Hvad er gæld?

Gæld er penge, som du skylder til en kreditor. Forstå hele begrebet her.

Sidst opdateret: 3. maj 2024 | Læsetid: 1 minutter

Hvis du låner penge fra en fysisk eller juridisk person, så opstår der en gæld, da det i så fald er et beløb, som du forventes at betale tilbage. Den juridiske beskrivelse af gæld er en fordring, der opstår mellem en kreditor og en debitor.

Når du har gæld, vil der ofte være et krav om, at beløbet betales tilbage indenfor et aftalt tidspunkt. Den tidsramme er også kendt under navnet løbetid, og den har også betydning for omkostningerne på din gæld.

Gæld kan opdeles i kortfristet og langfristet. Kortfristet gæld er en gæld, som du har betalt tilbage inden for et år og kan for eksempel være moms eller skat. Langfristet gæld løber i mere end et år og er typisk et bank- eller realkreditlån.

Hvis du har en gæld, som du ikke betaler af på, kan den forældes og dermed blive slettet. Forældelsesloven bestemmer nemlig, at en gæld bortfalder, hvis en kreditor ikke afbryder forældelsen. Fristen er i nogle tilfælde 3 år og i andre 10 år.

Din gæld udløber efter 3 år, hvis det drejer sig om regninger, eller gæld der ikke kan dokumenteres med din underskrift. Hvis kreditor dog mener, at gælden ikke er forældet, og du mener det omvendte, kan du blive hevet i fogedretten.

Din gæld udløber efter 10 år, hvis den er anerkendt med en underskrift. Det drejer sig blandt andet om lån og andre gældsbreve. Det gælder også for et overtræk på en bankkonto.

Det betyder dog ikke, at du bare skal lade være med at betale din gæld. For det første bliver der tilføjet rykkere og gebyrer, hvis du ikke betaler gæld til tiden, så du ender med at skylde flere penge. For det andet vil en dom i fogedretten ofte ikke falde ud til debitors side, hvis kreditor vælger den mulighed, og derved bliver din gæld ikke forældet.

Derudover kan en kreditor melde dig som dårlig betaler i RKI eller Debitor Registret, så det er næsten umuligt for dig at optage lån eller købe ting på afbetaling.