Hvem må låne penge ud

De fleste ved, at banker må låne penge ud, men hvem må egentlig mere låne penge ud, og hvilke faktorer og juridiske krav findes der i forhold til at låne penge ud? Hvis du er i tvivl om, hvem der må låne så læs med her.

Lån af banker

De fleste banker låner penge ud til privatkunder og erhverv. For at etablere en ny bank er der nogle bestemte krav, man skal opfylde. Det er blandt andet at søge tilladelse hos Finanstilsynet. Baseret på anført egenkapital, bestyrelsens sammensætning og andre krav vurderer Finanstilsynet, hvorvidt der er grundlag for at udstede en bevilling. Derudover skal en bank være oprettet som et aktieselskab og leve op til loven om finansiel virksomhed.

# Må privatpersoner låne penge ud

Der findes ikke en lov om, at en privatperson ikke må låne penge ud til familie og venner. Ydermere er der heller ikke krav om, at man som privatperson skal pålægge renter og gebyrer til lånet. Dog er det i dette tilfælde stadig relevant, at både långiver og låntager bliver enige om beløbet, tilbagebetalingen og om der evt. skal være renter på lånet og generelle betingelser. Dette kan udformes i en kontrakt, hvor begge parter skriver under. På denne måde, er man sikker på, at der ikke opstår misforståelser undervejs i låneperioden.

# Lån fra egen virksomhed

Dog kom der en ny lov om aktionærlån i 2017, der gør det muligt, hvis man opfylder en række betingelser.

Hvis man som privatperson har sin egen virksomhed, og har brug for at låne penge, kan det være fristende at låne penge fra sin egen virksomhed. Men må man overhovedet det? Hvis man har en enkeltmandsvirksomhed, kan man godt låne penge af denne, da indtægter og udgifter er en del af ejerens privatøkonomi. Hvis en virksomhed derimod er oprettet som et kapitalselskab, det vil sige et anpartsselskab, et aktieselskab eller et iværksætterselskab, må denne som udgangspunkt ikke låne penge ud til dig eller din familie. Dog kom der en ny lov om aktionærlån i 2017, der gør det muligt, hvis man opfylder en række betingelser.

# Hvem må der lånes ud til

Bankerne må ikke låne penge ud til personer under 18 år, da man skal være myndig for at underskrive enhver form for kontrakt og i dette tilfælde en lånekontrakt. Selvom man i princippet bare skal være 18 år for at være myndig og kunne låne penge, er der mange banker, specielt online banker, der sætter aldersgrænsen højere op et sted mellem 18 og 25 år. Langt de fleste banker har også et krav om, at låntager ikke må være RKI- eller debitor registreret. Bankerne foretager altid en kreditvurdering af ansøgeren for at vurdere, hvorvidt de ønsker at tilbyde personen et lån.

Ansøg om lån Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende. Ansøg nu