Få én men betal for to

Ifølge en ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Forbrugerrådet Tænk, er der en stigende tendens til, at specielt unge køber på afbetaling i stedet for at tage et lån. Mange lader sig lokke af linjen “Betal kun 99 kr. per måned”, som optræder lige ved siden af købsknappen.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 2 minutter

Om det er afbetaling, sms-lån, kviklån eller forbrugslån, er i virkeligheden mindre relevant, da fællesnævneren for dem alle er, at man skal betale pengene tilbage. Den store udfordring er mere, at forbrugerne lader sig lokke for meget af det hurtige og nemme køb frem for at bruge nogle minutter på at undersøge, hvor de får det bedste og billigste lån. For der er rigtig mange penge at spare.

Der er ingen tvivl om, at den billigste løsning er at købe kontant og på den måde undgå at skulle låne penge. Men mange har ikke kontanterne liggende, hvorfor de bliver nødt til at udnytte andre muligheder for finansiering. Hvis man vælger at købe på afbetaling eller låne pengene, er det vigtigt at læse og forstå det med småt. For det er nemlig her de ubehagelig overraskelser kan gemme sig.

Alt for mange fokuserer desværre for meget på den månedlig ydelse, som ofte er lav, og glemmer derfor at kigge på det vigtigste - nemlig ÅOP’en. For at give et konkret eksempel, så kan man på en stor dansk webshop købe en bærbar computer til lidt over 4.000 kr. på afbetaling. Den månedlig ydelse er “kun” 140 kr., men med en ÅOP på 31% og en løbetid på over 5 år, så ender man med at betale over 9.000 kr. for sin bærbare computer.

Det kan være svært at blive klog på, hvad man skal gøre, hvis man skal undersøge, hvor godt et tilbud butikkens forslag til finansiering er. Men det er altid en god at indhente 2-3 konkurrerende tilbud, så man har en fornemmelse af, hvor godt tilbuddet er.

kuglepind og papir

For eksempel så ville en ÅOP på mellem 15-20%, betyde, at den samme bærbar kan anskaffes for ca. 6.000 kr. Så bare ved at undersøge lånemarkedet, vil du kunne sparer 3.000 kr, selv om det kræver en lidt større indsats fra din side. Så gør dig selv en tjeneste og brug lidt tid på at undersøge finansieringsmulighederne, inden du bare trykke køb. Det er tiden værd!

Hos LendMe gør vi arbejdet for dig. Vi indhenter individuelle og personlige lånetilbud til dig fra flere banker. På den måde betaler du ikke mere end nødvendigt for dit lån. Ansøg allerede i dag om et lån på LendMe.

Ansøg om lån
Udfyld kun én låneansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende