Hvad er effektiv rente?

Har du svært ved at forstå forskellen på pålydende rente, ÅOP og effektiv rente. Vi forklarer dig, hvad den effektive rente er her.

Sidst opdateret: 3. maj 2024 | Læsetid: 1 minutter

Den effektive rente er et udtryk for den årlige rente på dit lån. Den går også under navnet debitorrente. Det er den rente, som banken modtager for at yde dig lånet, og derfor bestemmes den ud fra din kreditvurdering.

Den effektive rente afhænger således af antallet af rentetilskrivninger pr. år, hvilket vil sige, at den tager højde for rentes rente effekten. Desto flere gange der bliver tilskrevet renter i løbet af året, desto større bliver rentes rente. Der bliver typisk tilskrevet renter en, to, fire eller 12 gange på et år.

Helt konkret betyder det, at jo flere rentetilskrivninger der er, jo højere vil den effektive rente være.

Hvis vi tager et eksempel på et lån med en pålydende rente på 8 %, og der tilskrives renter hver måned, så er den effektive rente på 8,3 %. Hvis der i stedet er halvårlige rentetilskrivninger, så er den effektive rente 8,16 %.

Den effektive rente adskiller sig fra ÅOP, da den ikke medtager de samlede omkostninger ved lånet, men udelukkende tager udgangspunkt i den pålydende rente. Hvis du derfor sammenligner dine lånetilbud, bør du holde øje med tilbuddenes ÅOP.