Hvad er crowdlending?

Du kan både låne penge selv og låne penge ud gennem crowdlending.

Sidst opdateret: 4. december 2023 | Læsetid: 2 minutter

Crowdlending er en lånetype, hvor du kan låne penge af privatpersoner, organisationer eller virksomheder, der ikke er en bank eller et pengeinstitut.

Fordelen ved at låne gennem crowdlending er, at det nogle gange kan være nemmere at låne penge, end hvis du gør det gennem en bank. Det betyder dog ikke, at alle bare kan låne penge via crowdlending.

De platforme, der tilbyder crowdlending, foretager også kreditvurderinger på samme måde som bankerne.

Derudover vælger investorerne selv, hvilke lån som de vil smide penge i, så hvis man har en dårlig økonomi, er det usandsynligt, at investorerne ønsker at låne penge ud.

Crowdlending fungerer ved, at man som låntager opretter sig på en platform. Her søger man så et beløb, der kan variere fra 5000 kroner og helt op til 5 millioner kroner.

Når du er långiver tilmelder du dig også en platform, hvor du indbetaler det beløb, som du ønsker at investere.

Herefter bliver du så præsenteret for en række investeringsmuligheder, som du selv bestemmer, om du vil være med til at skyde penge i.

Låntageren betaler enten hver måned eller hvert kvartal af på lånet, og långiveren får så et afkast af sin investering, der svarer til den rente, som der er på lånet.

Alt efter platformen er det muligt at investere i alt fra virksomhedslån, forbrugslån, banklån eller pantebrevslån.

Fordelen ved at investere i crowdlending er den samme, som det er i at investere generelt.

Du får potentielt et markant større afkast, end du ville gøre, hvis du lod pengene stå i banken. Det kræver selvfølgelig, at du rammer rigtigt med dine investeringer.

De forskellige platforme står også for at håndtere det juridiske arbejde, der er i at låne penge ud til andre og nogle gange også med at inddrive gæld hos låntagere.

Derudover er det relativt nemt at komme i gang, da du egentlig blot skal oprette dig hos en platform, overføre penge til din konto på siden, og derefter kan du starte med at investere.

Der er altid risiko ved at investere

Den største ulempe ved at bruge crowdlending som investeringsplatform er risikoen for, at du taber de penge, som du investerer.

Det er ikke muligt for platformene at give dig nogen sikkerhed, hvis et lån bliver misvedligeholdt, og derfor risikerer du, at der kan gå flere år, hvis en sag om manglende betaling først skal til inkasso og sidenhen fogedretten.

Derudover har du ikke mulighed for at trække din investering tilbage, hvis du pludselig har brug for penge. Du kan dog altid forsøge at sælge din andel til andre investorer på platformen.

Når du handler med aktier, har du mulighed for at sælge din portefølje og få pengene ind på din konto, men det er ikke muligt gennem crowdlending.

Da crowdlending er en investering, skal du betale skat af din fortjeneste, ligesom du også har mulighed for at trække tab fra. Du kan dog kun trække tab fra, hvis du samlet kommer over bagatelgrænsen på 2000 kroner.

Hvis du er långiver, skal du betale skat af dine renteindtægter, men du har ikke mulighed for at få fradrag for det beløb, som du låner ud.

Du kan læse mere om skattereglerne for crowdlending her.