Overskydende skat? - Hvordan skal du bruge pengene

For mange danskere er d. 3. april 2020 som en ekstra lønningsdag. Det er nemlig her overskydende skat bliver udbetalt, hvis du har betalt for meget i 2019. Der er hvert år mange danskere, der får penge tilbage i overskydende skat. Selv om det i princippet er ens egne penge, der blot kommer tilbage, så føles det ofte som en ekstra indtægt. Læs her vores gode råd til at få mest muligt ud af din tilbagebetalte skat.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 3 minutter

Netop fordi indlånsrenten er så lav for tiden, får du kun meget lidt ud af at sætte pengene ind på en almindelig konto. Derimod har du måske nogle lån stående, som du betaler udlånsrenter på. Hvis du bruger pengene på at gøre et indhug i gælden, er der med andre ord mange penge at spare.

Når du betaler mere end den aftalte månedlige rente på dit lån, forkorter du låneperioden. Dermed sparer du både renter og administrationsgebyrer for de måneder, du i sidste ende ikke behøver at afdrage på lånet.

Måske er det nu du endelig skal starte en opsparing. Det kan være svært at holde motivationen oppe til at sætte penge af i begyndelsen af en opsparing, når indbetalingerne er små og opsparingen kun vokser langsomt. Den overskydende skat kan være netop den saltvandsindsprøjtning, der gør det muligt at begynde en opsparing, der giver mere luft i økonomien og tryghed i forhold til uforudsete udgifter.

Med mindre din overskydende skat ligger langt over gennemsnittet er det næppe noget, der omvælter din økonomi fuldstændig - og så er der ikke grund til at bruge tid og kræfter på store økonomiske omlægninger. Hvis din overskydende skat ligger i den lave ende, kan den bedste måde at mærke den uforudsete indkomst være at gå ud og bruge dem på noget du bliver glad for.

image
Kvinde der går op af en rulletrappe i et shopping center

Tag en forlænget weekend, køb et par gode sko, der holder længe eller inviter nogen, du holder af, ud at spise. Pengene er dine, og hvis din økonomi generelt ser fornuftig ud uden store gældsposter, er der ikke grund til at holde igen med den ekstra indtægt skattepengene ofte er.

Hvis det er et større beløb, du får tilbage den 3. april, så kan du overveje at få pengene til at vokse ved at investere dem. Det kan enten være ved at sætte dem ind på en opsparing med en bedre indlånsrente end på din almindelige konto eller købe aktier - eller det kan være ved at investere dem i din bolig.

Hvis du bor i ejer- eller andelsbolig, kan selv mindre energirenovationer spare dig mange penge i forbrug. Du kan fx overveje at isolere bedre for at sparre på varmeforbruget, udskifte toilettet for at spare vand eller sætte nye energirigtige vinduer i. For visse energiforbedringer eller klimatilpasning kan du samtidig trække håndværkerlønninger fra i skat og på den måde spare penge på næste års skatteregning.

En anden god grund til at renovere er, at det ofte får din bolig til at stige i værdi. Pengene som du får tilbage i skat kan altså både forny jeres bolig nu og her og give jer en forhøjet salgspris, når du engang skal flytte.

Uanset hvad du vælger at bruge pengene på, så husk at nyde det ekstra plus på kontoen og tænk over at bruge pengene på noget, du kan mærke.

Ansøg om lån
Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende.