Saml dine lån her

Din ultimative guide til at samle lån

Vi har efterhånden skrevet en del om, hvad, hvorfor og hvordan du samler dine eksisterende lån. Nu har vi besluttet os for, at det er på tide at samle alle vores gode råd. See what we did there?

Sidst opdateret: 3. maj 2024 | Læsetid: 9 minutter

Du har højst sandsynligt klikket dig videre til dette blogindlæg, fordi du har en ide om, hvad et samlelån er, men måske har du ikke hørt noget om det, og bare er nysgerrig. Uanset din indgangsvinkel vil jeg næsten garantere, at du bliver klogere på, hvorfor der er så mange gevinster ved at samle lån.

Hvis du allerede ved, hvad et samlelån er og bare gerne vil vide mere om, hvordan du sparer penge, hvordan vi samler dine lån eller hvordan du laver den gode ansøgning, kan du blot hoppe frem i teksten via indholdsfortegnelsen.

Vil du samle dine lån?
Det tager kun et par minutter at ansøge

Et samlelån er betegnelsen for en lånetype, hvor man låner ét samlet beløb til at indfri sine eksisterende lån. Hvis du har mere end ét lån, kan det være rigtigt smart at samle dem af flere grunde, som jeg kommer ind på senere ellers er det ikke en specielt ultimativ guide.

Helt grundlæggende er ideen med at samle lån, at du sparer penge både på kort og på lang sigt og du samtidig får mere frihed til selv at bestemme, hvordan du betaler dit lån tilbage.

Nu er du med på, hvad et samlelån er, og nu vil jeg i stedet uddybe, hvordan du sparer penge ved at vælge et samlelån.

Der er nemlig to markante økonomiske fordele ved at samle sine lån. Den første, og største, er, at større lån ofte har en bedre rente end små lån. Når jeg skriver små lån, så mener jeg lån, der er mindre end 40.000 kroner.

Det betyder kort og godt, at hvis du eksempelvis har tre lån, hvor du mangler at betale 20.000 kroner på hvert af dem, så vil det ofte være billigere at samle dem til ét lån på 60.000 kroner og betale dét lån tilbage i stedet. På den måde har du ikke optaget mere gæld, selvom beløbet ser ‘større’ ud.

I stedet øger du markant chancen for, at du får et godt tilbud fra vores 12 samarbejdsbanker, der samlet set er bedre og billigere end dine nuværende lån. Når man får en bedre rente på sin samlede gæld, opnår man ofte store besparelser, men det er ikke kun renten, som du kan spare penge på.

Du betaler flere gebyrer for hvert eneste lån, du har. Det betyder, at hvis du samler dine lån, kommer du også til at betale færre af de grimme gebyrer. Du betaler blandt andet et månedligt administrationsgebyr, typisk mellem 10-50 kroner, for hvert eneste lån du har. Det løber hurtigt op, hvis du har flere lån.

Saml lån og spar penge
Du sparer penge, når du samler dine lån

Vi oplever dagligt, at vi taler med folk, som synes, at det er en rigtig god ide at samle sine lån, men som af den ene eller anden årsag har valgt ikke at gøre det.

I nogle tilfælde er der en god grund til det, men som regel har folk svært ved at sætte ord på, hvorfor de ikke har gjort det. Faktisk taler vi også med folk, som gerne vil det, men som måske er bange for, at det er besværligt eller en kompliceret proces.

Det er det faktisk ikke, hvilket du måske havde gennemskuet, at jeg ville skrive.

Her er nogle af de største forhindringer samt svaret på, hvordan man håndterer det.

''Jeg ved ikke, hvordan jeg ansøger''

På vores hjemmeside kan man vælge ‘samlelån’ øverst på alle vores sider. Når du trykker her, kommer du direkte til samlelånsskemaet.

Her har du mulighed for at indtaste dine eksisterende lån. Du skriver blot, hvilken bank som du har lån hos og hvad du aktuelt mangler at betale. Læs eventuelt vores indlæg om, hvordan du finder dine gældsposter.

Du kan derudover også tilføje et kontantbeløb, hvis du vil låne yderligere. Det er faktisk en rigtig god ide, at samle dine lån, når du alligevel er på udkig efter et nyt lån, da du så får samlet det hele på én gang.

''Jeg ved ikke, hvordan jeg betaler mine lån ud''

Her er der to muligheder. Enten kan den bank, som du samler dine lån hos betale dine lån ud for dig eller kan du selv gøre det.

Hvis banken, som du samler dine lån hos, skal gøre det, vil de typisk bede dig om oplysninger på dine eksisterende lån samt en fuldmagt til at indfri lån på dine vegne. Oplysningerne finder du typisk via betalingsservice eller direkte hos kreditorerne, mens en fuldmagt blot underskrives med NemID via et link, som banken sender til dig.

Uanset hvad du foretrækker, er det en hurtig og meget nem proces, der er fuldstændig identisk med den, som man oplever, når man låner penge andre steder. Det er hverken langsommere eller mere besværligt.

''Det er bare lån hos min egen bank''

Når man skal låne penge, er det helt naturligt, at mange starter hos deres egen bank. Desværre er der mange, der aldrig kommer videre, fordi de ikke undersøger resten af lånemarkedet.

Og det er mest af alt ærgerligt for pengepungen, fordi der ikke er forskel på, om du tager et forbrugslån i din egen bank eller hos en anden bank. Ikke ud over prisen, som sagtens kan være meget højere hos din egen bank.

Det er ikke mere besværligt at låne hos andre banker, ligesom du heller ikke nødvendigvis får en bedre rente, fordi du har en Nemkonto hos den bank, som du låner hos.

Det er faktisk den største misforståelse, som vi støder på. Overhovedet.

Du får ikke en bedre rente på forbrugslån eller samlelån hos din egen bank, bare fordi du er kunde hos dem. Derfor er det unægteligt en god ide, at du også overvejer at ansøge, selvom du kun har lån i din egen bank. Når du laver en ansøgning, får du til gengæld svar på, hvor du kan få den billigste rente. Det kan selvfølgelig sagtens være i din egen bank, men du har ingen garantier.

‘'Det er flovt at skrive alle sine eksisterende lån’’

Den sidste hører lidt mere til sjældenhederne, men det er alligevel noget, som vi støder på en gang imellem. Folk, der er flove over, at de har lånt penge i løbet af deres liv.

Og vi kan lige så godt sige det samme her, som vi siger i telefonen, når vi støder på ovenstående kommentar:

Rigtigt mange danskere låner penge.

Faktisk er Danmark et af de lande i verden, der har den højeste bruttogæld ifølge de seneste tal fra OECD.

Der er absolut ingen grund til at være flov over, at man har lån, og når man har, kan man ligeså godt have den bedst mulige rente. Og her er samlelån bare en rigtig god måde at spare penge på eksisterende lån.

Få overblikket, når du samler
Når du samler lån, får du det komplette overblik

Vi skriver ofte om, hvordan man øger chancerne for at blive godkendt til et lån. Og da dette indlæg er en ultimativ guide, kan vi næsten ikke komme udenom, så nu får du et par af vores bedste råd.

Vælg en lang løbetid

Det kan næsten ikke gentages nok, men vælg en længere løbetid på dit lån. Det er en rigtig god ide, fordi en lang løbetid giver dig frihed til selv at vælge, hvor hurtigt du vil betale af på dit lån.

Når du vælger en længere løbetid, bliver den månedlige ydelse mindre. Uanset renten. Du kan til gengæld altid vælge at betale mere af på dit lån. Det koster nemlig ikke noget ekstra.

Vælger du en kort løbetid, kan du desværre ikke lige pludselig sige til banken, at nu vil du faktisk gerne betale 500 kroner mindre hver måned på dit lån. Den går de næppe med til.

Hvis du i første omgang vælger en længere løbetid med en dertilhørende lavere månedlig ydelse, kan du sagtens komme og sige, at nu vil du gerne betale 500 kroner mere om måneden.

Du får altså mere frihed til selv at bestemme.

Søg med en anden

Hvis du har mulighed for at søge sammen med en anden, bør du gøre dette. Udover, at det er langt nemmere at blive godkendt til et lån, så får man også ofte en bedre rente, når man søger sammen.

Det skyldes, at to ansøgere har to indkomster, hvilket som regel betyder, at man har flere penge hver måned. Det er noget, som bankerne godt kan lide, fordi det betyder, at risikoen for, at du lige pludselig ikke længere betaler dit lån tilbage, falder markant.

Og mindre risiko er ofte lig med en bedre rente.

Det er dog ikke alle, som man kan søge sammen med, så du kan ikke hive ham, der stod til højre for dig på skolebilledet fra 5. klasse ind som din medansøger. De fleste banker kræver, at en medansøger også er ens partner. Det vil sige enten din kæreste eller ægtefælle.

Skriv det korrekte rådighedsbeløb

Dit rådighedsbeløb er det beløb, som du har tilbage, når alle dine faste udgifter er betalt. Problemet er, at man ikke helt har styr på, hvad der er faste udgifter.

De faste udgifter dækker over husleje, transport, telefon, internet, el, vand, varme og forsikringer.

Selvom du har hang til take away, og ofte bestiller en nummer 11 fra det lokale restaurant eller blander 300 g slik til ungerne hver fredag, så er det altså ikke en fast udgift, og derfor skal den ikke med på din ansøgning. Det samme gælder, hvis du sætter 500 kroner til side hver måned på en opsparing.

Hvis dit rådighedsbeløb kommer under 4000-5000 kroner, kan bankerne faktisk slet ikke tilbyde dig lån, da de er underlagt en række kreditvurderingsregler fra Finanstilsynet.

I forhold til samlelån er det vigtigt at det beløb, som du betaler for dine eksisterende lån bliver TILFØJET til dit rådighedsbeløb hver måned. Også selvom det er en fast udgift.

Bankerne kigger på et helt nyt tilbud på din eksisterende lån, og derfor er det vigtigt, at du ikke trækker prisen på dine nuværende lån fra, da det ikke vil give et retvisende billede af, hvad du har råd til at betale for dit nye samlelån.

Det tager ikke mere end et par minutter at udfylde en ansøgning, når man har fundet sine oplysninger frem. Bankerne svarer som regel indenfor et par timer, hvorefter du kan sammenligne dine tilbud med dine eksisterende lån.

Saml lån nemt og hurtigt
Det tager få minutter at ansøge, og du får svar indenfor et par timer

Få tilbud fra op til 16 banker

Når du spørger, svarer vi

Snak med en fra vores kundeservice

70 60 62 62

Vi har åbent:

Man-Tor: 09.00 - 18.00
Fredag: 09.00 - 17.00
Lørdag, søndag & helligdage: Lukket

Ellers kan du få svar på de oftest stillede spørgsmål i vores FAQ