Guide: Lån smart – de 5 råd

Et hurtigt lån er ikke altid et smart lån – og det er sjældent et billigt lån. Nogle gange kan du spare mange penge ved at investere en ekstra dags ventetid, inden du takker ja til et lån.

Det koster penge at låne penge, men det betyder ikke nødvendigvis, at det altid er en dårlig idé at låne penge. Det er dog godt at overveje, om det vigtigste for dig er, at lånet går lynhurtigt, eller om du har tålmodighed til at låne smart og billigt.

Læs her vores fem råd til, hvordan du låner smart – og ikke bare hurtigt.

Hvad skal du låne penge til?

Når du låner penge til at købe en vare fx en rejse, en bil eller et byggeprojekt, ender du med at betale mere for varen end, hvis du havde pengene på din konto og ikke behøvede at låne. Det skyldes de renter og gebyrer, som lånudbyderen tager for at låne dig penge Derfor er det altid billigere at spare op end at låne penge.

Det betyder dog ikke, at det altid er en dårlig idé at låne penge.

Hvis du fx låner penge til en ny carport eller et renovationsprojekt i boligen, vil dette tit være forbundet med en værdiforøgelse af din bolig. Ud over at du får glæde af en ny carport eller et nyt køkken, kan du altså sælge din bolig dyrere.

Råd #1: Det er smartest at låne penge til varer, der ikke falder hurtigt i værdi.

I nogle tilfælde kan det dog være smart at låne penge, selvom varen bliver ”brugt op”. Hvis du fx planlægger at rejse til Australien, kan der være penge at spare ved at købe flybilletterne på det rigtige tidspunkt.

Hvis du ikke har pengene på din konto, når billetpriserne er lavest, kan det være smart at tage et lån til rejsen. I det tilfælde er det vigtigt at indstille sit lån til en kort tilbagebetalingstid, så renterne bliver holdt nede, og så du ikke skal betale af på lånet lang tid efter, du er kommer hjem fra Australien.

Undgå de lidt for “hurtige” lån

Kviklån, lynlån og sms-lån kan give indtryk af, at du får pengene ind på din konto særligt hurtigt. De færreste ved at “kvik” og “hurtig” ikke relaterer sig til den tid, det tager at få pengene ind på kontoen, men til den tid, du som låntager har til at betale pengene tilbage. I England og USA kaldes denne type lån ofte payday-lån, fordi man bruger lånet til at dække underskud på kontoen frem til næste lønningsdag.

Den korte tilbagebetalingstid, betyder ofte høje renter og gebyrer, dvs. en høj ÅOP. Hvis du ikke betaler lånet tilbage hurtigt, så ender de “hurtige” lån såsom kviklån ofte med at være dyre set i forhold til lån der typisk betales tilbage over 1 år ellere mere, og du ender med at betale langt mere end du behøver.

Råd 2#: Undgå at vælge lånudbyder ud fra hastighed

Kig derfor altid grundigt på ÅOP inden du låner, og overvej hvor lang en periode du ønsker at tilbagebetale lånet, da kortfristede lån typisk har en væsentlig højere ÅOP en lån med en løbetid på 1 år eller mere.

Brug tid på at oplyse om din økonomi

Når bankerne beder dig om at udfylde nogle oplysninger om din økonomi, er det for at bruge dine oplysninger til at kreditvurdere dig, og bl.a. sikre dig mod overgældsætning. Det vil sige at bankerne vurderer din økonomi for at sikre, at du ikke kommer til at låne mere, end din økonomi kan bære.

Det er derfor en fordel for dig som kunde, at banken har et fyldestgørende overblik over dine, og din eventuelle medansøgers, økonomiske forhold, så de kan foretage en så præcis vurdering af din evne til at tilbagebetale lånet som muligt.

For at sikre dig selv en god kreditvurdering og dermed øge dine chancer for at få gode tilbud fra bankerne, er det vigtigt ikke at låne flere penge, end du har brug for. Ved at søge med en medansøger, så er der større sandsynlighed for at man fortsat kan betale sine afdrag selv om du eller din medansøger mister jobbet, eller bliver uarbejdsdygtig, sådan at banken ikke mister sine penge. Fordelen for dig er at banken oftere godkender en låneansøgning, og at renten ofte er lavere end, hvad de kan tilbyde, hvis der kun er én ansøger.

Råd #3: Vær ærlig og grundig, når du oplyser om din økonomi, og overvej at søge sammen med en medansøger

En stor del af de informationer, som banken skal bruge, kan efterhånden hentes digitalt af banken eller Lendme, og informationer om indtægtsgrundlag, CPR-nummer, NemID og samtykke til e-SKAT sikrer dels, at der ikke er nogen, der misbruger dine oplysninger og ansøger i et andet navn end deres eget, og gør dels at bankerne hurtigere og mere præcist kan behandle din ansøgning.

Og så skal du selvfølgelig altid være ærlig, når du beskriver din situation. Bankerne er forpligtede til at kreditvurdere dig, og du risikerer derfor at blive afvist på bagkant, hvis dine oplysninger ikke er korrekte, eller du har glemt at give alle relevante informationer

Lad bankerne konkurrere

Den bedste måde at sikre dig det billigst mulige lån på er at ansøge om lån flere steder inden, du takker ja til et tilbud. En undersøgelse foretaget af Lendme viser, at der kan være helt op til 46% at spare på det samlede beløb du skal betale tilbage, når du indhenter flere lånetilbud.

#4: Indhent altid mere end ét lånetilbud

Det kan være både tidskrævende og svært at ansøge om flere lån på egen hånd, fordi banker og låneudbydere sjældent formulerer deres tilbud på samme måde, og fordi hver ansøgning tager tid i sig selv. Samtidig kan det være svært at finde ud af, hvor man overhovedet kan få lov at låne penge.

Lendme.dk kan du med bare én ansøgning få tilbud fra flere banker – gratis og uforpligtende. Du udfylder én ansøgning, og så gør Lendme arbejdet med at indhente flere lånetilbud og stille dem overskueligt op, så du kan sammenligne rente og gebyrer og vælge det lån, der passer dig bedst.

Læs fx Forbrugerrådet TÆNKs gode råd til at sammenligne priser på lån.

Overvej om du har brug for lånet – og om du kan betale det tilbage

Råd #5: Læg et budget, og overvej, hvad dine lånebehov er

Du ved det sikkert allerede: det koster penge at låne penge. Det kan derfor ende med at være nogle meget dyre penge, hvis lånet alene skal bruges til noget, som du i stedet kan spare op til. Det er altid billigere at spare op og få råd til et par lækre sko, en tiltrængt ferie eller den nyeste computer ved at lægge lidt til side hver måned.

Hvis man har en stram økonomi med dårlige muligheder for at spare op – så får man også svært ved at betale et lån tilbage. Det er derfor en god idé at lægge et budget og få overblik over din økonomi inden du låner.

Det er ikke altid en dårlig idé at låne penge. Et lån kan give dig muligheden for at få glæde af penge, som du kommer til at tjene senere. Du kan altså investere i renovation eller købe en tiltrængt ferie, selvom du først tjener pengene senere. Du skal dog altid tænke over og planlægge, hvordan du kan komme til at betale pengene tilbage.

Ansøg om lån Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende. Ansøg nu