Sådan nedsætter du dit forbrug og sparer penge

Foråret er så småt gået i gang, og om et par måneder kan de fleste glæde sig til at nyde deres sommerferie.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 3 minutter

For mange betyder det også flere udgifter. Derfor er det en god ide, at du allerede nu overvejer, hvordan du sætter dit forbrug ned og begynder at spare op til sommerens fornøjelser. Vi giver dig her gode råd til, hvordan du nedsætter dit forbrug og på den måde sparer penge.

En ny undersøgelse fra Dansk Industri viser, at danskernes forbrug lige nu er på dets højeste i 12 år. Det er i takt med, at vi tjener mere, og derfor har flere penge mellem hænderne. Men derfor kan du godt overveje dit forbrug og se, hvor du eventuelt kan spare nogle penge.

Ansøg om lån
Udfyld kun én låneansøgning og modtag lånetilbud fra flere banker. Helt gratis og uforpligtende

Start altid med at lave et budget. Det giver dig overblik over dine udgifter, og du finder ud af, hvor mange penge du har til forbrug hver måned. Det er også en rigtig god ide, hvis du i en periode holder styr på, hvad du egentlig bruger penge på. Der findes forskellige apps, hvor du nemt kan holde styr på, hvad du bruger dine penge på.

Ifølge Førevarestyrelsen smider en familie på to voksne og to børn ca. 20 % af deres samlede madindkøb ud. En gennemsnitlig familie ender derfor med at smide mad ud for op mod 10.000 kr. om året. Det er over 800 kr om måneden, som ryger direkte i skraldespanden.

Hvis du begynder at tænke over, hvor meget mad du smider ud, og i stedet gemmer resterne til dagen efter, kan der altså være en masse penge at spare i det lange løb.

For at undgå madspild kan du også sørge for kun at handle de varer ind, som du ved, at du får brugt.

grøntsager
For at undgå madspild kan du også sørge for kun at handle de varer ind, som du ved, at du får brugt.

Når det kommer til ren forbrug, f.eks. shopping, restaurantbesøg, biografture, køb af elektronik eller andet, skal du altid overveje dine køb grundigt. Spørg dig selv, om du virkelig har brug for det, eller om du egentlig godt kan undvære det.

Det betyder selvfølgelig ikke, at du aldrig må købe noget eller lave noget med vennerne. Men det kommer bag på mange, hvor meget de egentlig bruger på diverse forbrugsgoder.

Hvis du ønsker at nedsætte dit forbrug og spare penge, bør du også overveje, hvor mange penge du egentlig bruger på transport, og hvor nødvendigt det egentlig er. Hvis du har mulighed for at tage cyklen på arbejde i stedet, kan du både spare penge, og gøre din transport mere miljøvenlig samtidigt med, at du også får rørt dig.

mand på cykel

Hvis en del af dit budget går til at betale af på gæld, er det bestemt også relevant at tage et kig på eventuelle lån. Her kan der nemlig være rigtig mange penge at spare. I Danmark er vi desværre for dårlige til løbende at tjekke, om vi kan få en bedre rente på vores lån. Få derfor lavet et rentetjek på dit eller dine lån en gang hver halve år. På den måde minimerer du risikoen for, at du betaler for meget i rente.

Hvis du laver et rentetjek på dit nuværende lån, og finder ud af, at en anden bank kan tilbyde dig en billigere rente, kan du vælge at gøre to ting:

  • Du kan vælge at bruge det nye lånetilbud med en lavere rente til at forhandle renten hos din nuværende bank.
  • Du kan vælge at tage lånet hos den nye banki stedet.

Hvis du har flere dyre lån forskellige steder, kan du med fordel få dem samlet i et samlelån. Et samlelån er, når du vælger at samle flere dyre lån hos en enkelt bank. Ved at samle din gæld ét sted, slipper du for at skulle betale af til flere forskellige kreditorer hver måned.

En anden fordel ved samlelån er, at du typisk vil få en lavere rente samtidigt med, at du slipper for at skulle betale diverse gebyrer til flere kreditorer.

LendMe er en uafhængig platform, der kæmper for gennemsigtighed på det danske lånemarked. Vi mener nemlig at alle har ret til fuld gennemsigtighed i et komplekst lånemarked.

Med blot en enkelt ansøgning indhenter vi personlige lånetilbud fra anerkendte banker, så du nemt, og bekvemt og med ro i maven kan træffe den rette beslutning.

Så uanset om du ønsker at tjekke, om du kan få en bedre rente på dit nuværende lån, eller ønsker at samle flere dyre lån i ét samlet lån, så hjælper vi dig.

Ansøg om lån
Udfyld kun én låneansøgning og modtag lånetilbud fra flere banker. Helt gratis og uforpligtende