Hvilke rettigheder har du hos din bank

Som bankkunde har du en række forskellige rettigheder, men det er ikke alle, der ved, hvad disse indebærer. Derfor får du her en guide til, hvad du skal vide som bankkunde, samt hvilke muligheder du har for at skifte bank, såfremt du ikke er tilfreds med din nuværende bank.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 4 minutter

Nye tal fra finanssektorens digitaliseringsvirksomhed E-nettet A/S, som håndterer og ekspederer alle bankskift i Danmark, viser at flere og flere danskere skifter bank. I 2018 var der hele 195.000 familier, der skiftede bank og i 2015 var det samme tal kun på 180.000. Der har altså været en stigning på 15.000 antal familier, der har valgt at skifte bank på blot over 3 år.

Ansøg om lån
Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende

Ifølge Betina Bonnichsen, der er E-nettes ansvarlige chef, er disse bankskift en udvikling, som branchen har oplevet over flere år, og den er kommet i takt med, at det er blevet meget nemmere at skifte bank end det var førhen.

De mange bankskift kommer derfor som følge af økonomiske vilkår og ikke af etiske vilkår, som mange måske kunne have troet, f.eks. i forhold til banker, der har haft negativ omtale.

Som bankkunde har du krav på altid at kende til din banks priser og gebyrer. Bankerne skal derfor altid sørge for at skrive priser og gebyrer på deres almindelige ydelser, services og produkter på deres hjemmeside, så du som kunde altid kan slå dem op.

Det er den givne bank, der selv vurderer, hvad deres ydelser skal koste og hvor høje gebyrerne hermed er. Så hvis du synes, at din bank er for dyr, kan det sagtens være, at du kan finde en bank, der tilbyder billigere gebyrer.

Tre kvinder der sidder over for hinanden
Som bankkunde har du krav på altid at kende til din banks priser og gebyrer.

Derudover har banken i udgangspunktet pligt til at sælge dig en indlånskonto. Dog kan banken, såfremt de har en saglig begrundelse for det, godt nægte dig at have en indlånskonto hos dem.

En saglig begrundelse kan f.eks. være, hvis du har opført dig meget groft i banken, hvis kontoen har været anvendt til ulovlige formål, eller såfremt du ikke ønsker at udlevere nødvendige oplysninger.

Hvis du skylder penge til din bank, og du ikke betaler af på gælden, er der en række konsekvenser. I dette tilfælde må din bank nemlig gerne modregne nogle af de penge som du skylder i banken.

Dette gør banken ved at tage noget af din løn. Den må dog ikke tage al din løn, da banken skal sørge for, at du stadig har nok penge til at betale dine og din families leveomkostninger.

Såfremt din bank går konkurs, er de penge, som står på din lønkonto eller opsparing sikret af Garantiformuen for op til 750.000 kr. Til gengæld er dine pensionsopsparinger dækket fuldt ud af Garantiormuen.

Hvis du er utilfreds med din bank, kan du klage til banken. Du skal klage til banken ved at rette henvendelse til bankens klageansvarlige, som banken kan oplyse dig om, hvem er.

Du har også mulighed for at skifte bank, hvis du er meget utilfreds, eller hvis du eksempelvis har fundet en anden bank, som kan tilbyde dig noget bedre. Hvis du skal skifte bank, kan der være nogle forskellige administrative omkostninger.

Derfor kan det godt tage lidt tid at skifte til en ny bank. Dog har bankerne lavet aftaler om, hvor lang tid det højst må tage at overføre forskellige ydelser og produkter til den nye bank.

Dette er f.eks. flytning af betalingsoverførsler, indlånskonto og betalingsserviceaftale, som skal foregå inden for 7 bankdage. Det kan dog godt tage længere tid, såfremt der er tale om flytning af pensionsopsparing eller lignende.

Det kan også være, at du egentlig er tilfreds med din bank i forhold til din konto og rådgivning, men at det er dit banklån, som du er utilfreds med.

Ligesom du bør tjekke din bank efter ca. en gang om året for at se, om det stadig er den billigste og bedste bank, er det også relevant, hvis du har et lån, at du får lavet et rentetjek. Det kan nemlig være, at du kan få dit nuværende banklån billigere hos en anden bank.

Hvis du får lavet et rentetjek, og du finder en bank, som kan tilbyde dig en billigere rente end den du har i dag, kan du gøre to ting:

  • 1. Du kan bruge oplysningerne om den billigere rente hos en anden bank til at forhandle renten hos din nuværende bank.
  • 2. Du kan vælge at tage lånet hos den nye bank eller långiver i stedet.

Hvor det som tidligere nævnt kan tage lidt tid at skifte bank, er det derimod ikke særlig tidskrævende at få flyttet dit lån til en anden bank eller långiver.

Hvis du er utilfreds med dit banklån hos din nuværende bank, eller ønsker at se, om du kan få det billigere, så kan du nemt og hurtigt lave et rentetjek via Lendme.

Hos LendMe hjælper vi dig med at indhente og sammenligne lånetilbud fra flere banker. Derfor kan du ved blot at udfylde en enkelt låneansøgning, modtage personlige lånetilbud fra op til 7 forskellige banker. Lav en ansøgning og se, om du betaler for meget for dit lån.

Ansøg om lån
Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende