Sådan sparer du op til langsigtede drømme

Har du langsigtede drømme, som du måske ikke altid får sparet op til? Lendme giver dig her gode råd til, hvordan du holder fast i dine drømme og får sparet op, selvom de er langt ude i fremtiden.

Sidst opdateret: 3. maj 2024 | Læsetid: 4 minutter

En ny undersøgelse fra Epinion for PFA, viser, at danskere de sidste par år, har fået et større behov for at spare op. Når vi sparer op, bruger 78 % af danskere banken til sin opsparing.

Forbrugerøkonom Carsten Holdum Fra PFA opfordrer dog danskerne til at tænke sig om, når de sparer op, da der oftest ikke er noget at hente på at have pengene stående i banken, derfor kan det være en god ide at investere dem.

Uanset om du vælger at spare op i banken eller investere dem i aktier, er det relevant først at lægge en plan for, hvordan du finder plads i din økonomi til overhovedet at spare penge op på længere sigt.

sparegris

Det er typisk sværere at spare op til drømme eller ønsker, der ligger længere ud i fremtiden. Det kan være, at du allerede nu drømmer om at tage på skiferie til næste vinter, at dit barn skal konfirmeres om tre år, eller at du ønsker en større pensionsopsparing.

Fremtiden kan dog for nogle være en udefinerbar størrelse. Derfor kan et par nye bukser eller et par fede høretelefoner, som er på tilbud lige nu, virke som et større behov.

Du tænker måske ofte, at du altid kan spare op til de langsigtede drømme på et senere tidspunkt, og så ender det med ikke at blive til noget.

For at spare op til langsigtede drømme, er det derfor vigtigt, at du prioriterer rigtigt. Det kan også hjælpe, hvis du fortæller din partner, venner og familie, at du generelt gerne vil spare mere i din hverdage.

Hvis din omgangskreds ved, at du forsøger at spare penge op, kan de være en motivationsfaktor til, at du holder fast i dine mål.

Før du går i gang med at realisere dine drømme og ønsker, bør du lave en liste over dem. Efterfølgende skal du prioritere dine ønsker efter behov og skelne mellem nødvendige ønsker og ønsker, der bare er gode at have.

Du skal desuden overveje, om det er realistiske ønsker for dig selv, eller om du har brug for hjælp fra f.eks. en økonomisk rådgiver. Du bør også dele dine store og langsigtede mål op i mindre delmål, da det oftest er nemmest at opnå mindre delmål end et stort mål.

Dette skaber også motivation, da det typisk motiverer mere, at opnå et delmål om en måned end det endelige mål om tre år.

På denne måde sørger du nemmere for, at du rent faktisk realiserer dine drømme, så de netop ikke kun forbliver drømme.

Ting på bord
Før du går i gang med at realisere dine drømme og ønsker, bør du lave en liste over dem.

Ønsker du at spare op, er det også relevant, at du skaber et overblik over dine udgifter. På denne måde ved du, hvad dit månedlige rådighedsbeløb er, og du kan derfor nemmere regne ud, hvor mange penge du egentlig bruger på ren forbrug hver måned.

Når du har overblikket, kan du nemmere se, hvor du eventuelt kan spare nogle penge, som du i stedet kan spare op.

Bruger du mange penge på cafeture, shopping, byture eller andet, bør du overveje, om der er nogle af disse forbrugsgoder du kan spare på.

Det betyder selvfølgelig ikke, at du aldrig skal købe noget, eller tage ud med dine venner. Men det kommer tit bag på mange, hvor meget de egentlig bruger på ren forbrug og fornøjelser. Derfor kan du ved at prioritere lidt anderledes nemmere finde penge til en opsparing.

Ønsker du at spare op til fremtidige drømme eller bare at få en opsparing, kan du også kigge på eventuelle lån. Har du et lån, er det nemlig en fordel, at du laver et rentetjek.

Tjekker du renten på dit nuværende lån, får du nemlig mulighed for at se, om der er chance for, at du får dit nuværende lån med en billigere rente.

Hvis du finder ud af, at en anden bank kan tilbyde dig en lavere rente på dit lån, har du to muligheder:

  • 1. Du kan sige ja til det nye tilbud og flytte lånet over til din nye bank
  • 2. Du kan bruge det nye tilbud til at forhandle en bedre rente hos din nuværende bank.

Får du en bedre rente på dit nuværende lån, er der ekstra penge til at spare op til dine fremtidige drømme.

Har du flere dyre lån forskellige steder, kan du med stor sandsynlighed spare en masse penge, hvis du samler dem ét sted i form af et samlelån.

Du vil typisk kunne få en bedre rente samtidigt med, at du kun skal betale diverse gebyrer til én långiver. Derudover skal du også kun holde styr på en enkelt långiver frem for flere, hvilket giver et bedre overblik.

LendMe er en uafhængig platform, der kæmper for gennemsigtighed på det danske lånemarked. Vi mener nemlig at alle har ret til fuld gennemsigtighed i et komplekst lånemarked.

Med blot en enkelt ansøgning indhenter vi personlige lånetilbud fra anerkendte banker, så du nemt, og bekvemt og med ro i maven kan træffe den rette beslutning. Så uanset om du ønsker at tjekke, om du kan få en bedre rente på dit nuværende lån, eller ønsker at samle flere dyre lån i ét samlet lån, så hjælper vi dig.

Ansøg om lån
Udfyld kun én låneansøgning og modtag tilbud på lån fra flere banker. Gratis og uforpligtende.