Gode råd til valuta på rejsen

Om lidt drager mange af os afsted på ferie og for de fleste betyder det, at vi for en stund skal forholde os til en anden valuta. Men hvordan er det nu lige – skal vi veksle penge hjemmefra, skal vi hæve kontanter på vores destination, eller er det bedst bare at anvende sit kreditkort. Herunder er nogle generelle råd til, hvorledes man bør forholde sig til valuta på ferien.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 3 minutter

Hvis din rejse går til en destination, hvor de anvender valutaer som EUR, USD, SEK, NOK, GBP, kan du ofte veksle i din egen bank. Men har du brug for større mængde valuta eller mere eksotiske valutaer, bør du altid kontakte din bank og høre, om de forhandler den valuta, du ønsker at veksle til og sørge for at bestille den i god tid.

Ansøg om lån
Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende

Det koster penge at veksle penge i en bank, og ofte kan det også være forholdsvist dyrt. Prisen afhænger af følgende ting:

  • Vekselkursen som er prisen for den valuta, du veksler til.
  • Gebyret som banken tager for at veksle for dig.
  • Hvor meget du veksler.

Fordelen ved at veksle hjemmefra er, at du kender både vekselkurs og gebyr og dermed den samlede pris. Derudover slipper du også for at rende rundt og lede efter en hæveautomat de første dage på din ferie. Ulempen ved at have valuta med hjemmefra er til gengæld, at man ikke ved hvor mange kontanter man reelt har brug for, da man i større og større udstrækning kan anvende sine betalingskort på feriedestinationer. Det kan derfor betyde, at man har overskydende valuta med hjem, som man så skal betale for at få vekslet tilbage til danske kroner.

I de fleste lande er der nem adgang hæveautomater, der tager imod gængse kreditkort som Visa, Mastercard, Eurocard eller lignende. Men er det nu bedre end at have valuta med hjemmefra? Som udgangspunkt er det billigere at hæve kontanter på rejsen end at veksle hjemmefra. Men husk at det betaler sig at hæve færre men større beløb, da du betaler et gebyr hver gang du hæver. Gebyret varierer af hvilket betalingskort du anvender og din bank.

Husk også at passe på lokale vekselbureauer, hvor du ofte oplever en dårligere vekselkurs sammenlignet med at hæve penge i en hæveautomat. Så tjek vekselkursen inden du benytter et lokalt velkselbureau.

Som regel er den billigste løsning, hvis du bruger dit VISA kort eller anden form for kreditkort, når du f.eks. skal betale i en butik eller på en restaurant. Valutakursen er som hovedregel den samme, som hvis du hæver i banken, men du slipper til gengæld for hævegebyret. Der kan dog være et gebyr på 1-2 procent afhængig af hvilket kreditkort, du anvender, og hvilken bank du har. Tjek prislisten i hos bank. Fordelen ved at betale med kreditkort er, at du selvfølgelig slipper for at gå rundt med for mange kontanter på dig.

Kvinde der står med en masse shopping poser
Valutakursen er som hovedregel den samme, som hvis du hæver i banken, men du slipper til gengæld for hævegebyret.

Det er altid en god ide at have mere end ét betalingskort med, når du rejser på ferie. Skulle du være så uheldig at miste dit primære kort, er det rart at have et ekstra kort ved hånden. Det er også klogt at holde dine kort og eventuelle kontanter adskilt således, at du ikke mister det hele, hvis du skulle blive udsat for tyveri.

Hos LendMe hjælper vi dig med at indhente personlige lånetilbud fra flere anerkendte banker, så du nemt og overskueligt kan vælge det bedste lån med ro i maven. Vi er en uafhængig platform, der kæmper for gennemsigtighed på det danske lånemarked. Vi mener nemlig, at alle har ret til fuld gennemsigtighed i et komplekst lånemarked.

Det bedste løsning når du skal afsted på ferie er faktisk en kombination af ovenstående muligheder.

  • Hæv lidt penge hjemmefra, så du har nogle kontanter, når du ankommer til din destination. Der er ikke noget værre end at starte ferien med at lede efter en hæveautomat i lufthavnen fordi taxien ikke tager imod kort.
  • Brug kort når det er muligt - især i butikker, restauranter mv., der ikke tager gebyr for brug af kreditkort.
  • Medbring altid et ekstra kreditkort, så du stadig har adgang til penge, hvis det primære kort bliver beskadiget, forsvinder eller forbrugsgrænsen nås.
Ansøg om lån
Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende