Hvad er privatøkonomi?

Din privatøkonomi omfatter mere end blot din løn og dine udgifter. Bliv klogere her.

Sidst opdateret: 4. december 2023 | Læsetid: 1 minutter

Privatøkonomi er et samlet begreb for de penge, som du både indtjener, men også bruger i dit liv. Det består derfor af dine indtægter og udgifter, men også af eventuel gæld og de ting som du ejer.

Dine indtægter består typisk af din løn, SU, dagpenge eller andre ydelser, som du modtager. Derudover inkluderer de også børnepenge, ægtefællebidrag, feriepenge og renteindtægter mv. Dine udgifter består af de penge, som du betaler til for din bolig, bil, mad, tøj og så videre.

Derudover hører dine aktiver også ind under din privatøkonomi, og det er ting som dit hus, bil, opsparing og pension, som alle har en værdi. Det indeholder også dine passiver, som er din gæld, og består typisk af lån.

En god privatøkonomi er, hvis dine indtægter er større end dine udgifter, og dine aktiver er større end dine passiver. Jo større positiv forskel der er mellem posterne, desto bedre er din privatøkonomi.

Hvis du har en god privatøkonomi, bør du især forberede dig på ændringer i din personlige økonomi, som for eksempel kan ske i forbindelse med arbejdsløshed, sygdom, børn og andre ændringer.

Her er den bedste løsning at lægge et budget, så du danner dig et overblik over din privatøkonomi. På den måde finder du af, hvor meget du har råd til at lægge til side hver måned, så der både er penge til pludselige udgifter men også fornøjelser.