Ansøg her

Hvilke slags lånetyper er der?

Artiklen er for dig, der gerne vil vide mere om forskellige låntyper, og hvilke fordele og ulemper de har.

Sidst opdateret: 4. december 2023 | Læsetid: 6 minutter

Når det drejer sig om lån, er det muligt at inddele låntyper på en række forskellige måder.

Det kan gøre det til en unødigt forvirrende proces for den almindelige forbruger, der blot er interesseret i at låne penge til en fornuftig pris.

Derfor får du her vores indlæg, der forklarer de mest alminde låntyper, som du støder på i Danmark, når du er ude efter et nyt lån.

Lån kan inddeles på mange måder, men hvad der giver mest mening, afhænger af den lånesituation, du står i.

Alle lån kan inddeles efter om långiver har sikkerhed i lånet eller ej. Det kaldes, meget oplagt, for sikrede og usikrede lån.

En långiver, som ofte er en bank eller et realkreditinstitut, beder ofte om sikkerhed i lånet, som kondition for at du kan låne penge af dem.

Det betyder, at du som regel kun kan låne penge, hvis dét du skal bruge pengene til har en værdi.

Det drejer sig ofte om boligkøb eller bilkøb.

Kan ikke låne til hvad som helst

Det betyder samtidig, at bankerne går meget op i, hvad du skal låne penge til, og som regel skal bankerne selv have en intern vurderingsperson til at godkende det, du ønsker at købe.

Vil du låne penge til en rygsækrejse rundt om jorden, er det derfor ikke sikkert, at banken vurderer, at der er fornuftig værdi i det, selvom du fortæller dem, at du lærer om andre kulturer og værdien i at stå på egne ben.

Sikrede lån kaldes også nogle gange for investeringslån, og det er på mange måder en investering for både dig og banken.

Du vælger selv med usikrede lån

I modsætning til sikrede lån har vi de usikrede lån. Betegnelsen dækker, igen ekstremt retvisende, over lån, hvor långiver ikke har nogen sikkerhed i lånet.

Det betyder, banken ikke ligger søvnløse om natten med tanke på, hvad du i sidste ende skal bruge pengene til.

Fordi bankerne ikke har sikkerhed i lånet, udgør de usikrede lån også en større økonomisk risiko.

Bankerne tænker, at du sandsynligvis er mere tilbøjelig til at afdrage på et sikret lån, da du ellers skulle gå fra hus og hjem. Samme sikkerhed har bankerne ikke med de usikrede lån.

Det viser sig ved, at renten på usikrede lån er højere end sikrede lån.

Sammenlign tilbud på usikrede lån
Få tilbud på lån fra 16 banker med kun én ansøgning

En anden måde at inddele lån er ved at kigge på renten.

Her vil du nogle gange have mulighed for at vælge lån med enten fast eller variabel rente. Det gælder især realkreditlån, hvor der kan være store økonomiske forskelle ved at vælge den ene rente frem for den anden.

Fastforrentet lån

Der er gode argumenter for begge dele, og det kommer i sidste ende an på, hvor risikovillig du er, og hvordan din økonomi ser ud.

Kend din udgift med fast rente

Vælger du en fast rente på dit lån, har du sikkerhed for, hvad dit lån kommer til at koste, uanset hvordan lånemarkedet udvikler sig.

For mange er det betryggende at have den form for sikkerhed, fordi rentenkurvens udsving ikke betyder noget for dit lån. Det kan aldrig blive dyrere, og du kender derfor prisen på dine afdrag resten af lånets løbetid.

Til gengæld kommer du til at betale mere for sikkerheden, da en fast rente typisk er dyrere end en variabel rente.

Hvis dit fastforrentede lån ligger flere procent over markedsrenten, er det værd at undersøge mulighederne for at omlægge dit lån.

Potentiel besparelse med variabel rente

Med en variabel rente har du ikke samme sikkerhed for, at du kommer til at kende dine udgifter til lånet gennem hele løbetiden.

Det betyder, at du skal være mere risikovillig eller mere opmærksom på renten end med et fastforrentet lån.

Hvis renten er lav, og fortsætter med at være lav gennem lånets løbetid, kan du spare mange penge med en variabel rente overfor en fast rente.

Omvendt kan en rentestigning betyde, at dit lån bliver dyrere i perioder.

Ifølge Realkredit Danmark er 51.5% af danskernes samlede realkreditgæld i lån med fast rente. Det er en ny udvikling, efter den variable rente har domineret i mere end ti år.

Den sidste inddeling af låntyper handler om formen på afdrag. Det har indflydelse på størrelsen på afdrag og hvordan din tilbagebetaling af lånet er struktureret.

Her findes der forskellige former, hvoraf nogle er mere udbredte end andre. Det er typisk heller ikke muligt at vælge mellem de forskellige former på alle typer af lån.

Mange lån er annuitetslån

Et annuitetslån er betegnelsen for et lån, hvor du betaler en fast ydelse hver måned, indtil lånet er tilbagebetalt.

Du har derfor en sikkerhed i, at du kender størrelsen på dine afdrag, allerede inden du optager lånet, og derfor er det nemt at budgettere med.

Annuitetslån er meget almindelige i Danmark både indenfor sikrede og usikrede lån. Du støder derfor på denne type af lån næsten uanset, hvad du ønsker at låne penge til.

Annuitetslån

I eksemplet ovenover ser du, hvordan det fulde afdrag er fordelt på henholdsvis at betale renter og gæld med et annuitetslån.

Der findes også annuitetslån med både fast og variabel rente. Selvom afdraget på lånet er fast, er forskellen her, hvor stor en del af afdraget, der går til at betale renter, og hvor stor en del, der går til at nedbringe gælden.

Forskel i afdrag med serielån

Modsætningen til annuitetslånet er et såkaldt serielån, hvor der er forskel i størrelsen på afdraget hver måned.

Her vil man typisk betale større afdrag i starten af lånets løbetid, hvorefter afdraget gradvist bliver mindre, jo flere afdrag du betaler.

Serielån er ikke specielt udbredte i Danmark, og du vil derfor ikke opleve at kunne vælge mellem disse lånetyper, når du optager et lån.

Stående lån og afdragsfrihed

Et stående lån betyder, at du ikke er forpligtet til at afdrage på lånet, men i stedet blot kan nøjes med løbende at betale renter.

Inden du gnider huden af dine håndflader med dollartegn i øjnene, skal du vide, at du selvfølgelig stadig skal betale lånet fuldt tilbage. Du kan dog vente med det til slutningen af lånets løbetid.

Stående lån

Du har muligvis før hørt om lån med afdragsfrihed i 5 eller 10 år. Det kan i virkeligheden oversættes til, at dit lån er et annuitetslån med mulighed for at skifte til et stående lån i en periode.

Uanset om du leder efter lån til det ene eller andet, skal du altid sørge for at have tilbud fra forskellige banker.

På den måde ender du ikke med et dyrt lån, hvor du i stedet kunne have valgt et billigere.

Der findes forskellige metoder til at indhente lån, men den mest effektive er gennem en låneformidler som os.

Vi indhenter tilbud fra 16 banker, så du med en enkelt ansøgning har det ultimative overblik over dine muligheder.

Gratis og uforpligtende

Fordelen ved at bruge en låneformidler er, at du selv slipper for den tidskrævende proces at ansøge og sammenligne tilbud.

Det ordner vi for dig, og på en brøkdel af tiden det ville tage dig selv at gøre det.

Du skal heller ikke have muldvarpeskindet op af inderlommen, fordi det er 100% gratis og uforpligtende at søge om lån.

Brug fem minutter på at få overblik over, hvor du finder det bedste lån. Helt gratis og uforpligtende.

Få 16 tilbud med én ansøgning
Sammenlign tilbud fra forskellige banker på få minutter og få det billigste lån

Når du spørger, svarer vi

Snak med en fra vores kundeservice

70 60 62 62

Vi har åbent:

Man-Tor: 09.00 - 20.00
Fredag: 09.00 - 17.00
Lør-Søn: 10.00 - 16.00

Ellers kan du få svar på de oftest stillede spørgsmål i vores FAQ