Hvad er indlånsrente?

Indlånsrenten er positiv for dig, da det er penge, som banken betaler dig. Bliv klogere her.

Sidst opdateret: 3. maj 2024 | Læsetid: 1 minutter

En indlånsrente er penge, som banken betaler dig for, at du har penge stående ved dem. Det gør de, fordi de så disponerer over dine penge og dermed “låner” penge af dig. Det skal de betale penge for, og det er derfor, du modtager penge gennem indlånsrenten.

Denne rente varierer afhængig af, hvilken bank og kontotype du vælger. Derfor har det tidligere været en god ide at have sine penge i de banker, der tilbyder de laveste indlånsrenter.

Vi skriver tidligere, fordi bankerne i samme grad ikke konkurrerer på indlånsrenter længere, hvor det engang var muligt at få en indlånsrente på op til 1 procent. I dag bevæger denne rente sig længere mod 0, men det har til gengæld den fordel, at udlånsrenten også falder.

Udlånsrenten er nemlig den rente, som du betaler for at låne penge af banken. Det betyder, at du typisk får en bedre rente end tidligere, hvis du optager et lån.

Inflationen i Danmark har i et længere stykke tid ligget over de indlånsrenter, som de fleste banker tilbyder for en helt normal opsparingskonto. Inflationen fra februar 2021 var på 0,5 procent. Det betyder, at dine penge bliver mindre værd, jo længere tid de står på din konto.

Derfor konkurrerer mange banker ikke på det, så du bør i stedet også kigge på andre faktorer, før du skifter bank eller kontotype. De faktorer, du skal tage med i din vurdering udover indlånsrenten, er: Gebyrer, udlånsrente, realkreditlån og deres andre ydelser.

Derudover bliver grænsen for, hvornår du betaler negativ rente på dine indlån også lavere for hvert år. Senest har Jyske Bank sænket deres grænse til 100.000 kroner, så du betaler renter af beløb, som du har derover.