Sådan undgår du misbrug af oplysninger på nettet

Ifølge Det Kriminalpræventive råd var der i 2017 hele 38.600 danskere, der blev udsat for identitetstyveri. Frygten for at blive udsat for identitetstyveri kan påvirke folk i forhold til, at de ikke har lyst til at søge om lån online. Derfor giver vi dig her gode råd til, hvordan du bedst undgår misbrug af dine oplysninger på nettet.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 2 minutter

Først og fremmest er det relevant, at du ved, hvad begrebet identitetstyveri egentlig indebærer. Identitetstyveri betyder, at en person uden at få lov anvender en anden persons oplysninger til f.eks. at optage lån, købe ting eller chikanere på forskellige måder.

De oplysninger der kan blive misbrugt, er blandt andet CPR-nummer, forskellige adgangskoder, NemID eller andre personfølsomme data.

Hvis en anden person bruger en persons kreditoplysninger og misbruger dem, er det dog ikke identitetstyveri. Her er der nemlig ikke tale om direkte personlige oplysninger.

Du skal altid huske på, at dit NemID er personligt, og at du derfor aldrig må oplyse din kode til andre personer, da du øger risikoen for, at det bliver misbrugt.

mand og dame kigger på telefoner
Du skal altid huske på, at dit NemID er personligt, og at du derfor aldrig må oplyse din kode til andre personer.

Hvis du har mistanke om, at andre kender din adgangskode til NemID, skal du sørge for at ændre din adgangskode på nemid.nu så hurtigt som muligt.

Hvis du har mistanke til, at du er blevet udsat for identitetstyveri, og at dine personlige oplysninger er blevet misbrugt, kan du prøve at begrænse skaden ved at gå ind og oprette en kredit advarsel på borger.dk.

Vi giver dig her 10 gode råd til, hvordan du bedst muligt kan undgå at få misbrugt dine personlige oplysninger på nettet. Rådene er udarbejdet af Det kriminalpræventive råd, Digitaliseringsstyrelsen og Rigspolitiet.

  • 1. Opdater alle dine programmer på din pc
  • 2. Anvend både antivirus program og firewall
  • 3. Vær sikker på, at dit trådløse netværk er krypteret
  • 4. Vær tilbageholdende med at videregive personlige oplysninger
  • 5. Vær meget tilbageholdende med at videregive fortrolige oplysninger
  • 6. Brug adgangskode
  • 7. Send aldrig dine fortrolige eller personlige oplysninger via e-mail, SMS, Facebook (inkl. messenger) mv.
  • 8. Oplys aldrig fortrolige og personlige oplysninger på sociale medier, debatsider og chatrum.
  • 9. Sørg for, at dine bærbare enheder er sikre
  • 10. Lær dine børn gode it-sikkerhedsvaner på nettet

Når du hører om identitetstyveri, eller hvis du tidligere selv har været udsat for, at en anden person har misbrugt dine personlige oplysninger, kan du nemt blive bange for overhovedet at handle eller søge om lån online.

I forbindelse med at ansøge om lån online, skal det ikke stoppe dig fra at søge. Du skal blot følge de førnævnte ti gode råd og kun ansøge hos banker, du stoler på. Du kan altid tjekke Trustpilot og Google anmeldelser for at se, hvad andre brugere synes om banken.

Nogle forbrugere kan måske føle sig utrygge ved at skulle oplyse sine personoplysninger i forbindelse med at ansøge om lån online. Det er dog ærgerligt, da det i sidste ende kan betyde, at disse brugere går glip af store besparelser på deres lån.

Mange online banker tilbyder nemlig attraktive renter på de såkaldte usikrede lån - eksempelvis forbrugslån, privatlån og samlelån. Det vigtigste er dog, at du altid får indhentet tilbud fra flere online långivere, så du kan sammenligne priserne. Lendmes data viser eksempelvis, at brugerne i gennemsnit sparer 12.500 kr ved at lade Lendme indhente personlige lånetilbud fra flere banker, så de kunne vælge det bedste og billigste lån.

Hos Lendme formidler vi trygt og sikkert lån online. Vi tilbyder nemlig vores brugere at indhente og sammenligne fra 8 forskellige anerkendte banker. Alt du behøver at gøre, er at udfylde en enkelt ansøgning, som vi sender ud til de banker, vi samarbejder med.

Så snart bankerne har behandlet din ansøgning, kan du nemt og overskueligt sammenligne dine lånetilbud. Du vælger det bedste, hvorefter banken øverfører pengene direkte til din konto. Det er gratis og uforpligtende at anvende Lendme

Ansøg om lån
Udfyld kun én låneansøgning og modtag tilbud på lån fra flere banker. Gratis og uforpligtende.