Til ansøgning

Fem fintech trends i Danmark 2021

Som Danmarks første og største lånebroker er vi en stor del af den stadigt voksende fintech industri. Målet med denne industri er at gøre de finansielle markeder mere teknologiske, så det både bliver lettere og billigere for dig at finde rundt i. Vi kommer derfor med fem bud på fintech trends i 2021, som kan få indflydelse på din økonomi.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 5 minutter

Ifølge tal fra Copenhagen Fintech er andelen af danske fintech virksomheder vokset fra 70 i 2015 til over 250 i 2021. Alle sammen deler visionen om at gøre det lettere og billigere for dig som kunde at navigere i den finansielle verden.

Begrebet ‘fintech’ dækker over apps, programmer og virksomheder, der arbejder i krydsfeltet mellem den finansielle verden og den teknologiske. Det spreder sig over en række områder som betalingsløsninger, online banking, forsikringer, sikkerhed og meget mere.

Siden sin lancering i 2017 har LendMe været med til at revolutionere det danske lånemarked gennem vores online sammenligningstjeneste, så vi har i dag stor indsigt i den danske fintech industri.

Vores CEO, Frederik Murmann, er medlem af bestyrelsen i Copenhagen Fintech og har over 15 års erfaring i den finansielle verden. Han giver derfor sine bud på, hvilke fintech trends du bør holde øje med i 2021.

Flere banker sænker grænsen for, hvornår du som kunde betaler negativ rente af din opsparing. Mange steder sker det allerede, hvis du har mere end 100.000 kroner stående på kontoen. Det kommer til at skabe et større marked for peer-to-peer (P2P) lån.

Peer-to-peer-lån, også kendt som crowdfunding, er långivning, hvor privatpersoner låner ud til andre privatpersoner eller virksomheder. Du vælger selv, hvor meget du låner ud til specifikke projekter, da långivningen typisk foregår gennem en platform som Lendino eller Kameo, hvor andre privatpersoner så kommer med det resterende beløb.

“Med minusrenter i bankerne og danskernes voksende opsparinger bliver der en interesse for at investere pengene, da de ellers bare stille og roligt forsvinder fra kontoen. Her kommer flere til at vælge P2P långivning som et alternativ til de negative renter, da man selv kan bestemme beløb og risiko,” siger Frederik Murmann.

Udover at P2P lån er en god investering for dem, der låner penge ud, så kan renten på et P2P lån ofte konkurrere med de lån, bankerne udbyder, specielt på de mindre beløb. Grunden til det er, at de forholdsvist store omkostninger for bankerne at udstede lån ofte gør, at mindre lån har en høj rente, da det ellers ikke er rentabelt for bankerne.

Derfor er det altid vigtigt, at du indhenter flere tilbud, når du er på udkig efter et lån. På den måde sikrer du, at du får den bedst mulige rente, og dit lån bliver så billigt som muligt.

Den gammeldags bankforretning er døende, hvor filialer og fysiske møder med bankrådgivere om nogle år hører fortiden til.

Især de yngre generationer har ikke det samme behov for at møde op i en bank for at få rådgivning, da digitaliseringen gør det muligt at styre formuen hjemmefra. Det er specielt online banker som Lunar, Revolut og N26, der udfordrer de traditionelle banker.

“Det store spørgsmål er, hvem der først når at ændre deres nuværende forretning til en profitabel full-service online bank? Enten bliver det de digitale banker - der lige nu stort set uden undtagelse taber penge - eller de traditionelle, der finder den gyldne mellemvej. Nogen vil dog knække nakken undervejs,” udtaler Frederik Murmann.

Den øgede konkurrence gør det dog billigere og lettere for dig at være kunde.

Indtil videre er der kun blevet kradset i overfladen, når det kommer til Open Banking, som mange fortsat udelukkende forbinder med PSD2. Begrebet Open Banking begrænser sig dog ikke til det, da det dækker over muligheden for at øge tilgængeligheden for tredjepartsvirksomheder at tilgå bankernes systemer og tjenester.

På sigt vil mange af de tjenester, som din bank leverer, kunne tilgås via andre platforme, der kan bygge nye tjenester oven på eller uden om de ting, som bankerne leverer i dag.

Det vil også gøre det muligt for virksomheder at samle tilbud fra flere banker, og vi skal forvente at se langt flere markedspladser med finansielle ydelser end i dag. Det kommer i sidste ende dig til gode, da det gør bankernes produkter mere tilgængelige.

“Vi (LendMe) er selv et produkt af den Open Banking udvikling, der er i gang, og har bevist, at det er muligt at skabe et mere gennemsigtigt lånemarked ved at samarbejde med bankerne via API. Og der kommer kun flere banker til,” fastslår Frederik Murmann.

Flere banker gennemgår din ansøgning
Vi får stadigt flere og flere samarbejdspartnere, så vi sikrer dig det bedste tilbud

Der er ingen tvivl om, at kryptovaluta er kommet for at blive. Det mangler dog endnu at slå rigtigt igennem, da forståelsen af valutaen, eller hvordan man kan bruge den, stadig ikke er udbredt nok.

“Der mangler stadig eksempler på, hvad kryptovaluta kan bruges til for den almindelige dansker. Lige nu er der for mange tekniske og lovgivningsmæssige barrierer, som kræver tid at sætte sig ind og gør, at det endnu ikke er blevet hvermandseje,” siger Frederik Murmann.

Men desto flere der investerer og anvender kryptovaluta som Bitcoin, desto større interesse og forståelse skaber det også i befolkningen, og så bliver eksemplerne også flere i den nærmeste fremtid.

Vi kommer også til at se, at når der først bliver etableret et regulatorisk rammeværk, der sikrer handlen og brugen af kryptovaluta, så vil det fjerne nogle af de forbehold, mange har i dag.

AI fintech og den digitale udvikling baserer sig på adgangen til og brugen af data, og det er et vigtigt parameter for at levere den bedste løsning til dig som kunde.

“Indenfor fintech er det især vigtigt, at de offentlige myndigheder forstår, at adgangen til data spiller en central rolle, da vi i Danmark er i konkurrence med resten af verden. Indtil videre er den data for svær at skaffe, og det virker ikke til, at man har en plan om, hvor man vil hen,” udtaler Frederik Murmann.

Et af de områder, hvor myndighederne fortsat er tilbageholdende med at lade almindelige danskere bruge og dele deres data med bl.a. fintech selskaber, er den løn og skattedata, som SKAT besidder.

SKAT har udtalt, at de er ved at undersøge, hvordan flere virksomheder kan få adgang til deres data, og at de forventer at præsentere et lovforslag i 2021, der giver f.eks. fintech virksomheder muligheden for at indhente data direkte fra SKAT.