Hvad er et annuitetslån?

Ønsker du en fast eller variabel ydelse gennem løbetiden på dit lån? Forstå forskellen her.

Sidst opdateret: 4. december 2023 | Læsetid: 1 minutter

Et annuitetslån er betegnelsen for et lån, hvor man betaler en fast ydelse på sit lån over hele lånets løbetid.

Lånet er kendetegnet ved, at du betaler en fast ydelse. Det kan for eksempel være en gang om måneden, en gang i kvartalet eller en gang om året.

I starten vil en større del af ydelsen gå til at betale renter på lånet, men den del bliver mindre, jo flere gange du betaler af på lånet.

Det betyder, at for hver gang du betaler af på dit lån, går en større og større del af ydelsen til at afdrage på selve gælden.

Ydelsen på annuitetslån

Annuitetslån er en meget almindelig lånetype, som mange får i banken, når de skal have et forbrugslån, boliglån eller billån.

Det skyldes, at du er sikker på, hvad du skal betale hver måned, hvilket gør det nemmere at lægge et fast budget for din husstand.

Det er muligt at få annuitetslån med både fast og variabel rente.

Hvis du har et lån med en fast rente, skal du ikke spekulere ret meget i lånet, da du altid ved, hvor meget der går til at betale afdrag, og hvor meget der går til at betale renter.

Hvis du i stedet får et lån med en variabel rente, kan det godt svinge, hvor stor en del af din ydelse der går til at betale renter og afdrag, men størrelsen på ydelsen er den samme.

Der er også et alternativ til annuitetslån, der hedder serielån. Med et serielån er der forskel på størrelsen af den ydelse, som du betaler.

Det betyder, at i starten af lånet, når du betaler mange renter, vil ydelsen være højere end hen mod slutningen af lånet.

Det skyldes, at du altid afdrager på din gæld med det samme beløb med et serielån.

Afdraget på gælden vil altid være det samme i hele lånets løbetid, men du betaler flere renter i starten af lånet. Det vil sige, at du skal betale mindre i ydelse hen over lånets løbetid.

Det gør, at et serielån er meget dyrt i starten, og det stiller naturligvis nogle krav til din økonomi.