10 super gode råd hvis du skal låne penge

For at hjælpe dig og andre, som er på udkig efter et lån, har vi her samlet 10 super gode råd, som gerne skulle hjælpe dig godt på vej.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 8 minutter

Har du brug for at låne penge, men har svært ved at gennemskue lånemarkedet? Så brug 5 minutter på at læse LendMe's 10 super gode råd, når du skal låne penge. Vi hjælper dig med at forstå de forskellige lånetyper, relevante begreber, og giver dig 10 knivskarpe råd.

Antallet af långivere som tilbyder forbrugslån, er også steget de seneste år. Derfor kan det for mange hurtigt blive uoverskueligt at gennemskue, hvor man får det bedste lån. Hvis man ikke er opmærksom, risikerer man også at ende med et alt for dyrt lån.

Ansøg om lån
Udfyld kun 1 ansøgning og modtag personlige tilbud fra flere banker

Man kan dele lån op i to overordnede kategorien. Vi har de sikrede lån, som eksempelvis realkreditlån, andelsboliglån og nogle tilfælde også billån.

Sikrede lån

Ved denne type lån har långiver sikkerhed i form af et aktiv - eksempelvis bolig eller bil. Det betyder, at långiver kan kræve aktivet solgt, hvis låntager ikke rettidigt afdrager på lånet.

Infographic om sikret og usikret lån
Ved denne type lån har långiver sikkerhed i form af et aktiv - eksempelvis bolig eller bil. Det betyder, at långiver kan kræve aktivet solgt, hvis låntager ikke rettidigt afdrager på lånet.

Det betyder, at risikoen for at långiver ikke får sine penge igen, er mindre. Derfor oplever man typisk lavere renter og ÅOP ved de sikrede lån. Så hvis du eksempelvis ejer en bolig, og der er friværdi i den, vil det i mange tilfælde være den billigste lånemulighed. Du skal dog være opmærksom på eventuelle omkostninger, der kan være forbundet med at låne i friværdien.

Men det er ikke alle, som har mulighed for et sikret lån, da det som sagt kræver, at man har et aktiv, som långiver kan få sikkerhed i. Men der findes et alternativ, som er usikrede lån.

Usikrede lån

I modsætning til de sikrede lån, som kræver et aktiv, og at penge bruges til et bestemt formål - eksempelvis køb af bolig eller bil, så er det helt anderledes med lån uden sikkerhed. Her skal der ikke stilles sikkerhed for lånet, og du kan bruge penge på lige det, du vil.

Det er specielt de usikrede lån, som kan være svære at finde rundt i. De bliver nemlig kaldt noget forskelligt, selvom de i virkeligheden er det samme.

Usikrede dækker blandt andet over kassekredit, forbrugslån, privatlån og kviklån. Det der alligevel typisk adskiller dem, er lånestørrelsen og løbetiden. Kviklån ligger typisk på lånestørrelser mellem 1.000 - 15.000 kr. og med korte løbetider på helt ned til en måned.

Privatlån og forbrugslån er typisk højere lånebeløb, som ligger mellem 10.000 kr. - 500.000 kr. og med løbetider på mellem 1 år og 15 år. Hvor kviklån typisk bruges til forbrug og til at dække et eventuelt overtræk sidst på måneden, så er formålet et andet ved forbrugslån og privatlån. Mange vælger nemlig ofte et forbrugslån eller privat, hvis de eksempelvis skal købe ny bil eller renovere boligen, låne til bryllup eller samle dyre kviklån i ét samlet lån.

Hvis du ansøger om et usikret lån, foretager långiver altid en grundig kreditvurdering af dig og din privatøkonomi. De skal sikre sig, at du har luft nok i økonomien til at kunne betale af på lånet.

Da långiver ikke har sikkerhed i form af et aktiv, som de kan kræve solgt, hvis låntager ikke betaler af, løber de i teorien også en større risiko. Den eneste sikkerhed de har, er den kreditvurdering, som foretages i forbindelse med ansøgningen. Derfor er renteniveauet og ÅOP’en også højere sammenlignet med de sikrede lån.

Vores 10 super gode råd har vi delt op i inden du søger, når du søger og når du har fået lånet.

Overvej om det er nødvendigt at låne penge

Inden du overhovedet begynder at ansøge om et lån, bør du altid overveje, om du har brug for at låne penge. De fleste kender følelsen af at have fundet noget, som de bare må eje - også selvom de ikke helt har råd. Hvis det er tilfældet, kan det være en god ide at sove en ekstra gang på det.

Men hvis du har luft nok i økonomien til at betale af på et lån, er det selvfølgelig helt fair at optage et forbrugslån til en ferie, ny bil eller noget helt andet.

Der kan også være situationer i livet, hvor det er nødvendigt at låne. Det kan eksempelvis være til uforudsete udgifter i forbindelse med en tandlæge- eller mekanikerregning. Nogle vælger også at låne penge til renovering eller ombygning af boligen, hvilket kan være en god investering, da boligen opnår en værdistigning.

Lav et budget

Hvis du skal låne penge skal du selvfølgelig have styr på din privatøkonomi. På den måde minimerer du risikoen for ubehagelige overraskelser. Et budget behøver ikke være kompliceret.

Det vigtigste er, at du har styr på din månedlig indtægt, dine faste udgifter og eventuelle gældsposter. Når du trækker din indtægt fra dine udgifter, ved du, hvad dit månedlig rådighedsbeløb er. Når du ved, hvor meget du har til rådighed hver måned, kan du hurtigt finde ud af, hvor meget du betale af på et lån.

Få styr på relevante begreber

Der findes en række forskellige begreber, som du bør kende til, hvis du skal låne penge. Vi har samlet de vigtigste her.

Uanset om du ansøger om et forbrugslån, privatlån eller kviklån via en af de mange online långivere, bør du kende følgende begreber:

  • Lånebeløb: Det ønskede beløb du ønsker at låne
  • Løbetid: Antal måneder eller år du ønsker at afvikle gælden over
  • Månedlig ydelse: Det beløb du skal betale af hver måned
  • Renten: Prisen for at låne penge
  • Etableringsomkostninger: Omkostninger i forbindelse med oprettelse af lånet
  • Administrationsgebyr: Et månedligt gebyr der betales til långiver
  • ÅOP: Den årlige omkostning i procent er en beskrivelse af de samlede omkostninger, renter og gebyrer, der påløber et lån på et år - udtrykt i procent
  • Samlet beløb: Det beløb du ender med at betale, når lånet er betalt tilbage

Der er specielt to af ovenstående begreber, du bør være opmærksom på. ÅOP og det samlede beløb, du ender med at betale tilbage. Mange kan hurtigt blive lokket af en billig rente og glemmer derfor at kigge på ÅOP’en, som også inkluderer alle de andre udgifter, der er forbundet med lånet.

Lav en realistisk ansøgning

Flere og flere foretrækker at ansøge om forbrugslån, privat og kviklån online. Det er nemt, går hurtigt, og man slipper for at skulle stå skoleret foran sin bankrådgiver. Men selvom du ikke skal ned til bankrådgiveren, skal långiveren stadig bruge en række oplysninger for at kunne foretage en kreditvurdering af dig i forhold til det beløb, du har ansøgt om.

Infographic der viser LendMe's 10 gode råd
LendMe's 10 gode råd

Du skal ikke ansøge om mere end, hvad din økonomi kan bære. Det er også vigtigt, at dine oplysninger om indtægt, udgifter og eventuelle gældsposter er korrekte. Når långiver modtager din ansøgning tjekker de dem nemlig op imod SKAT. Hvis det oplyste ikke matcher de oplysninger, som SKAT har, bliver ansøgeren i de fleste tilfælde afvist.

Hvis du ikke bliver godkendt til at låne penge, skyldes det med stor sandsynlighed, at långiver har vurderet, at du ikke har luft nok i økonomien til at betale af på lånet.

Overvej en medansøger

Hvis du vælger at ansøge med en medansøger, øger du sandsynligheden for at blive godkendt. Du vil i mange tilfælde også få tilbudt en bedre rente, hvis du har en medansøger. Hvis du er gift eller samlevende, vil det oplagte være at søge sammen din partner.

Udover at personen skal være fyldt 18 år, er der ikke nogle krav til, hvem din medansøger skal være. Det vil sige, at det både kan være en ven eller et familiemedlem. Personen skal selvfølgelig have en indtægt. Derudover gavner det heller ikke, hvis han eller hun er registreret som dårlig betaler.

Indhent lånetilbud fra flere långivere

Der findes som sagt mange långivere, som tilbyder forbrugslån og privatlån. Derfor er det vigtigt, at du altid indhenter personlige og konkrete lånetilbud fra flere långivere. Der kan nemlig være rigtig mange penge at spare. Men det kan hurtigt blive en tidskrævende opgave at skulle ansøge hos hver enkelt bank og efterfølgende selv forsøge at sammenligne alle dine tilbud.

Hos LendMe har vi heldigvis gjort denne proces nem, sikker og overskuelig. Nu behøver du nemlig kun at udfylde 1 ansøgning for at modtage personlige lånetilbud fra flere banker.

Vær tålmodig og vent på flere tilbud

I en online og digital tid behøver det ikke at tage lang tid fra du sender din ansøgning, til du modtager lånetilbud. Nogle banker er hurtigere end andre, hvorfor du meget sjældent modtager alle dine lånetilbud på samme tidspunkt. Men her er det vigtigt at være tålmodig og vente til alle bankerne har behandlet din ansøgning. Det første tilbud er ikke nødvendigvis det bedste.

Undgå at sammenligne pære og bananer

Hvis du vælger at ansøge hos de enkelte banker, er det vigtigt, at udgangspunktet for dine tilbud er det samme, når du skal til at sammenligne dem. Det bliver hurtigt svært at sammenligne 100%, hvis eksempelvis løbetiden ikke er den samme på alle dine lånetilbud, eller hvis en långiver tilbyder de første 30 dage rente og gebyrfrit.

Hos LendMe har vi også gjort det nemt og overskueligt at sammenligne alle dine lånetilbud. Alle lån som er indhentet via LendMe bliver nemlig stillet ens op, så sammenligningsgrundlaget er ens. Det gør det nemt at vælge det bedste lån.

Læs låneaftalen grundigt igennem

Inden du underskriver den endelige låneaftale, er det selvfølgelig vigtigt, at du læser den grundet igennem, så du ved, hvad du skriver under på. Hvis du ikke føler dig helt tryg ved at skulle læse den igennem, kan det være en god ide at alliere sig med en der kan hjælpe. Udover hjælp fra venner og familie findes der også en række uafhængige rådgivere, som kan hjælpe.

Husk at afdrage på lånet

Når du har lånt penge, er det selvsagt vigtigt, at du afdrager rettidig på gælden. Hvis du ikke betaler af som aftalt, risikerer du at bliver registreret som dårlig betaler i RKI. Det at være registreret i RKI er forbundet med en række negative konsekvenser. Du kan eksemeplvis ikke låne penge, få et mobilabonnement eller internetabonnement.

Uanset om du har brug for hjælp til at tjekke renten på dit lån, eller ønsker at finde et lån med en lav rente. Så hjælper LendMe dig.

Vi er en uafhængig platform, der kæmper for gennemsigtighed på det danske lånemarked. Vi mener nemlig, at alle har ret til fuld gennemsigtighed i et komplekst lånemarked.

Vi indhenter og sammenligner personlige lånetilbud fra flere anerkendte banker. Du skal blot udfylde en enkelt låneansøgning, og så hjælper vi dig med at få det nødvendige overblik. Herefter vælger du selv det bedste lånetilbud med ro i maven.

Få tilbud fra flere banker
Udfyld kun 1 ansøgning og modtag personlige tilbud fra flere banker