Er det sværere at låne alene

Ja, det korte svar på det spørgsmål er desværre, at det er sværere at låne penge, hvis du ansøger alene, end hvis du ansøger sammen med en anden - men selvfølgelig kan det lade sig gøre.

Vi giver her vores bedste råd, til dig som ansøger om lån alene.

Hvorfor er det sværere?

Det er sværere at få lov at låne, når du ansøger alene, end når du ansøger samme med en anden, fordi banken løber en større risiko ved at låne et beløb til én person.

Det kan virke uretfærdig, at to ansøgere med en indkomst på 20.000 kr. hver i måneden har lettere ved at få lånetilbud end en person, der tjener 40.000 kr. og ansøger alene. Men det skyldes, at banken tager højde for risikoen for, at du bliver arbejdsløs. Hvis en af de to ansøgere med en indtægt på 20.000 kr. mister sit job, har de stadig den andens indtægt til at betale af på lånet. Hvis du som alenestående mister dit job, er mulighederne for at betale renter og afdrag på lånet dårligere.

Derfor giver bankerne i flere tilfælde lån til ansøgere med medansøgere, og i mange tilfælde er renten også lavere.

#1 Hvem kan være medansøger?

I mange tilfælde vælger ansøgere, at have deres kæreste, samlever eller ægtefælle med som medansøger, men en medansøger behøver ikke at være din partner.

Faktisk behøver du og din medansøger slet ikke at dele adresse, husholdning eller økonomi. Det afgørende er, at I er enige om at tage et lån sammen og hjælpe hinanden med at betale af på lånet.

Som single kan du derfor udmærket ansøge sammen med din søster, ven, bror, kollega eller nabo. Bare tal aftalen godt igennem og bliv enige om, hvilken type lån I har lyst til at tage, og hvordan I vil dele pengene.

#2 Lavere renter og flere tilbud

En medansøger påvirker dels dine muligheder for at få lån og dels størrelsen på renter og gebyrer. Hos Lendme ser vi, at ansøgere med medansøgere får både flere og billigere lånetilbud. Det vil sige, at flere banker afgiver tilbud, og at renter og oprettelse typisk er billigere.

#3 Ansøge uden medansøger

Når det er sagt, er det vigtigt at understrege, at du selvfølgelig kan ansøge alene, og at rigtig mange alenestående ansøgere får gode tilbud på lån. Det kan dog være en god idé at være ekstra opmærksom på andre faktorer, der påvirker din kreditvurdering, når du ansøger alene.

Overordnet styrker det din ansøgning at have en fast indtægt, have lave faste udgifter, have et dankort, være medlem af en a-kasse og ikke stå i RKI.

Det er derfor en god idé at kigge din økonomi igennem og være opmærksom på at sende klare signaler om, at du forholder dig ansvarligt til din økonomi.

Du kan læse mere om, hvordan du styrker din kreditvurdering her.

#4 Hvad med mindre lån?

Fordelen ved en medansøger er størst ved de lidt større lån - typisk over 40.000 kr. Ansøger du om et mindre beløb, vil banken ikke i lige så høj grad kigge på din medansøger. Det er derfor særligt ved de store lån, at det kan betale sig at gøre en indsats for at finde en medansøger.

Ansøger du om et mindre beløb, og har du generelt en sund økonomi med plads til at afdrage på et lån, har du rigtig god muligheder for at få gode lånetilbud - også når du ansøger alene.