddannelsen og om muligheden for billige lån til studerende.

Hold styr på indtægter og udgifter

Det første og bedste råd til at få en sund økonomi, uanset om du er under uddannelse eller ej, er at lægge et budget. Det behøver ikke at tage dagevis, og du skal ikke skrive alt, hvad du køber ned. Ofte er det nok at gå ind på din netbank og se, hvordan du har brugt dine penge de seneste tre måneder.

Regn ud hvor meget du bruger på faste udgifter (husleje, forsyning, telefon, internet, abonnementer osv.) og se hvor meget du har tilbage. Husk at tage de udgifter med, som ikke skal betales hver måned fx forsikring og licens som ofte betale årligt.

De fleste studerende kan klare et madbudget på 2.000-2.500 kr. i måneden og et beløb til tøj, bøger og fornøjelser på omkring 1.000-1.500. Dertil kommer et lille beløb til opsparing. Kig dine fast udgifter godt igennem og overvej om du kan spare på nogen af dem. Kan du fx undvære streamingstjenester og holde dig til DR, kan du begynde at løbe i parken i stedet for fitnesscenteret og kan du klare dig med et mindre telefonabonnement?

Hvis du har mindre end 3.000-4.000 kr. til rådighed efter, du har betalt dine faste udgifter bør du overveje muligheden for at tage et job eller et lån.

Du kan læse mere om at lægge budget her.

#1 Tag et studiejob

Et studiejob er ikke bare godt for din økonomi, i mange tilfælde stiller det dig også bedre i forhold til at få job efter endt uddannelse.

Det er selvfølgelig ekstra godt, hvis du kan få et job med relevans for din uddannelse, men også ufaglærte fritidsjob som fx pædagogmedhjælper, kassebetjening eller café-medarbejder kan være godt for dit netværk og din økonomi.

Et job på 15 timer med en løn på 110 kr. i timen vil betyde en nettoindtægt tæt på 4.000 kr. i måneden oven i din SU.

Overvej nøje, hvor meget tid du kan bruge på at arbejde ved siden af studierne. Hvis du læser på fuld tid, bør du ikke forpligte dig til mere end 15 timers arbejde ved siden af. I nogle perioder kan du sikkert arbejde næsten fuld tid og i andre perioder - fx op til eksaminer - vil du formentlig have behov for at skrue ned for arbejdet. Sørg derfor for at få en fleksibel aftale med din arbejdsgiver.

Du kan høre mere om studiejob hos din fagforening, eller du kan læse nærmere her.

#2 Spar op

Det er selvfølgelig ikke meningen, at du skal oparbejde en kæmpe opsparing eller lægge til side til din pension, mens du er på SU. Opsparing skal alene fungere som et lille overskud, der skal sikre dig mod at uforudsete udgifter vælter din økonomi.

Det er godt at have lidt at tage af, hvis cyklen skal fikses, din computer brænder sammen eller når der skal købes bøger i begyndelsen af semesteret. Størrelsen afhænger af dit temperament og forbrugsmønster, men for mange vil 10.000-15.000 kr. være passende.

#3 Tal om penge med dine venner

Mange af dine venner er sikkert i samme situation som dig selv. Når man er ung og under uddannelse eller ny på arbejdsmarkedet er indkomsten lille og rådighedsbeløbet endnu mindre.

Tal sammen om, hvad I hver især har råd til, og find på sjove måder at være sammen uden at bruge penge. Erstat fx restaurantbesøg med fællesspisning hjemme hos jer selv, meld jer som frivillige på festivaler i stedet for at købe billet og gå i genbrugsbutikker i stedet for dyre shoppeture.

#4 Undersøg muligheden for støtte og rabat

Når du er under uddannelsen har du adgang til en lang række støttemuligheder og rabatordninger. Det gælder blandt andet tog- og busbilletter, teater, biografer, caféer, boghandlere, museer m.m.

Hvis du bor til leje, vil du i mange tilfælde have mulighed for at få boligstøtte hos din kommune. Du kan læse mere og beregne din boligstøtte her. her

#5 Mulighederne for lån

Hvis du modtager SU har du også mulighed for at tage SU-lån. Mens alle andre lån gives med udgangspunkt i en kreditvurdering, har du som studerende ligefrem retskrav på SU-lån på enslydende vilkår for alle ansøgere.

Hvis du har svært ved at få økonomien til at hænge sammen med din SU og ikke kan eller vil tage et studiejob, kan SU-lån være en god løsning. Lånet fungere som en månedlig udbetaling oven i din SU. Du behøver hverken betale renter eller afdrage på lånet før to år efter endt uddannelse, og renten er ofte meget favorabel.

Dog skal du være opmærksom på, at renten på SU-lån kan stige i låneperioden, fordi den følger den såkaldte diskonto, der er Nationalbankens styrende rente. Det kan påvirke lånerenten og den månedlige ydelse.

Du kan læse mere om muligheden for SU-lån og slutlån her her

#6 Andre lånemuligheder

Hvis du ikke har mulighed for at tage SU-lån, enten fordi du ikke går på en SU-berettiget uddannelse eller fordi du måske allerede har udnyttet muligheden for SU-lån, findes der andre muligheder for billige lån til studerende.

Ofte vil forbrugslån være den bedste mulighed, fordi du ikke forpligter til at bruge pengene på noget bestemt i modsætning til fx sikrede bolig- og billån. Samtidig har forbrugslån ofte en lavere rente end de mere tvivlsomme lånetyper som kviklån og sms-lån.

Fordelen ved forbrugslån er, at du får hele lånebeløbet udbetalt på én gang, og renten ligger fast fra låneaftalens start, til du har indfriet lånet. Til gengæld er renten i mange tilfælde højere end på de statslige SU-lån, og du kan kun i sjældne tilfælde vente med at afdrage på lånet.

Forbrugslån egner sig derfor bedst til situationer, hvor du har akut behov for pengene til en engangsudgift. Er din cykel blevet stjålet, skal du på ferie med vennerne, eller vil du tilkøbe et kursus op til eksamen, så kan forbrugslån være en mulighed.

Husk at lån kun er en løsning, hvis du har udsigt til at kunne betale pengene tilbage. Hvis du er i slutningen af din uddannelse og har gode muligheder for at få job, er det mindre risikabelt at låne penge, end hvis du lige er startet på studiet og skal leve for SU i mange år frem.

Forbrugslån er et godt alternativ til fx at hæve over på dit kreditkort, men hvis du har et løbende behov for at supplere din SU, så er SU-lån et bedre alternativ.

#7 Indhent flere tilbud

Inden du lægger dig fast på et bestemt lån, er det altid godt at undersøge flere muligheder og sammenligne renter og gebyrer. Hos Lendme kan du gratis og uforpligtende ansøge om forbrugslån hos flere banker på én gang.

Ansøg om lån Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende. Ansøg nu