Den ultimative bryllupsguide

Jeres bryllup er din og din partners store dag. Det er her I har mulighed for at vise hinanden, jeres venner og jeres familie, hvor vigtige I er i hinandens liv. Det skal være en god dag, der afspejler det liv, I har lyst til at dele med hinanden. Et godt og mindeværdigt bryllup koster selvfølgelig både tid og penge, men ved at gennemtænke og planlægge grundigt, kan I sagtens blive gift og fejre jeres kærlighed uden at miste overblikket økonomisk og planlægningsmæssigt.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 9 minutter

Et bryllup betegnes tit som den største dag i ens liv. Derfor er det vigtigt, at alt spiller, hvilket kræver masser af planlægning. Læs her og få gode råd til et mindeværdigt, personligt og økonomisk gennemtænkt bryllup - uden stress fra forlovelse til bryllupsnatten.

Tre grundlæggende råd til at planlægge et godt bryllup er at lægge et gennemtænkt budget, tænke anderledes og enkelt samt planlægge i god tid.

Ansøg om lån til bryllup
Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende.

Selvom man kan gøre meget for at nedbringe udgifterne, er det uundgåeligt, at et bryllup med gæster kommer til at koste nogle penge. Bryllupsplanlægning skal være en fornøjelse, men det kan tage en del af glæden, hvis man undervejs i planlægningen skal bekymre som om hver enkelt udgift.

Det er derfor en god idé allerede fra starten at lægge en ramme for, hvor meget I har lyst til at bruge på brylluppet.

Hvor mange penge, I vil bruge, bør afhænge dels af, hvilken type fest I vil holde, hvor mange gæster I vil invitere og hvor meget I har lyst til at stå for selv, og dels af hvor stor jeres opsparing, indkomst og fremtidige indkomst er.

Skrivebord med notesbog, briller, computer og telefon
Hvor mange penge, I vil bruge, bør afhænge dels af, hvilken type fest I vil holde, hvor mange gæster I vil invitere og hvor meget I har lyst til at stå for selv, og dels af hvor stor jeres opsparing, indkomst og fremtidige indkomst er.

Med andre ord skal bryllupsbudgettet - præcis som alle andre budgetter - være en afvejning mellem udgifter og indtægter. I skal ikke arrangere et dyrere bryllup, end I kan betale, men omvendt er det ærgerligt at holde en meget lille fest, fordi I ikke har haft mulighed for at spare op - så kan lån til bryllup være en mulighed.

I 2016 brugte danske ægtepar i gennemsnit 52.606 kr. på deres bryllup ifølge Gallup. For kirkevielser var et gennemsnitligt bryllupsbudget på 75.071 kr. For mange er det nok mere, end man lige har stående på kontoen.

Når I har fundet ud af, hvor mange penge I vil bruge på brylluppet, skal I til at lave en finansieringsplan. Den består at seks grundlæggende spørgsmål:

  • 1. Udgifter: Hvor meget vil I bruge?
  • 2. Opsparing: Hvor meget har I lige nu?
  • 3. Tid til opsparing: Hvor lang tid er der til brylluppet?
  • 4. Mulighed for opsparing: Hvor meget kan I lægge til side hver måned?
  • 5. Hjælp og bidrag: Har I mulighed for at få hjælp af familie eller venner?
  • 6. Lån: Hvor meget kan og vil I låne?

En vigtig del af budgettet er at acceptere, at man ikke kan få det hele. Selvom hver enkelte del af et bryllup måske virker overkommeligt rent økonomisk, så bliver det mange penge i sidste ende. Kunsten er at vælge det, der er vigtigst for jer inden for jeres økonomiske ramme.

I følgende eksempel viser vi en finansieringsplan for et bryllup til 80.000 kr.

Kig jeres konti igennem. Hvor meget har I stående, og hvor meget har I lyst til at bruge på brylluppet? Husk, at det aldrig er en god idé at tømme sine konti helt.

Selvom I har et bryllup forude, kan der stadig opstå uforudsete udgifter, hvis opvaskemaskinen bryder sammen eller en af jer knækker en tand. Sørg derfor for at have lidt i overskud, og se så hvor meget, I kan øremærke brylluppet. I vores regneeksempel forestiller vi os at have en opsparing på samlet 20.000 kr.

Når I har fastsat datoen for brylluppet ved I også, hvor lang tid I har til at spare op. Husk, at I skal bruge en del af pengene i dagene før brylluppet. Regn derfor med at måneden inden selve festen er jeres sidste opsparingsmåned.

I vores regneeksempel forestiller vi os, at der er otte måneder til vielsen, vi har altså syv måneder at spare op i.

Når I har fastsat datoen for brylluppet ved I også, hvor lang tid I har til at spare op. Husk, at I skal bruge en del af pengene i dagene før brylluppet. Regn derfor med at måneden inden selve festen er jeres sidste opsparingsmåned.
Stole ved vielse

Nu skal I overveje, hvor meget I kan sætte til side frem til brylluppet. I skal selvfølgelig ikke lide nød, men det er en god idé at stramme hverdagsforbruget lidt til for at kunne spare op.

Det er altid sjovere at spare op mens man glæder sig til festen end at betale af på et stort lån efter festen. Vi forestiller os, at vi samlet kan sætte 4.000 kr. til side i måneden.

Mulighed for opsparing: 7 x 4.000 = 28.000 kr.

Sammenlagt med den eksisterende opsparing på 20.000 kr. bliver det 48.000 kr. Vi mangler altså 32.000 kr. for at kun fejre bryllup for 80.000 kr.

Nogle er heldige at kunne få hjælp til finansiering af sit bryllup enten i form af bidrag fra forældre eller bedsteforældre eller i form af billige eller rentefri lån til bryllup fra familie eller venner. Det er meget forskelligt, om man har den mulighed og lyst til at bruge den.

Nogle familier har tradition for, at forældrene hjælper økonomisk, andre har det dårligt med at tage imod pengegaver eller sætte sig i gæld over for sin familie. I vores eksempel medregner vi ikke muligheden for hjælp. Denne post er derfor 0 kr.

De sidste 32.000 kr. kan derfor finansieres enten ved at skrue ned for udgifterne eller ved at låne til brylluppet. I kan fx reducere udgifter og holde et billigere bryllup ved at bede venner stå for udgifter til dele af festen i stedet for at give gaver. Hvis I er enige om at holde fast i jeres økonomiske ramme, kan I i stedet låne de 32.000 kr.

Prisen på et lån varierer både i forhold til lånebeløb og løbetid - og i forhold til din og din kommende ægtefælles økonomiske situation. Det er derfor vanskeligt på forhånd at afgøre, hvad det vil koste at låne de 32.000 kr.

Dækket bord til bryllup
Den store dag kræver masser af planlægning, både i forhold til brudetøj, middag, gæster mm.

På baggrund af gennemsnitlige privatøkonomiske forhold vil et lån gennem Lendme.dk estimeret koste 1.674 kr. om måneden for et lånebeløb på 35.000 kr. i to år eller 3.209 kr. om måneden i ét år.

På Lendme.dk kan I forsøge jer frem og se estimerede lånetilbud på forskellige beløb. Den endelige pris på lånet og rammen for lånets størrelse er altid individuel og fastlægges ud fra en kreditvurdering af låntageren.

Med mindre I ser frem til at få en øget indkomst efter brylluppet, skal I ikke tage et lån med en ydelse, der er større end det, I var i stand til at spare op i månederne frem til brylluppet. I vores regneeksempel er smertegrænsen altså 4.000 kr.

  • 1. Udgifter: 80.000 kr.
  • 2. Opsparing: 20.000 kr
  • 3. Tid til opsparing: 7 måneder
  • 4. Mulighed for opsparing: 4.000 kr. pr. måned
  • 5. Hjælp og bidrag: 0 kr
  • 6. Lån: 32.000 kr.

Prisen på et lån varierer fra udbyder til udbyder og afhænger samtidig af din og din partners økonomi. Sørg derfor altid for at undersøge markedet og ansøge hos flere banker, inden I takker ja til et lån.

På Lendme.dk kan I gratis og uforpligtende ansøge om lån hos flere banker, med kun én ansøgning - det sparer tid til den sjove del af bryllupsplanlægningen og kan ofte spare jer for mange penge.

Det er ofte nemmere at holde motivationen oppe til at sparre inden brylluppet. Det kan derfor være rart, at have størstedelen af finansiering klar inden festen og kun låne en mindre andel af den samlede pris. Det er helt individuelt, hvordan man foretrækker at lægge budget.

Nogle foretrækker at skrue ned for udgifterne for at undgå store lån, andre vil hellere betale af på et lån i en periode for til gengæld at holde deres livs fest og andre igen har måske udsigt til en lønstigning og vil have nemmere ved at betale af på et lån til næste år end at sparre op og lægge til side nu og her.

Ansøg om lån
Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende.

Den bedste måde at finansiere et bryllup på afhænger af jeres temperament og økonomi. Det vigtigste er, at I taler det grundigt igennem sammen og lægger en realistisk plan, så I ikke pludselig skal ud og tage et meget dyrt lån til brylluppet eller aflyse hovedretten.

Et lån planlagt i god tid, og hvor I giver jer tid til at indhente tilbud fra flere banker ender ofte med at være meget billigere end de hurtige kviklån.

Det bedste budget er en realistisk afvejning mellem forventninger og økonomiske muligheder. Det er derfor godt at se både på forskellige finansieringsmuligheder og på forskellige muligheder for at holde udgifterne nede.

Når I har finansieringen på plads, kan I begynde på den sjovere del af bryllupsplanlægningen og lægge en tidsplan frem til den store fest.

I bliver glade for at fejre jeres bryllup anderledes og personligt. Brylluppet er en symbolsk begyndelse på (eller fortsættelse af) jeres fælles liv - tænk på at afspejle de værdier, I har lyst til at dele, allerede i brylluppet. Og der er mange måder at variere et bryllup på:

Skal I giftes i en kirke eller på et rådhus? Skal I holde en stor fest eller invitere en mindre skare ud at rejse? Skal I have tatoveringer i stedet for ringe? Vil I bede gæsterne hjælpe til med festen frem for at købe gaver?

Skal bryllupskagen være hjemmelavet? Skal menuen være vegansk, spanskinspireret eller produceret lokalt? Vil I servere øl fra mikrobryggerier i stedet for vine? Skal bruden være i buksedragt i stedet for hvid kjole? Vil I bede jeres venners band spille eller hyre en dj til festen? Er det en fest for voksne, eller er det vigtigt, at børn kan deltage og føle sig godt tilpas?

Brudgom i jakkesæt
I bliver glade for at fejre jeres bryllup anderledes og personligt. Brylluppet er en symbolsk begyndelse på (eller fortsættelse af) jeres fælles liv - tænk på at afspejle de værdier, I har lyst til at dele, allerede i brylluppet.

Tænk anderledes og enkelt

Tænk på at gøre jeres bryllup til en anderledes, festlig og personlig dag, hvor I og jeres gæster kan slappe af og nyde dagen frem for at stresse over om alt bliver perfekt.

Jo mere traditionelt jeres bryllup er, jo nemmere er det at sammenligne med andre bryllupper, og så er det ofte også nemmere at blive skuffet over de dele, der ikke gik præcis, som man havde forestillet sig.

Søg inspiration

Der findes mange gode blogge på internettet, hvor man kan hente inspiration til et anderledes bryllup. Her kan I både få ideer til oppyntning, menu, lokaler, sjove indslag og til at holde udgifterne nede og holde et billigt bryllup.

Nogle gode råd til at holde prisen på brylluppet nede er:

  • Meld jer ind i folkekirken og undgå udgifter ved at vælge jeres lokale kirke og præst
  • Tænk minimalistisk omkring pynt. Brug arvestykker, gå i genbrugsen eller find enkle lysestager i IKEAs rodebutik
  • Overvej at købe en brugt brudekjole, brug en arvet kjole eller gå på udsalg
  • Bed om hjælp. Måske er der en dygtig bager i familien, der kan hjælpe med bryllupskagen, måske kan jeres venner spille i stedet for et professionelt band, eller bed gæsterne tage gode billeder og dele dem frem for at hyre en fotograf
  • Vær ude i god tid med lokaleleje - så har I flere og billigere alternativer at vælge imellem
  • Brug årstidens grønt fra haven til at pynte op, og spar penge på dyre blomsterdekorationer
  • Overvej et vinterbryllup - lokalerne er ofte billigere uden for højsæsonen for bryllupper

Et bryllup med vielse, reception, middag og fest og med omkring 60 gæster, begynder mange så småt at planlægge et halvt til et helt år i forvejen. Når I er blevet enige om at gifte jer, er det derfor godt at finde kalenderne frem og finde en dato lidt fremme i tiden.

Planlæg i god tid

Præcis hvor god tid man bør begynde bryllupsplanlægningen i, er der uenighed om. Det afhænger af, hvor mange gæster I vil invitere, hvor I vil holde brylluppet, hvor organiseret I ønsker dagen skal forløbe, og hvor stort budget I har at gøre godt med.

Rækkefølgen i selve planlægningen findes der mange gode eksempler på, rundt omkring på forskellige bryllupsblogge. Vi har forsøgt at samle de mange forskellige bud i en samlet planlægningskalender.

Det kan lyde voldsomt at planlægge en enkelt dag så detaljeret og så lang tid i forvejen, men ofte kan en detaljeret liste med realistiske tidshorisonter og luft til uforudsete forhindringer være netop det, der forhindrer stress og gør bryllupsplanlægningen afslappet og sjov.

Tænk fra starten af at samle jeres planlægning ét sted, så I har I samling på både budget, indkøb, opgavefordeling og bestillinger. I kan fx oprette en mappe i Google Drive, som I begge kan tilgå, eller I kan have et ringbind i reolen.

12-9 måneder inden

  • Vælg kirke eller rådhus og bestil tid
  • Vælg festlokaler og book dem
  • Bed om fri fra arbejde
  • Læg en budgetramme
  • Overnatning på bryllupsnatten og for gæster, book evt. hotel

8-6 måneder inden

  • Skriv gæsteliste og bed de nærmeste om at booke datoen
  • Bestil catering og evt. serveringspersonale
  • Book musik eller underholdning
  • Planlæg og bestil bryllupsrejse, ansøg evt. om visum
  • Opret evt. en hjemmeside
  • Find ringe, tatoveringer eller det I har lyst til

4-2 måneder inden

  • Send invitationer
  • Bestil interiør og service
  • Vælg menu
  • Mød præsten
  • Bestil tid hos frisør
  • Bestil fotograf evt. wedbox
  • Arranger jeres kørsel til stedet for vielsen
  • Vælg jeres påklædning
  • Uddeleger opgaver
  • Planlæg dekoration
  • Bestil bryllupskage, eller uddeleger opgaven
  • Tænk over sjove indslag undervejs på dagen
  • Vælg toastmaster og send hende/ham tidsplanen
  • Skriv evt. ægtepagt (særeje) kontakt advokat
  • Vælg forlover
  • Musik til kirken
  • Bestil blomster
  • Ønskeseddel
  • Ægteskabserklæring via borger.dk, navneskifte
  • Øv brudevals
  • Planlæg dagene omkring brylluppet
  • Bestil drikkevarer
En masse brudekjoler på række
Der er mange ting du skal huske, inden brylluppet. Lav derfor en liste over dem, så du har styr på det hele.

1 måned inden

  • Ansigtsbehandling, pedicure, manicure, makeup
  • Lav en playliste til festen
  • Skriv bordplan
  • Vælg sted for bryllupsbilleder
  • Skriv bordkort
  • Sanghæfter til kirken og andre tryksager
  • Oplys endeligt antal gæster til catering
  • Gennemgå vielsen med præsten eller borgmesteren, husk at tale om udsmykning af kirken eller rummet for vielsen
  • Køb gaver til dem, der har hjulpet jer med brylluppet
  • Sørg for en gæstebog eller andet
  • Skriv et hashtag, som billeder kan deles under

Ugen inden

  • Skriv jeres taler
  • Gennemgå festen med feststed og giv dem gerne et skriftligt program
  • Gennemgå dagen med toastmaster
  • Pak en taske med tøj og ting til dagen derpå
  • Sørg for at få sovet

Bryllupsdagen

  • Nyd jeres store fest og slap af
  • Stol på, at de opgaver I har uddelegeret, bliver løst

Efter brylluppet

  • Aflever gaver til hjælpere
  • Betal leverandører
  • Send takkekort til alle gæster
  • Del og indsaml billeder fra brylluppet
Infographic af gode råd til finansiering af bryllup
Gode råd til finansiering af jeres bryllup
Ansøg om lån
Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende.