Forbered dig på uventede udgifter

Selvom det for mange kan være svært at spare op til uforudsete udgifter, kan det alligevel være en god ide at prøve, hvis du f.eks. pludselig får en dyr tandlægeregning eller har behov for reparation af din bil eller vaskemaskine. Derfor hjælper vi dig her med, hvordan du lettest sparer op til uforudsete udgifter uden at gå alt for meget på kompromis med hverdagens behov og fornøjelser.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 5 minutter

Ifølge en ny undersøgelse som Kantar Gallup har lavet for det offentlige forbrugersite Rådtilpenge.dk er det syv ud af ti danskere, der ikke sætter penge af til uforudsete udgifter.

Ifølge specialkonsulent i finansielt forbrug Louise Skjødsholm fra Penge- og Pensionspanelet (der driver Rådtilpenge.dk), kan det være et problem for nogle, at de ikke har sparet op til uforudsete udgifter. Det er fordi alternativet til en opsparing for nogle kan blive at låne penge til at betale regningen, da de ikke har pengene på stående fod.

Du kender som de fleste andre sikkert til, at der lige pludselig opstår en situation, hvor du har brug for penge til en regning lige nu og her. Men det bliver hurtigt dyrt, hvis du vælger et dyrt lån til at betale regningen

Tjek din rente
Tjek om du kan få dit nuværende dyre lån med en billigere rente via LendMe

Start altid med at lave et budget. Det giver dig overblik over dine udgifter, og du finder ud af, hvor mange penge du har til forbrug hver måned.

Det er også en rigtig god ide, hvis du i en periode holder styr på, hvad du egentlig bruger penge på. Der findes forskellige apps, hvor du nemt kan holde styr på, hvad du bruger dine penge på.

På den måde kan du nemmere nå frem til, hvor mange penge du reelt har til en opsparing hver måned.

Hvor mange penge du bør spare op til uforudsete udgifter afhænger blandt andet af, om du f.eks. bor i et ældre hus eller har en gammel bil, da der her typisk er risiko for større pludselige udgifter.

Det vigtigste er dog, at du har en eller anden form for opsparing, så du har en buffer til uventede regninger. Der skal selvfølgelig være plads i din økonomi til at spare op, så hvis den er stram, er det fint at starte med bare at lægge et par hundrede kroner til side hver måned.

Vi anbefaler også, at du skaber et overblik over din økonomi og laver et budget. På den måde får du lettere styr på alle dine indtægter og udgifter, heriblandt faste udgifter, men også forbrugsudgifter.

Når det netop kommer til forbrugsudgifter, f.eks. shopping, restaurantbesøg, biografture, køb af elektronik eller andet, er det vigtigt, at du altid overvejer dine køb grundigt. Du bør også spørge dig selv, om lige den vare du ønsker at købe, er nødvendig, eller om du faktisk godt kan undvære den.

Det betyder selvfølgelig ikke, at du aldrig må købe nyt tøj eller tage ud på oplevelser med dine venner. Dog kommer det ofte bag på nogle, hvor mange penge de egentlig bruger på forbrug, og derfor er det godt at være ekstra opmærksom på den post, hvis du ønsker at spare op.

dame på rulletrappe

Udover de mere forbrugsrelaterede udgifter, kan der i nogle tilfælde også være penge at spare på de faste udgifter. Tjek eksempelvis om du betaler for meget for dine forsikringer og mobilabonnement. Betalingerne til mange faste udgifter er sat op til automatisk at blive betalt hver måned, hvorfor mange glemmer løbende at tjekke, om der kan være penge at spare.

Når du skal lave et budget for at få et større overblik over din økonomi og bedre kunne forberede dig på uventede udgifter, bør du også kigge på eventuelle gældsposter.

Du bør først og fremmest kigge på din Betalingsservice-oversigt, da den giver dig et hurtigt overblik over, hvad der hver måned bliver trukket på din konto. Her kan du netop se, hvem du skylder penge.

Det kan også være en god ide at logge ind på SKAT og se hvilke gældsposter de har registreret i din navn. Du skal dog huske på, at informationerne fra SKAT kan være op til et år forsinket. Det er fordi SKAT kun modtager notifikation fra dine långivere i slutningen af hvert år.

Når du kender til dine gældsposter, bør du desuden undersøge om du kan nedsætte nogle af dine gælds udgifter.

Når du netop prøver at lægge penge til side for at forberede dig på uventede udgifter, er det relevant at se, om du kan få en billigere rente på dit nuværende lån. Der kan nemlig være rigtig mange penge at spare og lige nu er renterne historisk lave.

Et rentetjek betyder kort fortalt, at du undersøger, om der er mulighed for at få dit eksisterende lån med en billigere rente hos en anden bank.

Såfremt du finder ud af, at en anden bank kan tilbyde dig en billigere rente på dit lån, kan du vælge at:

  • 1. Takke ja til tilbudet og flytte lånet over til den nye bank
  • 2. Bruge tilbudet til at forhandle en bedre rente hos din nuværende bank

Hvis uheldet allerede er ude, og du tidligere har måtte optage dyre lån for at betale uforudsete regninger, så er det en fordel at lave et samlelån. Et samlelån er, når du vælger at samle flere dyre lån hos en enkelt bank.

Ved at samle din gæld ét sted, slipper du for at skulle betale af til flere kreditorer hver måned. Derudover får du typisk en lavere rente samtidig med, at du slipper for at betale diverse gebyrer til flere kreditorer.

Der er mange penge at spare ved samlelån. Nedenfor kan du se et konkret eksempel på en bruger, som har samlet dyre lån i et samlet lån hos LendMe.

  • Eksisterende gæld: 448.000 kr fordelt på flere kreditorer
  • ÅOP: I gennemsnit 17%
  • Løbetid: 120 måneder
  • Samlet beløb: Ca. 890.000 kr.
  • Samlelån for midlet af LendMe: 448.000 kr.
  • ÅOP: 3.9%
  • Løbetid: 120 måneder
  • Samlet beløb: 541.797 kr.

En ÅOP på 3.9% fremfor 17% kan for alvor mærkes, når man skylder tæt på en halv million. Det ses tydeligt i ovenstående eksempel. Her ender brugeren med at spare næsten 350.000 kr. blot ved at samle en masse dyre lån i ét samlet lån

Uanset om du har brug for et samlelån, eller du står uden en opsparing, og har brug for et billigt lån til at betale en uforudset regning, så hjælper LendMe dig med at finde et billigt lån med en rente, der er til at overskue.

Vi er en uafhængig platform, der kæmper for gennemsigtighed på det danske lånemarked. Vi mener nemlig, at alle har ret til fuld gennemsigtighed i et komplekst lånemarked.

Vi hjælper dig med at indhente og sammenligne lånetilbud ved at sende din ansøgning videre til vores anerkendte samarbejdsbanker. På den måde, får du det nødvendige overblik til at kunne vælge det bedste lånetilbud med ro i maven.

Ansøg om lån
Udfyld kun én låneansøgning og modtag lånetilbud fra flere banker. Helt gratis og uforpligtende