Hvad koster et privatlån?

Overvejer du at ansøge om et privatlån? Så læs med her og få et overblik over, hvad det kan koste at låne penge i form af et privatlån.

Hvor skal du starte

Det kan for mange være svært helt at gennemskue en låneproces, og hvad det egentligt koster at låne penge. Der er nemlig mange begreber, som man skal kende og forholde sig til.

Der er mange forskellige faktorer, som er gældende, når du skal låne penge, og som også har indflydelse på, hvad dit lån kommer til at koste.

Først og fremmest skal du finde ud af, hvor mange penge du ønsker at låne og den ønskede lånetid. Både lånebeløbet og løbetiden på dit lån, er med til at afgøre prisen for at låne pengene.

Ansøg nu Men der findes heldigvis et smart og nemt alternativ, hvor du kun behøver at udfylde 1 enkelt ansøgning. Ansøg nu

# Hvor stor en rente

Et privatlån hører ind under kategorien usikrede lån. Et usikret lån er, når der ikke stilles sikkerhed i lånet, f.eks. i form af din bolig eller bil. Derudover stilles der heller ingen krav til, hvad pengene skal bruges til. Det betyder, at du kan bruge pengene på lige det, du vil.

Renterne på et privatlån afhænger af mange forskellige faktorer, som banken kigger på i forbindelse med den kreditvurdering, som ligger til grund for alle lånetilbud. Din økonomi, størrelsen på lånet og den ønskede løbetid på det ansøgte lån er blandt andet nogle af de ting, som bankerne kigger på, når de skal fastsætte renten.

Din indkomst spiller derfor en vigtig rolle, når dine omkostninger for et privatlån skal bestemmes. Ikke overraskende vægter en høj indtægt positivt, når banken skal fastsætte renten. Men en høj indtægt gør det ikke alene. Banken kigger nemlig også på dit udgiftsniveau.

Hvis dine udgifter er meget høje i forhold til din indtægt, resulterer det i et lavt rådighedsbeløb. Det vil sige, at når du trækker alle dine udgifter fra din indtægt, så har du dit rådighedsbeløb. Og netop rådighedsbeløbet er også et af de parametre, som banken kigger på. Med udgangspunkt i rådighedsbeløbet, kan banken bedre vurdere, om der er luft nok i økonomien til, at du kan betale af på dit lån.

# Hvilken betydning har din løbetid

Når du skal låne penge, skal du også vælge en løbetid på lånet. Løbetiden er antallet af år/måneder, som det kommer til at tage at betale lånet tilbage.

Løbetiden er også afgørende for, hvor meget du samlet ender med at betale for lånet. Jo længere løbetid, jo flere måneder skal du betale renter af lånet. Så i teorien bør du altid gå efter en så kort løbetid som muligt. Det betyder selvfølgelig, at dit månedlige afdrag bliver højere, da du har færre måneder til at betale lånet helt af.

Du kan selvfølgelig også vælge en længere løbetid med et mindre månedligt afdrag. På den måde har du flere penge til dig selv hver måned. Men du skal blot være opmærksom på, at det samlede beløb, du ender med at betale for lånet er højere.

Vi giver dig her to eksempler på, hvad løbetiden har af indvirkning på den samlede pris for lånet.

Eksempel 1

 1. Lånebeløb: 50.000 kr.
 2. Løbetid: 2 år
 3. Renten: 7.5%
 4. Etableringsomkostninger: 750 kr.
 5. ÅOP: 8,59%
 6. Månedlig ydelse: 2355 kr.
 7. Samlet beløb der skal betales tilbage: 56.528 kr

Eksempel 2

 1. Lånebeløb: 50.000 kr.
 2. Løbetid: 6 år
 3. Renten: 7.5%
 4. Etableringsomkostninger: 750 kr.
 5. ÅOP: 7,99%
 6. Månedlig ydelse: 901 kr.
 7. Samlet beløb der skal betales tilbage: 64.872 kr

Som det ses af de to eksempler, så ender man samlet med at skulle betale over 8.000 kr mere for lånet, hvis man vælger en løbetid på 6 år frem for 2 år. Men omvendt betaler man næsten 1.500 kr. mere om måneden, hvilket for de fleste er mange penge.

Læs også Sådan vælger du den rigtige løbetid

# Gebyrer og andre omkostninger

Når du skal låne penge, er der andre omkostninger ved lånet end blot renterne. Når dit lån bliver oprettet, er der i de fleste tilfælde et etableringsgebyr. Det dækker over det arbejde, som långiveren har udført i forbindelse med oprettelsen af dit lån. Derudover kan der også forekomme administrationsgebyrer, der oftest bliver afregnet hver måned.

Alle omkostningerne på dit lån, kan du nemt få et overblik over ved at kigge på ÅOP’en, når du skal finde ud af, hvor meget dit lån kommer til at koste dig.

ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Det vil altså sige, at ÅOP inkluderer alle udgifter, som der kommer i forbindelse med dit lån, f.eks. renter og gebyrer.

# Prøv vores låneberegner

Hvis du gerne vil have en ide om, hvad et lån kommer til at koste dig, kan du altid prøve vores låneberegner. Her kan du både justere lånebeløb og lånetiden og se eksempler på renten, ÅOP, månedlig og samlet pris for lånet. Men det er vigtigt at have in mente, at det kun er et estimat og ikke den endelig pris for lånet. Den endelige pris for lånet får du først, når banken har foretaget en kreditvurdering baseret på den ansøgning, du har lavet.

Læs også Lendmes låneberegner

# Sammenlign altid flere tilbud

Når du skal finde et lån, er det ligesom med så meget andet vigtigt, at du altid indhenter flere lånetilbud. Ved at indhente lånetilbud fra flere långivere, kan du sammenligne dem med hinanden, og på den måde sikre dig det bedste og billigste lån. Der kan nemlig være rigtig mange penge at spare.

Det kan dog være meget tidskrævende, hvis du udfylder en ansøgning hos flere banker for at kunne indhente flere lånetilbud. Dernæst bliver det også hurtigt svært at sammenligne de forskellige lånetilbud, hvis de er opstillet forskelligt.

Men der findes heldigvis et smart og nemt alternativ, hvor du kun behøver at udfylde 1 enkelt ansøgning.

# Lad Lendme hjælpe dig

Hvis du leder efter et lån, så lad Lendme hjælpe dig. Med kun 1 enkelt ansøgning modtager du nemlig personlige lånetilbud fra op til 7 banker, som du nemt og overskueligt kan sammenligne. Du vælger blot det bedste lån, hvorefter banken overfører pengene direkte til din konto.

Hvis du allerede har et lån, men blot ønsker at tjekke, om du kan få det billigere hos en anden bank, kan du også gøre dette via Lendme. Du sammenligner blot de tilbud, du modtager med dit nuværende lån. Hvis du kan få en bedre pris hos en af bankerne, kan du flytte lånet. Du kan selvfølgelig også bruge lånetilbuddet til at forhandle med din nuværende bank, hvis du ikke ønsker at flytte bank.

Hos Lendme hjælper vi brugerne med både at spare tid og i mange tilfælde også penge. Og det er ikke kun noget vi siger. Vi gør det rent faktisk også. I 2018 sparede vi vores brugere for over 50 millioner kr.

Se også, om vi kan hjælpe dig. Det er gratis og uforpligtende at benytte Lendme.

Ansøg her Se også, om vi kan hjælpe dig. Det er gratis og uforpligtende at benytte Lendme. Ansøg nu