Sådan slipper du af med dyr klatgæld

En undersøgelse fra Nordea viser, at en voksen dansker har en gennemsnitlig klatgæld på knap 50.000 kroner. Det er egentlig ikke en særlig høj gæld, men hvis den er spredt ud over flere små dyre lån, kan du hurtigt spare rigtig mange penge ved at samle dem ét sted.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 3 minutter

Derfor hjælper vi dig her med, hvordan du lettest kommer af med din dyre klatgæld, så du bliver hurtigere gældfri.

Klatgæld er typisk et resultat af, at du har optaget flere mindre lån, f.eks. kviklån. Et kviklån indebærer også SMS-lån og hurtig-lån og fælles for dem alle er, man typisk vil låne 15.000 kroner eller mindre med meget korte løbetider.

Udover at denne type lån typisk er et mindre beløb, bruges det oftest til mindre forbrug og måske til at få økonomien til at hænge sammen sidst på måneden. Ved kviklån kræves der ikke sikkerhed i lånet, f.eks. i form af pant i bolig eller bil. Det vil sige, at du faktisk kan bruge lånet på lige, hvad du ønsker.

Slip af med din klatgæld
Udfyld kun én låneansøgning og modtag tilbud på samlelån fra flere banker. Helt gratis og uforpligtende
Person der bruger en mobiltelefon
Udover at denne type lån typisk er et mindre beløb, bruges det oftest til mindre forbrug og måske til at få økonomien til at hænge sammen sidst på måneden.

Der hvor det nemt går galt, er hvis du optager flere små dyre lån, og derfor har en masse klatgæld forskellige steder. Det betyder nemlig, at du betaler renter, gebyrer og etableringsomkostninger til alle dine kreditorer, hvilket bliver dyrt i sidste ende. Så hvis du har flere dyre lån forskellige steder, bør du overveje, at samle alle dine lån ét sted.

Et samlelån er, når du samler flere lån hos én bank i stedet for at skulle betale af på din gæld til flere forskellige kreditorer.

Der er en række fordele ved, at du vælger at samle din gæld et sted. For det første slipper du for at betale til flere långivere hver måned. For det andet opnår du også typisk en bedre rente ved at samle dine lån ét sted og slipper for at betale forskellige gebyrer til flere kreditorer. Der kan derfor være mange penge at spare ved at samle dine lån ét sted.

Hvis du har flere dyre lån, som du afdrager på hver måned, kan du hurtigt miste overblikket over din gæld. Når du ønsker at lave et samlelån er det dog vigtigt, at du kender til al din gæld og ved, hvilke långivere du skylder penge.

Hvis du logger ind på skat.dk, kan du se, hvilke gældsposter SKAT har registreret i dit navn. Dog er det vigtigt, at du husker på, at SKAT kun modtager besked fra dine långivere i slutningen af hvert år. Derfor kan informationerne om din gæld være helt op til 12 måneder forsinket.

Dette betyder, at SKAT’s informationer ikke indeholder de afdrag, som du har foretaget i det indeværende år, og ligeledes vil eventuelle nye lån, du har optaget heller ikke kunne findes her.

Du bør derfor også gå ind på din netbank, hvor du kan se, hvilke kreditorer du overfører penge til hver måned.

LendMe er en uafhængig platform, der kæmper for gennemsigtighed på det danske lånemarked. Vi mener nemlig at alle har ret til fuld gennemsigtighed i et komplekst lånemarked.

Vi har for nyligt introduceret vores samlelåns funktion, da vi ønsker, at du nemt og hurtigt kan samle dine lån ét sted.

Når du laver en ansøgning hos LendMe, sender vi den videre til vores 7 samarbejdsbanker. På den måde får du det nødvendige overblik til at kunne vælge det bedste lånetilbud med ro i maven.

Lav en låneansøgning og se, hvor mange penge du kan spare via et samlelån hos LendMe.