Bliv gældfri på rekordtid - Se hvor hurtigt du kan blive gældfri

Der er mange forskellige holdninger til, hvad der virker, når man skal betale sine lån ud. Nogen foretrækker at betale lånene ud ét for ét, andre foretrækker at samle flere mindre lån i et samlelån og få overblik over udgifter til renter og afdrag på den måde. Læs her om fordele og ulemper ved sammenlægning af lån og få vejledning til, hvordan du måske kan spare penge på renter

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 3 minutter

Nogle foretrækker at betale deres lån af ét af gangen og undlade at lægge dem sammen. Én måde at gøre det på er at liste dine lån, så det øverste lån på listen er mindst, det næstøverste er næstmindst og så videre ned til dit største lån.

Derefter betaler du ét lån ud af gangen ved at starte med det øverste og mindste lån på listen. Når du prioriterer dine økonomiske kræfter på at betale ét lån ud af gangen, vil du løbende se, at du får færre lån – og det kan være med til at holde motivationen oppe for at blive ved med at afdrage.

Ulempen ved denne metode kan være, at der ofte er meget forskellige betingelser for lån, og nogle af dine lån er måske meget dyre i renter. I de tilfælde kan det være en fordel at samle dine lån i ét større samlelån. På den måde får du overblik over, hvad du skylder, og i mange tilfælde vil du også kunne spare penge på renter ved at samle din gæld i et samlelån.

Ansøg om samlelån
Udfyld kun én låneansøgning og modtag lånetilbud fra flere banker. Helt gratis og uforpligtende.

For det første er det en stor fordel ved sammenlægning af lån, at du får overblik over præcis, hvor meget du skylder, hvad du skal betale pr. måned, og hvornår du er færdig med at afdrage din gæld. Samtidig slipper du for henvendelse fra flere forskellige kreditorer og skal kun forholde dig til én låneudbyder.

For det andet kan du ofte spare penge ved at samle lån, da renten på store lån ofte er lavere end renten på små lån. Ved at samle din gæld i en større lånesum vil du derfor i mange tilfælde kunne ende med at betale færre penge i renter.

Det er altid en god ide at indhente tilbud fra flere banker, inden du låner penge eller samler dine lån. På LendMe.dk kan du med en enkelt ansøgning få tilbud hos flere banker. På den måde har du også mulighed for at sammenligne lånevilkårene med vilkårene på dine eksisterende lån.

Når du sammenligner prisen på forskellige lånetilbud, er det en god idé at kigge ekstra godt på ÅOP – dvs. årlige omkostninger i procent. ÅOP er alle årlige omkostninger forbundet med lånet i procent af det samlede lånebeløb.

Alle låneudbydere er ifølge dansk lov forpligtet til at oplyse ÅOP, og det kan derfor være et godt redskab til en objektiv sammenligning, når du skal samle dine lån. Når du indhenter lånetilbud på LendMe.dk, får du altid en oversigt over bankernes lånetilbud, som du kan sammenligne med vilkårene på dine eksisterende lån – fx ved at kigge på ÅOP. Hvis ÅOP på samlelånet er mindre end på dine eksisterende lån eller på hovedparten af dine eksisterende lån, kan der være penge at spare, og du kan derfor med fordel sammenlægge dine lån.

ting på bord

Samlelån kan være en god idé i forskellige scenarier. Hvis du ønsker at have et større beløb til rådighed, kan du vælge at samle dine lån i et lån med en længere løbetid. Hvis du derimod ønsker at slippe hurtigt ud af din gæld og få et større rådighedsbeløb på sigt, er det en god idé at lægge om til et samlelån med en kort løbetid, og en højere månedlig ydelse.

Du skal altså overveje dine økonomiske behov, inden du vælger, hvordan du vil samle dine lån

Nogle lånudbydere ved godt, at deres lån er dyre og i virkeligheden er et rigtig dårligt tilbud. For at lokke dig til at låne penge, skriver de den samlede pris med meget små bogstaver, eller sætter den allernederst på siden med lånetilbuddet.

Det kan være en god idé at installere "Låneluppen" fra Forbrugerrådet TÆNK på din computer. Låneluppen sørger for at forstørre de samlede låneomkostninger på din skærm, så det bliver nemmere for dig at sammenligne forskellige tilbud.

Hos LendMe skriver vi altid de samlede udgifter tydeligt og overskueligt, så du ved, hvad lånet kommer til at koste, inden du låner penge eller sammenlægger dine lån. Se hvordan LendMe fungerer i vores video og få et uforpligtende tilbud på sammenlægning af lån på Lendme.dk