LendMe pattern

Samlelån - Saml dine lån ét sted

Med et samlelån sparer du penge, og du får overblik over din samlede gæld

Bankerne tilbyder typisk en lavere rente, og du sparer en masse gebyrer.

Udover at du ender med at betale mindre tilbage, vil du ofte få flere penge i hænderne hver måned.

 • check
  Lavere rente og ÅOP
 • check
  Vores kunder sparer i snit 49.900 kr.
 • check
  Du betaler kun til én långiver
 • check
  Du får overblik over din gæld
Sidst opdateret: 27. oktober 2020 | Læsetid: 16 minutter

Samlelån

På denne side giver vi dig det fulde overblik over begrebet samlelån, og hvorfor det er så smart at samle lån. Vi forklarer, hvad det er, og fortæller blandt andet om de mange fordele, der er forbundet med at samle dyre lån ét sted. Vi giver dig også konkrete eksempler på, hvad det kan betyde for din dagligdag.

Hvis du gerne vil lære mere om at samle din gæld og finde ud af, om det er noget for dig, er du kommet til det rette sted. Vi guider dig igennem alt, hvad du skal vide om sammenlægning af lån.

Saml dine dyre lån med et samlelån
Illustration af samlelån

Et samlelån er helt konkret, når man samler flere lån hos forskellige långivere i ét lån hos én långiver. Ud over at det i de fleste tilfælde sparer dig for en masse penge, giver det også et overblik over din økonomi. Og for mange betyder det også færre bekymringer i hverdagen. Du kan spare mange penge, hvis du samler alle dine lån med lav rente.

I dag er det langt fra unormalt at have flere lån hos forskellige långivere, som man løbende betaler af på. Det kan være alt lige fra boliglån, billån og forbrugslån. Alt efter hvilke typer af lån, man har optaget, er der også stor forskel på, hvad de koster dig hver måned. Desværre har mange danskere gennem de seneste år eksempelvis optaget mange dyre mindre lån i form af kviklån. Lån, hvor det ikke er unormalt at betale ekstremt høje renter. Derfor kan et samlelån med lav rente være løsningen på at slippe af med dyre kviklån.

Hvis du er endt i en situation, hvor du gennem en årrække har optaget flere dyre lån, bør du gøre dig selv den tjeneste at undersøge muligheden for at samle gæld i et samlelån. Risikoen for at du betaler unødvendigt meget for dine dyre lån, er desværre stor.

Flere og flere kan se fordelen

Hvis man kigger på efterspørgslen af at samle lån via en sammenlægning gennem de seneste 5 år, vidner den om, at flere og flere danskere har fået øjne op for de mange fordele. Ifølge Google var der for 5 år siden i gennemsnit ca. 300, der hver måned søgte efter samlelån. I dag er tallet steget til ca. 4.000.

samlelån søgninger
Udviklingen af folk der søger efter samlelån i Google

I de næste afsnit gennemgår vi nogle af de fordele, der er ved at samle lån.

Der er mange gode grunde til at vælge et samlelån, hvis du har gæld hos flere forskellige kreditorer. Udover et bedre økonomisk overblik, som sparer dig for en masse bekymringer, så sparer du i det fleste tilfælde også en masse penge.

Fordele når du samler din gæld ét sted

Nedenfor kan du se nogle af de mange fordele, der er ved at samle dine lån i et samlelån

 • Du får overblik over din gæld
 • Renten og ÅOP er typisk lavere på samlelån
 • Gode chancer for et større rådighedsbeløb
 • Bankerne er generelt meget interesseret i samlelån
 • Du bestemmer selv, hvor mange lån du vil samle og løbetiden på lånet

Spar penge ved at samle din gæld

Ved at samle lån i ét samlelån vil du i de fleste tilfælde spare en masse penge. I stedet for at have flere dyre lån med høje renter, opnår du typisk en meget bedre og lavere rente, når du samler det hele ét sted.

Derudover slipper du også for at skulle betale diverse gebyrer til flere långivere, hvilket også er forbundet med en række besparelser. Dette kommer blandt til udtryk i den ÅOP'en, som står for Årlig Omkostninger i Procent. Ud over renten inkluderer ÅOP’en også de andre omkostninger, som er forbundet med lånet.

Alle disse besparelser lagt sammen betyder, at det samlede beløb, du ender med at betale for samlelånet, bliver mindre. Hvor stor en besparelse du kan opnå ved sammenlægning af lån, afhænger af en række forskellige faktorer, som vi kommer til at kigge nærmere på senere. Men hos LendMe ser vi besparelser på de samlede kreditomkostninger, der strækker sig fra nogle tusinde kroner til over 100.000 kr.

Vores brugere sparer i gennemsnit 49.900 kr.

Ud over besparelsen ved at samle lån, kan du spare yderligere penge ved at benytte LendMe. Vi har lavet en analyse af, hvor mange penge vores brugere i gennemsnit sparer ved at sammenligne personlige lånetilbud og vælge det billigste samlelån.

Analysen viser, at der er mange penge at spare på samlelån. Sammenligner man det dyreste og billigste samlelån, en kunde har modtaget tilbud på, ser vi, at kunder der låner i forbindelse med sammenlægning af lån i gennemsnit sparer 49.900 kr. på den samlede tilbagebetaling ved at vælge det billigste lånetilbud.

Så meget sparede to par ved at samle lån

Hos LendMe hjælper vi hver måned rigtig mange danskere med at samle deres dyre lån i ét samlelån med lav rente. I den forbindelse ser vi eksempler på folk, der ender med at spare mange tusinde kroner. Nedenfor viser vi to konkrete eksempler fra den virkelige verden.

Mads og Tina sparede næsten 120.000 kr.

Parret Mads og Tina havde en samlet gæld på 185.000 kr. fordelt ud på flere långivere. De havde blandt andet et forbrugslån samt en række mindre lån i form af dyre kviklån.

Eksisterende gæld: 185.000 kr.

 • ÅOP: I gennemsnit 18.5%
 • Løbetid: 10 år
 • Samlet beløb:Ca. 385.000 kr.

Samlelån via LendMe: 185.000 kr.

 • ÅOP:7.95%
 • Løbetid: 10 år
 • Samlet beløb:265.426 kr.

Som ovenstående eksempel viser, så ender Mads og Tina med at spare næsten 120.000 kr. ved at samle deres dyre lån. Som det ses er løbetiden den samme. Men den store forskel er ÅOP’en, som er meget lavere på det nye samlelån.

Christina og Peter opnår meget lavere ÅOP

Ligesom det første eksempel har vi her igen at gøre med at par, som ønskede at finde det billigste samlelån. Christina og Peter skyldte i alt 448.000 kr. som var fordelt ud på mange forskellige kreditorer.

Eksisterende gæld: 448.000 kr.

 • ÅOP: I gennemsnit 17%
 • Løbetid: 10 år
 • Samlet beløb:Ca. 890.000 kr.

Samlelån via LendMe: 448.000 kr.

 • ÅOP: I gennemsnit 3,90%
 • Løbetid: 10 år
 • Samlet beløb:541.797 kr.

En ÅOP der går fra i gennemsnit 17% til kun 3.90% på så stort et beløb over 10 år kan for alvor mærkes. Den samlede besparelse ender næsten på 350.000 kr. med en sammenlægning af lån. Eksemplet her viser, hvor stort potentialet i teorien er. Men selvom din besparelse ikke nødvendigvis er i denne størrelsesorden, er det alligevel en rigtig god ide at ansøge om et samlelån.

Få et bedre overblik over din gæld og økonomi

Det er altid dejligt at kunne spare nogle penge på sine lån. Det er med stor sandsynlighed også den primære årsag til, at flere og flere vælger at samle gæld via et samlelån. Men som vi indledningsvis berørte, så er det faktisk også en anden fordel.

Helt lavpraktisk giver et samlelån et meget bedre overblik over både din gæld og økonomi. Du slipper nemlig for at skulle betale af til flere kreditorer, da du med et samlelån kun betaler af til én udbyder. For mange betyder det også færre bekymringer i hverdagen, hvilket i sidste ende også betyder bedre livskvalitet.

Hvilke lån kan jeg samle?

Når man snakker om lån og det at låne penge, kan de forskellige typer af lån deles op i to kategorier. Vi har på den ene side de sikre lån, som eksempelvis realkreditlån, boliglån og i nogle tilfælde billån.

Kendetegnet ved disse lån er, at långiver har sikkerhed for lånet i form af pant i et aktiv. Det kan eksempelvis være pant i hus eller bil. Hvis du som låntager ikke betaler lånet tilbage, kan banken altså kræve hus eller bil solgt. Derudover stiller banken også krav til, hvad pengene skal bruges til. Så hvis du låner penge til at købe et hus, så skal pengene bruges på at købe hus.

På den anden side har vi de usikrede lån, som blandt andet dækker over:

 • Forbrugslån
 • Ferielån
 • Kreditkortlån
 • Kassekredit
 • Privatlån
 • Banklån
 • Billån uden sikkerhed
 • Samlelån

Her har långiveren ikke sikkerhed for lånet, og der stilles heller ikke krav til, hvad pengene bruges til.

Selvom det for de fleste er fordelagtigt at samle lån, så er det ikke alle lånetyper, der kan samles. Du kan eksempelvis ikke samle sikrede lån, hvor der er stillet sikkerhed i form af hus, bil båd eller lignende.

Dog har du i visse tilfælde mulighed for at lægge dine usikrede lån ind under dit realkreditlån. Det fungerer ved, at du låner penge i din boligs friværdi, og bruger pengene på at indfri dine usikrede lån.

For at kunne udnytte denne lånemulighed skal du dels have et realkreditlån, og dels skal du have friværdi i din bolig. Eftersom man maksimalt kan belåne 80% af en bolig med realkreditlån, skal du altså skylde mindre end 80% af din boligs værdi. Hvis din bolig er vurderet til 2.000.000 kr. skal du altså skylde mindre end 1.600.000 kr.

Realkreditlån er ofte billige lån med renter langt under niveauet for forbrugslån og andre usikrede lån. Dog skal du være opmærksom på, at det koster penge at omlægge et realkreditlån.

Ved usikrede lån har udbyderen som sagt ikke sikkerhed. Derfor kan de fleste lån uden sikkerhed lægges om til et samlelån.

Vi har desværre ikke den fulde oversigt over, hvilke långivere, der tilbyder samlelån. Men i udgangspunktet er det muligt at få et samlelån i en bank uanset om det er en online bank eller en murstensbank. I sidste ende handler det mere om processen at samle lån. Som vi indledningsvis beskrev, tilbyder nogle udbydere at indfri gælden direkte hos de forskellige kreditorer, hvor andre udbetaler pengene til din konto. Derudover er det vigtigt at finde et samlelån med lav rente.

De banker, som i forbindelse med sammenlægning af lån tilbyder at indfri gælden for dig, vil typisk kunne tilbyde en bedre rente. Det skyldes blandt andet, at de løber en lidt mindre risiko sammenlignet med de banker, som blot udbetaler pengene til din konto, hvorefter du selv skal sørge for at indfri gælden. Når banken indfrier gælden, er den nemlig sikker på, at pengene bliver brugt til indfrielse af din gæld.

Vi samarbejder med flere anerkendte banker, som tilbyder samlelån med lav rente. Du kan læse mere om de enkelte långivere her:

 • Resurs Bank
 • Basisbank
 • Pensam Bank
 • Express Bank
 • Nordea
 • Sparxpres
 • re:member
 • L'EASY
 • Spar Nord
 • AcceptLån
 • Minifinans

Hvem får et samlelån?

VI ser en stigende interesse for samlelån. I 2020 er det omkring 35-40% af alle brugere, som ansøger om samlelån. Generelt spænder det bredt i forhold til køn, alder og geografisk placering. Fælles for dem, der søger, er blandt andet:

 • De ønsker at samle lån ét sted
 • De ønsker en lavere rente og ÅOP
 • De ønsker bedre overblik over økonomien

Uanset hvilket lån du ansøger om, vil der være nogle krav, du skal leve op til. For det første skal du minimum være 18 år for at kunne låne penge. Det gælder ikke kun samlelån, men alle former for lån. Selvom du i teorien kan blive godkendt til et samlelån, når du er 18 år, vil du nok opleve, at mange banker og långivere kræver, at du er ældre, hvilket hænger sammen med næste krav.

Der er nemlig også et minimumskrav til din årlige indtægt. For at kunne låne penge, skal du nemlig have luft nok i økonomien til at kunne betale af på gælden hver måned. Hvor meget du skal tjene om året varierer fra bank til bank.

Når banken låner dig penge til at samle lån, løber den en risiko, da der ikke er sikkerhed i lånet. Derfor afviser de fleste banker dig, hvis du står registreret som dårlig betaler i eksempelvis RKI, som er Danmarks største register over dårlige betalere og ejet af Experian. Hvis du er endt i RKI, er det derfor vigtigt, at du får styr på den del først. Ellers bliver det meget svært for dig at blive godkendt til et samlelån med lav rente.

En grundig kreditvurdering

Så snart bankerne modtager din ansøgning, behandler de den hver især og foretager en grundig kreditvurdering. Og netop denne kreditvurdering er grundlaget for det konkrete lånetilbud, som banken tilbyder. I forbindelse med kreditvurderingen kigger banken på de informationer, du har opgivet i forbindelse med din ansøgning om samlelån. Det er eksempelvis:

 • Din indtægt
 • Dine faste udgifter
 • Dit rådighedsbeløb
 • Dine gældsposter
 • Om du er registreret som dårlig betaler

Da man som ansøger, i teorien, kan snyde og pynte lidt på de oplysninger, man skriver i sin ansøgning, validerer bankerne blandt andet informationerne ved at benytte data fra e-SKAT, KreditStatus samt en række andre datakilder.

Når banken foretager en kreditvurdering tjener det to formål. Banken skal dels sikre sig, at du har luft nok i økonomien til at kunne betale af på renterne og den månedlige ydelse på lånet. Derudover bruger banken også kreditvurderingen til at finde ud af, hvilken rente den kan tilbyde dig. Så jo bedre styr du har på din økonomi, jo bedre rente vil du typisk opnå. Du kan også vælge at have en medansøger med på lånet, hvilket i de fleste tilfælde også resulterer i en bedre rente og dermed et samlelån med lav rente.

Der findes ikke et entydigt svar på, hvad et samlelån koster. Det afhænger nemlig af den kreditvurdering, banken foretager sig af dig. Så den endelig pris kender du først, når du modtager konkrete lånetilbud.

Hvis du gerne vil have en ide om, hvad et samlelån koster, kan du altid prøve vores låneberegner. Det er dog meget vigtig at have in mente, at det blot er et estimat.

Indhent altid flere tilbud

Uanset hvordan du vælger at samle din gæld, er det en god idé at indhente flere tilbud inden du lægger dig fast på en løsning. Det kan være tidskrævende og svært at overskue markedet for at samle gæld via et samlelån, men der er ofte penge at spare ved at investere lidt tid og sammenligne forskellige løsninger.

Hos LendMe har vi heldigvis gjort det nemt for dig at indhente personlige tilbud på samlelån med lav rente fra flere anerkendte banker ved blot at udfylde en enkelt ansøgning. Det sker ved, at du udfylder en ansøgning på Lendme.dk. Herefter sender vi den til de banker, vi samarbejder med. Alle bankerne behandler din ansøgning individuelt og konkurrerer om at tilbyde dig det bedste samlelån.

Vi sætter tilbuddene overskueligt op, så du kan sammenligne vilkårene fra de forskellige banker, inden du takker ja eller nej.

Sådan sammenligner du dine lånetilbud

Når du skal sammenligne lån fra flere banker, er der nogle forskellige ting, du skal kigge efter. For det første skal du sikre dig, at løbetiden på de forskellige lånetilbud er den samme. Ellers risikerer du at sammenligne pærer og bananer, da løbetiden har stor indflydelse på eksempelvis ÅOP og det samlede beløb, du skal betale tilbage på dit samlelån.

Ud over renten skal du også sammenligne ÅOP’en, som også tager højde for diverse gebyrer og etableringsomkostninger i forbindelse med din sammenlægning af lånet. Du kan nemlig have et lånetilbud med en lavere rente end de andre tilbud, men med højere gebyrer, som i sidste ende gør lånet dyrere.

For at få det billigste samlelån handler det selvfølgelig om, hvor meget du samlet ender med at skulle betale tilbage for lånet. Derfor er det også vigtigt, at du sammenligner det samlede beløb, du ender med at betale for samlelånet.

Du kan her se et eksempel på, hvor nemt og overskueligt dine personlige lånetilbud bliver opstillet, når du benytter LendMe.

Billigste samlelån
Her ses hvordan lånetilbud bliver vist på LendMe

Det er vigtigt, at du sammenligner tilbud fra forskellige banker, når du vil have den laveste rente på dit lån.

Det er ikke nemlig ikke muligt at sige, hvilken bank der kan tilbyde dig den laveste rente, da alle bankerne vurderer forskelligt ud fra en lang række faktorer.

Den bank, der kan tilbyde din nabo det billigste samlelån, er ikke nødvendigvis den samme bank, som kan tilbyde dig det billigste.

Bankerne vurderer din økonomi forskelligt, og det er deres vurdering af alt fra indkomst, gæld og rådighedsbeløb, der afgør renteniveauet.

Bank A kan have et større fokus på dit rådighedsbeløb end Bank B, der til gengæld vægter din nettoindkomst lidt højere. Derfor er det forskelligt fra person til person, hvilken bank som i sidste ende kan give det bedste tilbud.

Selvom renten spiller en stor rolle, når du skal vurdere prisen, er det også vigtigt, at du er opmærksom på de andre omkostninger i forbindelse med lånet.

I den forbindelse skal du især holde øje med prisen på at etablere lånet. Det er det, som meget retvisende bliver kaldt etableringsomkostningerne.

Det, som du skal vide, er, at nogle banker har et fast beløb på etableringsomkostningerne, mens andre banker tager en procentdel af det samlede lånebeløb.

Derfor er det ikke altid det det billigste samlelån, der har den laveste rente.

Hvis du er blevet registreret som en såkaldt ‘dårlig betaler’, kan det være svært at få lov til at samle lån. Det skyldes, at bankerne mener, at der kan være en større risiko for, at de ikke får den fulde tilbagebetaling.

Hvis det ikke er muligt for dig at samle din gæld, er det i stedet en god ide at fokusere på at betale de lån eller regninger af, som har fået dig registreret i RKI. Hvis du har svært ved at overskue din eksisterende gæld, kan du kontakte en uvildig økonomisk rådgiver.

Når du ikke længere er registreret som ‘dårlig betaler’, kan du igen søge om at samle dine lån.

Det kan sagtens være muligt at sammenlægge lån, selvom du har gæld. Nogle opgiver at samle lån, fordi de er bange for, at de har for meget gæld og det derfor bliver for besværligt at lægge det sammen.

Her skal du være opmærksom på, at det sagtens kan være muligt, selvom du måske synes, at du har en meget stor gæld. Størrelsen på din gæld er nemlig relativ til din indkomst, ligesom der er forskel på at have gæld til det offentlige og have gæld i form af et huslån eller lignende.

Selvom det ofte er svært at få samlet gæld, når man står i RKI, er det ikke umuligt, da nogle banker stadig foretager en kreditvurdering på trods af registreringen.

Man kan være noteret som ‘dårlig betaler’, hvis man har glemt at betale en enkelt regning på et tidspunkt i sit liv, og det er nogle få banker klar over.

Det betyder at den eneste mulighed for at finde ud af, om det kan lade sig gøre at få et lån selvom du står i RKI, er ved at ansøge hos flere banker samtidig.

De fleste banker kan tilbyde at samle din gæld i et lån. Det er dog ikke til at sige, om det er Bank A, B eller C, der kan tilbyde dig det billigste samlelån.

Der er en lang række forskellige faktorer, der alle spiller en rolle, når bankerne regner på et tilbud. Ud over, at banker har forskellige måder at regne på, har de også forskellige priser på deres lån.

Nogle banker kan tilbyde en meget lav rente på mindre beløb, mens andre banker gør det modsatte. Det er igen forskelligt fra ansøgning til ansøgning.

Der er også forskel på, hvilken type sammenlægning af lån som bankerne kan tilbyde dig. Nogle banker kan indfri din samlede gæld hos dine kreditorer.

Det betyder, at du faktisk ikke skal foretage dig noget, når banken har endegyldigt godkendt din ansøgning.

Andre banker udbetaler hele beløbet til din NemKonto.

Her er det op til dig at indfri dine lån. Det er ikke nødvendigvis de banker, der indfrier dine lån, som kan tilbyde dig det billigste samlelån, men de vil ofte vurderer din ansøgning lidt anderledes end banker, der ikke indfrier lån.

Når bankerne indfrier dine lån, er de sikre på, hvad beløbet bliver brugt til. Hvis du vil samle 200.000 kroner i form af tre forskellige lån, kan banker, der ikke indfrier lån ikke med sikkerhed vide, om du indfrier dine lån.

Dette kan komme til udtryk ved, at banker der indfrier lån, ofte vil kunne tilbyde et større lånebeløb end banker, der ikke indfrier dine lån for dig.

Som tidligere nævnt er der nogle krav til at kunne blive godkendt til et samlelån. Derfor er der desværre nogle som bliver afvist. Dette ses typisk blandt såkaldte 'dårlige betalere'.

Hvis du ikke kan få lov til at samle din gæld ét sted, bør du starte med at tale med din bank eller dine kreditorer med henblik på at finde en løsning. Derudover bør du også lave en plan for, hvordan du bedst får afdraget din gæld.

FAQ
A: Et samlelån er betegnelsen for, når man samler flere lån fra forskellige långivere i ét lån hos én långiver. Du sparer ofte mange penge ved et samlelån, fordi du har færre gebyrer og får en bedre rente. En anden fordel ved samlelån er, at du får et overblik over din gæld og dermed også din økonomi.
A: Det er gratis og uforpligtende at søge om et samlelån. Inden du vælger et tilbud fra en bank, har du mulighed for at få et overblik over alle udgifterne ved lånet. På den måde kan du nemt sammenligne det med dine eksisterende lån. Når du vælger et samlelån, har du kun ét afdrag hver måned. Her er alle dine udgifter i forbindelse med lånet samlet. Udgifterne til et samlelån dækker over, renten(prisen på lånet), etableringsgebyr(typisk et fast gebyr eller en fast, mindre procentdel af lånets samlede størrelse) og administrationsgebyr
A: Det er svært at sige præcist, hvor meget du sparer ved at samle dine lån. Men du får typisk en bedre rente og færre omkostninger, hvilket i sidste ende betyder, at du sparer penge og i mange tilfælde også får flere penge til dig selv hver måned. Du kan samle op til 500.000 kr. via LendMe.
A: De fleste banker tilbyder ikke samlelån, hvis du står i RKI eller Debitorregister. Men der kan også være andre grunde, som gør, at du ikke får tilbudt et samlelån. Det kan blandt andet være, at du har en høj gældsfaktor, en lav indkomst eller lige har optaget et lån.

LendMe samarbejder med disse banker

 • basisbank lån
 • nordea lån
 • sparxpres lån
 • remember lån
 • expressbank lån
 • resursbank lån
 • pensam lån
 • leasy lån
 • sparnord lån
 • acceptlaan lån
 • minifinans lån
 • ikano lån
Familie i dagligstue

Over 35% af vores brugere ansøger om samlelån

Når du spørger, svarer vi

Snak med en fra vores kundeservice

70 60 62 62

Vi har åben alle hverdage kl. 10:00 - 16:00

Ellers kan du få svar på de oftest stillede spørgsmål i vores FAQ