Hvad koster det at låne 100.000 kroner?

Det afhænger af en række omkostninger og din personlige situation. Læs mere her.

Sidst opdateret: 4. december 2023 | Læsetid: 2 minutter

Når du skal finde det billigste lån på 100.000 kroner, er der altid nogle grundlæggende parametre, som du kan sammenligne på.

Hvis det er et forbrugslån, privatlån eller banklån, som du skal bruge, er det disse fire, som er rigtig gode at kende lidt til:

  • Renten
  • Løbetiden
  • Administrationsomkostning
  • Etableringsgebyr

Nedenfor går vi i dybden med de fire lånebegreber, og du får også svar på, hvad du kan forvente at skulle betale tilbage på et lån.

Renten

Renten er typisk den største udgift ved et lån. Du kan komme hjem med en rente på helt ned til 3.6%. Du får kun fingre i en bedre rente med et realkreditlån eller et sikret billån.

Det kommer an på bankens kreditvurdering, hvilken rente du kan få.

Her går banken ind og giver en samlet vurdering ud fra en masse forskellige faktorer, der, lidt groft, kan reduceres til dine indtægter, udgifter og samlede gæld.

Hvis du vil vide mere om kreditvurderinger, kan du læse om det her.

Løbetiden

Løbetiden afgør, hvor lang tid du skal betale af på lånet. De fleste vælger generelt en lang løbetid på mellem 9 og 10 år, når de låner 100.000 kroner.

Man skal dog huske på, at mange også betaler deres lån hurtigere af, hvilket altid er en mulighed med usikrede privatlån, forbrugslån og banklån.

Har du et realkreditlån, er det ikke sikkert, at det kan betale sig at indfri lånet før tid.

Administrationsomkostning

De fleste banker tager et mindre månedligt gebyr for at administrere dit lån.

Det dækker blandt andet over de udgifter, som banken har ved at inddrive betalingen elektronisk via PBS-aftaler.

Nogle banker har ikke gebyret, men hos dem, der har, ligger det et sted mellem 10-40 kroner om måneden.

Etableringsgebyr

Etableringsgebyr eller -omkostning er typisk den næststørste udgift ved et lån.

Størrelsen varierer fra bank til bank, hvor nogle tager en fast procentdel af lånebeløbet, mens andre blot har et fast beløb uanset lånestørrelse.

Hvis ikke etableringsgebyret er fast, ligger det på mellem 1-4%, hvilket svarer til 1000-4000 kroner.

Man betaler etableringsomkostningen i mindre dele over hele løbetiden, så det er ikke en udgift, der skal betales med det samme, når lånet er godkendt.

Kigger vi på, hvad man generelt kan forvente at skulle betale hver måned for at låne 100.000 kroner over 10 år, kan man se, at beløbet starter omkring 1050 kroner og op til omkring 1600 kroner.

Det er umuligt at give en nøjagtig pris, da det det som tidligere nævnt er individuelt fra person til person, hvilken rente som bankerne tilbyder.

Derfor er det en rigtig god ide, at du sammenligner tilbud fra forskellige banker for at have en ide om, hvad det vil koste dig at låne.