Hvad skal du overveje, inden du låner penge?

Et lån er en langsigtet beslutning, da du typisk skal betale af på dit lån i minimum et år. Hvis du ønsker at låne penge, er der derfor flere ting, du bør overveje, inden du siger ja til et lån. Netop dette hjælper vi dig med her.

Sidst opdateret: 3. maj 2024 | Læsetid: 3 minutter

Ifølge en undersøgelse fra Finans Danmark har halvdelen af danske unge mellem 18 og 30 år aldrig lært om privatøkonomi. De unge bliver tidligt præsenteret for forskellige lånemuligheder og lånetyper. Udover almindelige banker, findes der i dag utallige online låneudbydere.

Indhent og sammenlign lånetilbud her
Udfyld kun én låneansøgning og modtag lånetilbud fra flere banker. Helt gratis og uforpligtende.

Det kan være svært at finde rundt i de mange låneudbydere og lånebegreber, når du skal optage et lån. Med dårlig vejledning og mangel på den rette finansielle forståelse, kan du nemt få en dårlig oplevelse med lån, som kan påvirke dig negativt i fremtiden.

Det er ikke nødvendigvis negativt at låne penge, men hvis du ikke undersøger lånemarkedet på forhånd, og gør dig nogle overvejelser om det at låne penge, kan du hurtigt ende med et alt for dyrt lån, som du ikke kan betale af på. Derfor har vi her samlet nogle gode råd til, hvad du skal overveje, inden du låner penge.

Hvis du ønsker at optage et lån, er det en god ide at starte med at skabe et overblik over din økonomiske situation. Dette er for at sikre, at du aldrig optager et lån, som din økonomi ikke kan bære.

Du får nemmest et overblik over din økonomi ved at lave en oversigt over din indtægt(er), og alle dine faste udgifter. På den måde får du et overblik over, hvor mange penge du har tilbage, efter du har betalt alle dine regninger og udgifter. Her er det også vigtigt, at du husker at tælle dine eventuelle gældsposter med.

Har du helt styr på lånebegreberne? Lånebegreber som ÅOP, rente og kreditomkostninger er bare nogle af de vigtige lånebegreber, som er værd at kende til, når du skal optage et lån.

Hvis du kender til de mest væsentlige lånebegreber, kan du nemmere danne dig et overblik over låneudbydernes lånetilbud og bedre undgå at havne i en økonomisk fælde. LendMe har lavet en lånewiki, som kan give dig overblik over de mange lånetermer.

Det er vigtigt, at du aldrig optager et nyt lån for at betale af på din eksisterende gæld, da dette kun resulterer i en ond spiral, som forværrer din situation måned for måned. Hvis du allerede har flere lån, bør du derfor overveje at samle dem i et samlelån.

Et samlelån er kort fortalt, når du vælger at samle flere lån hos én bank. Ved at samle dine lån ét sted, slipper du for at skulle betale af flere steder hver måned. Derudover undgår du at betale gebyrer hos flere långivere. Desuden bliver renten i de fleste tilfælde lavere, når du vælger at at samle din gæld hos én bank.

I de fleste tilfælde er det første lån, som du finder, ikke altid det bedste. Derudover er der mange, der lidt fejlagtigt tror, at de altid finder det bedste lån i deres egen bank. Dog er der også rigtig mange online långivere, der tilbyder konkurrencedygtige renter på lån. Hvis du har behov for at låne penge, er det derfor vigtigt, at du indhenter og sammenligner flere lånetilbud. Der kan nemlig være mange penge at spare.

Uanset om du har brug for hjælp til at finde et forbrugslån med en lav rente eller samle flere dyre lån ét sted, så hjælper LendMe dig.

Vi er en uafhængig platform, der kæmper for gennemsigtighed på det danske lånemarked. Vi mener nemlig, at alle har ret til fuld gennemsigtighed i et komplekst lånemarked.

Vi indhenter og sammenligner personlige lånetilbud fra flere anerkendte banker. Du skal blot udfylde en enkelt låneansøgning, og så hjælper vi dig med at få det nødvendige overblik. Herefter vælger du selv det bedste lånetilbud med ro i maven.

Ansøg om lån
Udfyld kun én låneansøgning og modtag lånetilbud fra flere banker. Helt gratis og uforpligtende.

Kilder

- Finans Danmark