Start ansøgning

Sådan undgår du negative renter

Flere af Danmarks største banker som Nordea og Danske Bank har ved årsskiftet sænket grænsen for, hvornår du som kunde betaler negative renter for at have penge stående på kontoen. Hvilken betydning har det for dig? Og hvad skal du gøre at undgå det? Vi giver dig gode råd til, hvordan du blandet andet får din opsparing til at vokse i 2021.

Sidst opdateret: 15. februar 2021 | Læsetid: 5 minutter

Sidste år startede store banker som Jyske Bank og Spar Nord med at indføre negative renter på indlån, hvis du som kunde har henholdsvis 250.000 kroner og 100.000 kroner stående hos dem.

Indførelsen af beløbsgrænsen sker, fordi bankerne taber penge ved, at deres kunder har for mange penge stående. Den ordførende direktør for Jyske Bank, Anders Dam, var sidste år ude og sige, at de tabte 6.000 kroner om året, hvis en kunde havde 750.000 kroner på kontoen.

Det er en udvikling, som mange andre banker i Danmark har fulgt tæt. Derfor besluttede flere end 10 banker, at de fra den 1. januar sænkede deres grænser for, hvor meget du kan have på kontoen, før du betaler negative renter hos dem.

Oversigt over banker, der fra 1. januar 2021 har besluttet at sænke beløbsgrænsen for negative renter på indlån fra niveauet i 2020 (mørkegrøn) til den nuværende grænse (lysegrøn).
Oversigt over banker, der fra 1. januar 2021 har besluttet at sænke beløbsgrænsen for negative renter på indlån fra niveauet i 2020 (mørkegrøn) til den nuværende grænse (lysegrøn). Kilde: Berlingske

Største ændring står Danske Bank for, hvor du i 2020 kunne have 1.500.000 kroner stående, før du betalte negative renter, til i dag hvor du kun kan have 250.000 kroner stående.

Lige nu er den typiske grænse mellem 100.000 og 250.000 kroner, men eksperter spår, at grænsen bliver lavere i fremtiden.

En negativ rente er både godt og skidt for dig.

Hvis du låner penge, er en negativ rente godt, fordi du i det tilfælde får penge for at låne. Det sker for eksempel, fordi investorerne, der køber obligationerne bag et realkreditlån, i dette tilfælde betaler dig for at låne deres penge.

En negativ rente er skidt for dig, fordi banken får penge for at låne dine penge. Det vil sige de penge, som du har stående som opsparing på en konto.

Få et hurtigt rentetjek
Det tager 3 minutter at ansøge og du får hurtigt svar

En negativ rente betyder, at din opsparing løbende bliver mindre og mindre værd.

Den typiske rentesats er mellem -0,6% og -0,75%. Det resulterer helt konkret i, at hvis der står 300.000 kroner på din konto, og beløbsgrænsen for en rente på -0,6% er på 250.000 kroner, betaler du 300 kroner i renteudgift før skat det år. Det fortsætter så, indtil du har mindre end 250.000 kroner stående.

Med andre ord æder de negative renter langsomt din opsparing op.

Du har flere muligheder, som både er mere eller mindre sikre, hvis du ikke vil betale negative renter hos din bank. Det er din beslutning, og det afhænger af, hvor risikovillig du er. Det er dog helt sikkert, at du garanteret mister penge, hvis du lader dem stå på en konto med minusrente.

1. Brug dine penge på udskudte projekter

En oplagt mulighed er at benytte pengene til et projekt eller køb, som du længe har haft i kikkerten. Det kan være, at du længe har villet købe et sommerhus eller renovere egen bolig.

Der er her god værdi at hente, hvis du for eksempel investerer i at energirenovere din bolig. På den måde sparer du penge på varmeregningen, får et markant bedre indeklima, og du forlænger levetiden på din bolig.

Her står vi altid klar til at hjælpe, hvis beløbet over bankens grænse ikke helt er nok til drømmen.

Mangler du lige de sidste penge?
Ansøg via LendMe og få tilbud fra op til 12 banker

Her kan du også tænke over at købe ting, der har potentiale til at stige i værdi. Det kan være kunst, specielle vine, antikke møbler, ure og meget andet. Det handler bare om at finde den indre krejler frem, så du køber billigt og sælger dyrt.

2. Langsigtet investering i aktier

Hvis du gerne vil have pengene til at vokse uden at betale minusrente, så er det en god idé at investere pengene. Vælg et beløb, så du holder dig under din banks grænse og ikke bliver ramt af den negative rente, men så du stadig har penge til udgifter på den kortere bane.

Der følger altid en risiko med ved at investere, så derfor er det vigtigt, at du vurderer din risikovillighed, inden du begynder at investere i aktier. Det er også vigtigt, at du beslutter dig for, hvor meget tid du har lyst til at bruge på aktieinvestering.

Du bør også holde øje med de forskellige omkostninger, der knytter sig til aktiehandel, som køb og salg af værdipapirer (kurtage) og administrationsgebyrer. På den måde får du nemlig et bedre afkast.

3. Afvikl din gæld hurtigere

Hvis du har gæld i form af et boliglån, billån eller realkreditlån, er det også en god mulighed for at få nedbragt den, så dine samlede omkostninger for lånet bliver mindre.

Derfor er det en god idé at tjekke, om du betaler for meget for dine lån. Vi sørger for, at du utroligt nemt kan tjekke, om du har den laveste rente.

Få et gratis rentetjek
Udfyld én ansøgning og få gratis og uforpligtende tilbud.

Her er det dog meget vigtigt, at du ved, hvornår du ønsker at bruge pengene. Hvis du regner med at bruge pengene over beløbsgrænsen inden for et par år, er det nok ikke afdragene på dit realkreditlån, du skal hæve. Det er nemlig forbundet med omkostninger at mindske afdragene igen.

4. Overfør penge til din pensionsopsparing

Du har også muligheden for at sætte pengene ind på din pensionsordning, så de giver dig fradrag i skat. Den vej igennem udnytter du også rentes rente effekten, som bliver mere effektfuld år for år.

Du skal være opmærksom på, at det afdragsfrie beløb afhænger af din alder. I 2021 er grænsen 5.400 kroner om året, som du afdragsfrit kan indbetale til din pension, hvis du har mere end fem år til din folkepensionsalder. Har du mindre end fem år, kan du indbetale 52.400 kroner om året.

Du skal også være opmærksom på, at flere pensionsopsparinger bliver ramt af negative renter på et lavere beløb end dine indlån. Så det er en god idé at tjekke, ved hvilket beløb din bank kræver minusrenter.

Hvis du derimod ikke har din pensionsordning i en bank, påvirker de negative renter først din opsparing, når den bliver overført til banken.

5. Banker uden negative renter 2021

Der findes nogle online banker, som stadig tilbyder en positiv rente på indlån. Det er banker som Facit Bank, Ikano Bank, Santander Consumer Bank og Bank Norwegian. En løsning er derfor at oprette en opsparingskonto hos en af dem.

Deres renter varierer mellem 0% og 1% afhængigt af, hvor lang tid du binder dine penge hos dem. Her skal du huske at holde dig inden for indskydergarantien på 745.000 kroner, så du er sikker på at få dine penge igen, hvis banken går konkurs.

Ikano Bank og Santander Consumer Bank er to ud af de 12 banker, som gennemgår din ansøgning om et lån, hvis du udfylder en ansøgning om et forbrugslån eller samlelån hos os.

Find det billigste lånetilbud
Ansøg nu og få svar inden for et par timer