Hvad er debitorrente?

Har du svært ved at forstå forskellen på pålydende rente, ÅOP og debitorrente. Vi forklarer dig, hvad debitorrenten er her.

Sidst opdateret: 3. maj 2024 | Læsetid: 1 minutter

En debitorrente er et udtryk for den årlige rente på dit lån. Den er også kendt under navnet effektiv rente. Det er den rente, som banken modtager for at yde dig lånet, og derfor bestemmes den ud fra en kreditvurdering af dig og din økonomi.

Debitorrenten afhænger således af antallet af rentetilskrivninger pr. år, hvilket vil sige, at den tager højde for rentes rente effekten. Desto flere gange der bliver tilskrevet renter i løbet af året, desto større bliver rentes rente. Der bliver typisk tilskrevet renter en, to, fire eller 12 gange på et år.

Helt konkret betyder det, at jo flere rentetilskrivninger der er, jo højere vil debitorrenten være.

Hvis vi tager et eksempel på et lån med en pålydende rente på 8 %, og der tilskrives renter hver måned, så er debitorrenten på 8,3 %. Hvis der i stedet er halvårlige rentetilskrivninger, så er debitorrenten 8,16 %.

Debitorrenten adskiller sig fra ÅOP, da den ikke medtager de samlede omkostninger ved lånet, men udelukkende tager udgangspunkt i den nominelle rente. Hvis du derfor sammenligner dine lånetilbud, bør du holde øje med tilbuddenes ÅOP.