Saml dine lån her

Brugerne: Så meget sparede vi på samlelån i 2020

År efter år stiger efterspørgslen på samlelån hos både brugere og banker. Og selvom 2020 var plaget af stor økonomisk usikkerhed, havde det ingen betydning for danskernes lyst til at samle deres lån.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 5 minutter

Samlelån fortsætter endnu engang med at være blandt de allermest populære låneformål, som brugerne af LendMe søger om penge til. Derfor har vi taget et kig på, hvorfor så mange vælger at samle deres lån. Det er der kommet dette blogindlæg ud af, som er baseret på en spørgeskemaundersøgelse og opfølgende interviews med nogle af respondenterne.

Undersøgelsen af baseret på over 100 besvarelser fra brugere, der har samlet deres lån i 2020. Her får du svar på, hvorfor folk vælger at samle deres lån, og hvor meget de har sparet på at gøre det.

Det første spørgsmål, som vi stillede respondenterne i vores undersøgelse om samlelån, var, hvorfor de valgte at samle. Det er måske ikke overraskende for ret mange, men størstedelen svarede, at det handlede om at spare penge på deres eksisterende gæld.

Årsager for at samle lån i procent.
Årsager for at samle sine lån. Kilde: LendMe

Faktisk svarer 7 ud af 10, at de valgte at samle, fordi det var muligt at spare penge på deres lån. Derudover har over hver tredje af de adspurgte brugere sagt, at det også var vigtigt for dem, at de fik et overblik over deres økonomi ved at samle deres lån ét sted.

Vil du også spare penge?
Sammenlign op til 16 tilbud på samlelån

Som tidligere nævnt kan vi år for år se, at samlelån fortsætter med at være en af de mest populære former for lån, som brugerne efterspørger. Derfor har vi spurgt de brugere, der har fået et samlelån i 2020; “Hvor meget har du sparet hver måned?”

Det kom der disse svar ud af:

Månedlige besparelse på et samlelån
Månedlig besparelse ved at samle sine lån. Kilde: LendMe

Som du kan se i tabellen, har mere end 9 ud af 10 skrevet, at de sparede penge. Det harmonerer godt med, at rigtigt mange skriver, at de ønsker at samle deres lån for at spare penge.

Derudover kan vi se ud fra brugernes svar, at lige under 2 ud af 3 har sparet over 1000 kroner om måneden på at samle deres lån. En af dem er Daniel R, der virkelig har kunnet mærke på økonomien, at et samlelån har gjort en forskel i hverdagen for ham og familien.

''Vi havde tænkt på det i et stykke tid, og så tænkte vi, at nu prøver vi. Vi ville gerne have luft i økonomien, og man kan tydeligt mærke forskel. Min kone er ledig lige nu, så selv de små ting kan tydeligt mærkes'', siger Daniel R.

Daniel R siger derudover, at de sparer omkring 1000 kroner om måneden ved at have samlet deres lån i forhold til tidligere.

En anden, der har sparet penge ved at samle sine lån, er Kenneth W. Han siger, at han har sparet lige under 2000 kroner om måneden. Et beløb, som gjorde en stor forskel for ham, da han skulle have styr på sin økonomi igen på bagkanten af en skilsmisse.

‘’Jeg kunne se, at min økonomiske situation stod skidt til, så jeg blev nødt til at tage mig sammen og få forbedret min økonomi. Det kom efter en skilsmisse, hvor jeg troede, at jeg kunne køre mit forbrug videre, men pludselig var der en indtægt, der forsvandt, og til sidst tænkte jeg, at nu skulle der ske noget”, siger Kenneth W.

Uanset grundlaget for at samle dine lån er der ofte mange penge at spare, og der kan være stor prisforskel fra bank til bank. Derfor bør du altid sammenligne tilbud fra flere banker, inden du samler dine lån.

Vil du betale mindre for dine lån?
Det er nemt og hurtigt at finde det billigste samlelån

Det er muligt at indfri alle typer af lån, og selvom de fleste indfrier forbrugslån, kviklån eller privatlån, så kan der også være mange penge at spare på at indfri andre lånetyper som kassekreditter eller kreditkort.

Det kan Morten S blandt andet skrive under på. Han samlede 8 lån i løbet af 2020, hvilket gav ham en besparelse på over 7000 kroner om måneden.

‘’Det var egentlig en masse små lån, men det ene af dem var et Mastercard med en rente på 18%. Dér havde jeg allerede den første besparelse på 3000 kroner”, fortæller Morten S.

Faktisk siger 5,8% af de adspurgte brugere, at de sparede mere end 3000 kroner på at samle lån, så selvom Morten S har været en af dem, der har sparet rigtigt mange penge, er hans besparelse ikke unik.

Besparelsen afhænger naturligvis af mange ting, som antallet af lån, renterne på lånene og de omkostninger, der er forbundet ved at have flere lån. Men det viser samtidig, at det kan være en rigtig fornuftig ide at undersøge muligheden for at samle sine lån, uanset om det er den ene eller anden slags.

Udover at spare penge, så fremhæver mere end hver tredje også, at det har været vigtigt at få et overblik over økonomien gennem et samlelån. Det kan nemlig betyde, at man får ro på sin privatøkonomi.

Morten S er også en af dem, hvor det har betydet rigtigt meget at få et overblik over sin økonomi.

‘’Det har jo givet et overskud, fordi jeg ikke betaler ind til noget, der ikke bliver mindre. Jeg har fået flere penge til rådighed samtidig med, at der er plads til at indbetale noget mere på lånet. Det har givet et bedre overblik og noget mere ro”, siger Morten S.

Og han suppleres af Kenneth W, der også har fået mulighed for få bugt med sine tidligere lån.

Hvis du har gæld i form af et boliglån, billån eller realkreditlån, er det også en god mulighed for at få nedbragt den, så dine samlede omkostninger for lånet bliver mindre.

‘’Nu ved jeg, at jeg betaler af, så min gæld bliver lavere. Jeg føler mig mindre bundet på hænderne. Jeg var virkelig tæt på, at jeg ikke kunne betale mere, og der var samtidig mange ting, der skulle købes efter skilsmissen, og jeg kunne ikke spare op.’’

Et samlelån kan i rigtigt mange tilfælde være den bedste løsning, hvis du har mistet overblikket over dine eksisterende lån.

Har du brug for et overblik?
Saml dine lån og få overblikket tilbage

Hvis du vil læse mere om vores rapport om låneåret 2020, kan du gøre det her.

Få tilbud på samlelån fra op til 16 banker