Hvilke faktorer påvirker din rente

I Danmark er det normalt at låne penge til f.eks. bolig, bil eller forbrug. Men hvilke faktorer påvirker egentlig, hvordan din rente sættes? Det hjælper vi dig med i dette indlæg

Sidst opdateret: 3. maj 2024 | Læsetid: 3 minutter

Renten på forbrugslån er ifølge en undersøgelse fra Nationalbanken historisk lave. Renterne på forbrugslån har over de sidste par år generelt været faldende, men de har altså aldrig været så langt nede som nu.

Noget af det der først og fremmest er med til at påvirke renten på dit lån er markedsrelaterede faktorer. Hvis efterspørgslen på lån f.eks. er lav, kan banken nemlig vælge at sænke udlånsrenten. På den måde bliver det mere attraktivt at låne penge.

Tjek renten på dit lån
Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende

Dog bestemmes din rente ikke kun ud fra lånemarkedet. Der er nemlig andre faktorer, der er med til at afgøre, hvad du skal betale i rente for dit lån. Det vil du blive introduceret for i følgende afsnit.

Kort fortalt er en kreditvurdering en vurdering af din økonomiske situation, dvs. en vurdering af din indkomst, gæld, ejendom, forsikringsstatus, boligforhold og en lang række andre forhold.

Når du søger om et lån, foretager den bank eller det finansieringsselskab, som du søger hos en kreditvurdering af dig. Det gør de dels for at finde ud af, om det er forsvarligt at låne dig penge, men de gør det også for at finde ud af hvilken rente de ønsker at tilbyde dig.

Jo bedre en kreditvurdering du får af banken, jo lavere en rente vil de højst sandsynligt tilbyde dig.

Det er en klar fordel (for de fleste långivere et krav), at du har en fast indtægt, da det er afgørende for, at du kan betale af på gælden. Jo højere din indtægt er, jo større chance er der umiddelbart for, at du kan få et lån med en lavere rente. En fast og høj indtægt viser nemlig banken, at du højst sandsynligt ikke får nogle problemer med at betale lånet tilbage. Det betyder altså, at långiveren løber en mindre risiko ved at låne dig pengene.

Långiveren kigger også på, hvor meget gæld du har i forvejen. Hvis din indtægt er lav, og du har meget gæld, er der umiddelbart en større risiko forbundet med at låne dig pengene. Derfor bliver man i disse situationer ofte afvist. Men hvis långiveren alligevel vurderer, at det er forsvarligt at låne dig pengene, vil en lav indtægt og meget gæld med stor sandsynlighed resultere i en højere rente.

image
Jo højere din indtægt er, jo større chance er der umiddelbart for, at du kan få et lån med en lavere rente.

Løbetiden på dit lån er den tid, som det tager at betale af på lånet. Hvis du vælger en lang løbetid på dit lån, vil den månedlige ydelse i udgangspunktet blive lavere. Det kan derfor virke som den bedste løsning, da din udgift for lånet hver måned er lavere. Dog skal du være opmærksom på, at du ved en længere løbetid også skal betale renter i flere måneder og at den samlede pris for renter i sidste ende bliver større.

Uanset om du leder efter et billigt lån med en lav rente, eller du blot ønsker at tjekke renten på et eksisterende lån, så kan LendMe hjælpe dig.

Vi er en uafhængig platform, der kæmper for gennemsigtighed på det danske lånemarked. Vi mener nemlig, at alle har ret til fuld gennemsigtighed i et komplekst lånemarked.

Vi indhenter og sammenligner personlige lånetilbud fra flere anerkendte banker. Du skal blot udfylde en enkelt låneansøgning, og så hjælper vi dig med at få det nødvendige overblik. Herefter vælger du selv det bedste lånetilbud med ro i maven.

Ansøg om lån
Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende

Kilder

- Danmarks Nationalbank.