ÅOP forklaret simpelt og enkelt

Hos LendMe mener vi, at alle har ret til fuld gennemsigtighed på lånemarkedet, og vil gerne sørge for at alle ved, hvordan man vurderer, hvor meget det koster at tage et lån. Derfor får du her en simpel forklaring på, hvad du skal være opmærksom på, når du skal sammenligne priser på lån.

Sidst opdateret: 3. maj 2024 | Læsetid: 3 minutter

Mandag den 26 august 2019 bragte Politiken en artikel under overskriften “Er ÅOP en fodboldklub: Danskerne er forvirrede over det vigtigste låneværktøj”. Kort fortalt handler artiklen om, at det værktøj, som skulle gøre det nemt at sammenligne priser på lån, blot forvirrer.

ÅOP står for “Årlig Omkostninger i Procent” og i modsætning til renten, så inkluderes alle udgifter i forbindelse med lånet i ÅOP’en.

Der er mange forskellige omkostninger i forbindelse med et lån, og de varierer også efter, hvilken type af lån det drejer sig om. Begrebet ÅOP består både af engangsomkostninger, løbende omkostninger og indeholder typisk:

Engangsomkostninger

  • Etableringsomkostninger
  • Tinglysningsafgift
  • Ekspeditionsgebyr

Løbende omkostninger

  • Renter
  • Månedlige og årlige kontogebyrer
  • Administrationsgebyrer

Når du derfor modtager et lånetilbud, fremgår der både en debitorrente og en ÅOP, som begge er lovkrav.

Eksempel:

Hvis et lån har en nominel årlig rente (pålydende rente) på 8%, og der tilskrives renter til lånebeløbet hver måned, så betyder det, at debitorrenten er 8,3%. Hvis der er halvårlig rentetilskrivning, så vil debitorrenten derimod være 8,16%.

Debitorrenten afhænger af antallet af rentetilskrivninger (terminer) per år. Desto flere gange, der bliver tilskrevet renter i løbet af året, desto større bliver renters rente. Debitorrenten er en anden betegnelse for renters rente eller effektiv rente.

Men udover renten er der også en række andre udgifter forbundet med at låne penge. Det kan eksempelvis være stiftelsesgebyr og et månedlig administrationsgebyr.

Disse udgifter er ikke inkluderet i debitorrenten, hvorfor disse udgifter kommer oveni. Men det er her ÅOP kommer ind i billedet.

Det er netop derfor, at det er vigtigt, at du ikke kun sammenligner renten, når du skal sammenligne lånetilbud.

Beregn ÅOP
Se hvad din ÅOP kan blive her

Når du sammenligner lånetilbud fra forskellige banker, kan du hurtigt blive lokket af en lav rente.

Her er det vigtigt, at du også kigger på alle de andre omkostninger, som er forbundet med lånet. Den nemmeste måde at gøre det på er ved at sammenligne ÅOP’en på dine lånetilbud.

Et lånetilbud med en lav rente, men høje gebyrer, kan godt ende med at blive dyrere end et tilbud med en højere rente, men lavere gebyrer.

Det er også vigtigt at have in mente, at renter på et lån er fradragsberettiget i hele lånets løbetid, hvilket ikke er tilfældet med gebyrer.

Hvis man har svært ved at omsætte ÅOP til et faktisk tal, så er det vigtigt at lægge mærke til størrelsen af de samlede omkostninger ved at tage et lån.

Ud over ÅOP og debitorrenten er det også et krav, at de selskaber, der markedsfører lån, oplyser, hvad de samlede omkostninger, der skal betales tilbage, er.

Det giver et nemt overblik over præcis, hvad lånet koster i den løbetid, du har valgt, og er et godt supplement til ÅOP, når man sammenligner lånetilbud.

Uanset om du skal låne 10.000 kr. eller 500.000 kr., skal du altid sørge for at indhente og sammenligne tilbud fra flere banker. Der kan nemlig være rigtig mange penge at spare. Hos LendMe har vi gjort det nemt, gratis og uforpligtende at indhente og sammenligne personlige tilbud fra en række anerkendte banker.

Hos LendMe har vi gjort det nemt, gratis og uforpligtende at indhente og sammenligne personlige tilbud fra en række anerkendte banker.

Du udfylder blot en enkelt ansøgning, som sendes til og behandles af vores samarbejdsbanker. Alle dine lånetilbud bliver opstillet, så du nemt og overskueligt kan sammenligne dem og vælge det bedste med ro i maven.

Vi er en uafhængig platform, der kæmper for gennemsigtighed på det danske lånemarked. Vi mener nemlig, at alle har ret til fuld gennemsigtighed i et komplekst lånemarked.

Ansøg om lån
Udfyld kun én låneansøgning og modtag lånetilbud fra flere banker. Helt gratis og uforpligtende