Hvad er p2p lån?

Du kan både låne penge selv og låne penge ud med et p2p lån.

Sidst opdateret: 3. maj 2024 | Læsetid: 2 minutter

Et p2p lån er en lånetype, hvor du ikke låner penge af en bank, men i stedet af en privatperson, virksomhed eller investor.

P’erne i p2p er en forkortelse af det engelske ord peer, der kan oversættes til ligemand. Du låner altså pengene direkte af andre privatpersoner og ikke gennem et pengeinstitut eller en bank.

Hvis du ønsker at låne penge gennem et p2p lån, skal du være opmærksom på priser og vilkår, så det er en god ide at søge flere steder.

Hvis man ønsker at optage et p2p lån, fungerer det grundlæggende på samme måde, som når man låner penge i banken.

Først og fremmest skal du som låntager stadig igennem en kreditvurdering for at kunne blive godkendt til et lån. I stedet for banken er det bare låneplatformen, som foretager en vurdering.

Når du er blevet godkendt til at låne, har långiverne mulighed for at låne dig penge i form af en investering.

Den helt store forskel mellem et p2p lån og et almindeligt banklån er, at der typisk er flere långivere ved et p2p lån, mens der kun er én med et banklån.

Du kan både bruge et p2p lån som et almindeligt banklån, et boliglån, men mange bruger det også som et alternativ til virksomhedslån.

Det er forskelligt fra platform til platform, hvor meget du kan låne igennem dem.

Nogle steder er det kun muligt at låne 100.000 kroner, mens andre lader dig søge helt op til 5 millioner kroner.

Platformene er også forskellige, så nogle tilbyder primært alternativer til banklån, mens andre igen har fokus på at sikre finansiering til mindre virksomheder, der leder efter kapital.

Du kan investere i p2p lån ved at tilmelde dig en af de forskellige platforme, som findes i Danmark.

Det er en rigtig god ide, at du sætter dig ind dine rettigheder som långiver.

Hvis låntager ikke kan betale lånet tilbage, er det nemlig dig, der taber penge, på samme måde som en investering på aktiemarkedet.

De fleste platforme kræver blot at du opretter dig på deres side, hvorefter du kan overføre det beløb, som du gerne vil investere.

Når du har oprettet dig, er det muligt at få præsenteret en række mulige investeringer, som du selv bestemmer, om du vil bruge dine penge på.

Herefter kan du investere et beløb i et lån, der giver dig en et afkast hver måned eller hvert kvartal. Du kan typisk komme i gang for helt ned til 1000 kroner.