Ansøg her

Fradrag på lån

Når du låner penge, kan du trække udgifter til både rente og nogle gebyrer fra i skat. Ofte får SKAT automatisk oplysningerne om dine renter, men du selv alligevel være opmærksom på om SKAT opgiver alle oplysninger for at få dine skattefradrag.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 4 minutter

Den gode nyhed er, at SKAT allerede har mange oplysninger om dig, og helt automatisk giver dig mange af de fradrag, du er berettiget til.

Når du låner penge hos en bank, et realkreditinstitut, et finansieringsselskab eller gennem kassekreditten på dit kreditkort, får SKAT automatisk oplysningerne fra banken og trækker selv renterne fra i din skat.

Selvom det altid er rart, at få udbetalt overskydende skat, kan der være gode grunde til, at man hellere vil have fradraget løbende hen over skatteåret. Det får du ved at logge på din forskudsopgørelse med dit NemID og skrive, hvad du betaler i renter på dine lån i felt 481 og 483.

Dermed får SKAT at vide, hvilke fradrag til lån du er berettiget til, og de trækker mindre fra din løn eller anden indkomst hver måned.

Tjek nemt dine fradrag på lån

Hvis du endnu ikke bruger TaxHelper, er det en rigtig god måde at sikre sig, at man får alle sine fradrag både på lån og i al almindelighed.

Det er nemt og hurtigt, og du kan få registreret og udbetalt glemte eller skjulte fradrag, der er op til 3 år gamle.

Du behøver ikke selv at foretage dig noget, andet end at give TaxHelper adgang til din skattemappe og tjekke, om du har glemt nogle fradrag.

Du kan potentielt sparer mange penge, og det tager dem kun 15 minutter at beregne.

Når du låner penge sammen med en medansøger, kan I vælge at dele rentefradraget. Hvis du låner penge sammen med din ægtefælle, kan I skrive jeres individuelle andel af renteudgifterne på hver jeres forskudsopgørelse. Det gør I ved at logge ind på SKATs tastselvservice og rette i jeres forskudsopgørelse.

Hvis du og din medlåntager ikke er gift, skal I kontakte SKAT for at dele rentefradraget. Du kan læse mere om, hvordan I deler rentefradraget, når I ikke er gift på SKATs hjemmeside

Hvis dit lån løber over mindre end to år, er det muligt at trække visse udgifter forbundet med oprettelsen af lånet fra i skat. Det kaldes ofte oprettelsesgebyr eller stiftelsesomkostninger. Denne type udgifter skal du selv oplyse SKAT om ved at rette i din forskudsopgørelse. Hvor meget du kan trække fra i skat afhænger af, hvor stor en procentdel oprettelsesgebyret eller stiftelsesomkostningerne udgør af det beløb, du låner.

Hvis oprettelsesgebyret svarer til 2,5 % eller mindre af det beløb, du har lånt, kan du få fradrag for hele gebyret i det år, hvor du har lånt pengene.

Eksempel: Du låner 40.000 kr. i 2018 og betaler 1.500 kr. i oprettelsesgebyr. I 2018 kan du trække 1.000 kr. fra i skat og i 2019 kan du trække 500 kr. fra.

Hvis oprettelsesgebyret er større end 2,5 % af det beløb, du låner, kan du få fradrag for et beløb svarende til 2,5 % af lånebeløbet, i det år du låner pengene. Den del af gebyret som du ikke kan få fradrag for i stiftelsesåret, kan du trække fra i skat året efter.

Eksempel: Du låner 40.000 kr. og betaler 1.000 kr. i oprettelsesgebyr. Du kan trække 1.000 kr. fra i skat

Husk, at du selv skal gøre SKAT opmærksom på dine stiftelsesomkostninger ved at udfylde din forskudsopgørelse. Udgifter til staten som fx tinglysningsafgift og stempelafgift kan du ikke trække fra i skat. Når du tager usikret lån fx gennem LendMe opkræver staten dog ingen afgifter.

Indtastning på computer med fradrag på lån

Hvis du har et lån med variabel rente – fx et boliglån – skal du igen være opmærksom på, at dine fradrag beregnes ud fra SKATs oplysninger fra sidste år. Hvis renten har bevæget sig markant i forhold til sidste år, kan det få betydning for dine fradrag.

Hvis renten er steget siden sidste år, har du ret til et større fradrag i din skat. Hvis den derimod er faldet, så falder dit rentefradrag også.

Hvis lånet er taget i en bank eller et finansierings, så får SKAT automatisk oplysningerne om dit lån, men det kan have betydning for dit endelige skatteregnskab, hvilke oplysninger, du har give dem.

Hvis din rente er steget, og du ikke har ændret oplysningerne i din forskudsopgørelse, får du udbetalt overskydende skat. Hvis renten omvendt er faldet, kan du risikere at få en ekstra regning på manglende skat, fordi dit fradrag i løbet af året har været for højt. Renten på forbrugslån er ikke variabel. Du behøver derfor ikke ændre i din forskudsopgørelse, for at få fradraget.

Betal dine renter – så får du fradrag

Husk altid, at du ikke kan få fradrag for renter, hvis du ikke betaler dine ydelser på lånet. Det er altså også her vigtigt, at du betaler udgifterne til dit lån i tide. Du kan først trække renteudgifterne fra i skat, når renterne er betalt.

  • Få fradraget løbende hen over året: Skriv dine renteudgifter i felt 481 og 483 i forskudsopgørelsen
  • Hvis du låner penge sammen med en anden: I skal begge rette jeres forskudsopgørelse
  • Fradrag for oprettelsesgebyr: Hvis du låner penge i mindre end to år
  • Lån med variabel rente: Opdater din forskudsopgørelse, hvis renten har ændret sig

Få automatisk styr på alle fradrag

Husk at du kan benytte TaxHelper til at få styr på alle dine fradrag og ikke kun dem, der gælder dine lån.

Du kan tjekke dine sidste tre gange årsopgørelse for at se, om du mangler at registrere nogle fradrag, og er der det, så kommer du til at få penge tilbage.

Du skal ikke foretage dig noget, men blot give dem adgang til din skattemappe, hvor deres algoritme lynhurtigt tjekker, om du mangler noget.

Når du spørger, svarer vi

Snak med en fra vores kundeservice

70 60 62 62

Vi har åbent:

Man-Tor: 09.00 - 20.00
Fredag: 09.00 - 17.00
Lør-Søn: 10.00 - 16.00

Ellers kan du få svar på de oftest stillede spørgsmål i vores FAQ