Den ultimative guide til skiferien

Overvejer du at tage på skiferie, og er i gang med at finde ud af, hvor turen skal gå hen? Så får du her den ultimative guide til, hvad du skal planlægge og overveje, inden du tager afsted.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 11 minutter

Der er mange måder, du kan holde skiferie på. Det afhænger blandt andet af, hvem du skal på skiferie med. Er det familietur med børn, eller er det skiferie med dine venner.

Om du er nybegynder eller erfaren skiløber, bør du også tage med i dine beslutninger, når der skal vælges destination.

Er det de sorte pister eller afterski, der vægter mest, og ønsker du at bo på bakkerne, eller er det ok at skulle køre lidt.

Som du kan se, skal du tage stilling til en række ting.

Ansøg om lån
Få hjælp til at finansiere din skiferie. Udfyld kun én låneansøgning og modtag lånetilbud fra flere banker. Helt gratis og uforpligtende.

Når sommeren er overstået, begynder mange rejseselskaber at fokusere på skiferien. Hvis din næste skiferie er bundet op på et stramt budget, bør du undersøge markedet grundigt.

På den måde skaber du et overblik, som gør det nemmere at finde den bedste og billigste skiferie.

Udover udgifter til transport, ophold og liftkort, kan du med fordel også kigge på leveomkostningerne på de enkelte destinationer og priser på eksempelvis skileje, hvis du skal leje dit udstyr.

Billede af snebjerge
Hvis din næste skiferie er bundet op på et stramt budget, bør du undersøge markedet grundigt.

Uanset om du skal finde flybilletter, hoteller, billeje etc, så findes der alverdens sammenligningsplatforme, som hjælper dig med at finde den bedste pris.

Hvis du derimod er på udkig efter en pakkeløsning, kan du eksempelvis bruge en tjeneste som Slopetrotter Skitours

Du kan også prøve at kigge på hjemmesider som deal.dk eller bownty.dk, og se om du kan finde et godt tilbud på en skiferie.

De mest populære destinationer er oftest også de dyreste. Det gælder både i forhold til hotelpriser, liftkort, mad etc.

Derfor kan det være relevant at kigge på de mindre kendte skisteder, hvis du gerne vil spare lidt på budgettet.

Selvom destinationen er “mindre” populær, betyder dette dog ikke, at du ikke kan få en god skiferie. Der findes nemlig mange gode mindre kendte skisteder.

To personer der sidder i en skilift
Selvom destinationen er “mindre” populær, betyder dette dog ikke, at du ikke kan få en god skiferie. Der findes nemlig mange gode mindre kendte skisteder.
 • Livigno i Italien er en toldfri by, hvilket påvirker prisen positivt. Det betyder blandt andet billigere priser på liftkort, mad, drikke og shopping. Der er også potentiale for godt skiløb i form af masser af sne og brede boulevard pister
 • Passo Tonale i Italien er en billig destination i forhold til din skiferie. Der er billige hotelpriser. Udover at have billige boliger er Passo Tonale også et børnevenligt sted og kan anbefales til en familie, som gerne vil til Alperne billigt. Der er skiløb på alle niveauer, gletsjerskiløb, og så er det generelt en hyggelig lille by.
 • Sauze D’oulx I Italien er også et godt bud på en billig destination til din skiferie. Der er billige leveomkostninger, og du får generelt meget skiløb for pengene. På Sauze D’oulx får du adgang til et stort skiområde og et billigt liftkort. Derudover er der fantastiske pister og off-piste skiløb. Byen er charmerende og med mulighed for at lave andet end skiløb.
 • Champoluc i Italien er et forholdsvis ukendt skiområde, hvilket gør det billigere end mange af de mere populære steder. Champoluc har nogle gode muligheder for off-piste. Du får pisterne og lifterne næsten for dig selv i et naturskønt skiområde. Derudover er det en autentisk og charmerende by,
 • Sestriere i Italien er et ret populært skiområde. Dog er prisen stadig ret fornuftig grundet lavere liftkortpriser. Du vil derfor få mange pistekilometer for pengene. Derudover er det et stort og varierende skiområde, en by fuld af liv og et snesikkert skiløb.

Vil du gerne opleve Østrig uden at budgettet stikker helt af, bør du kigge på steder som Bad Gastein eller Schladming.

 • I Bad Gastein i Østrig er der gode muligheder for at spare mange penge på liftkortet.
 • I Schladming i Østrig er det blandt andet de generelle leveomkostninger, der gør stedet interessant i forhold til potentielle besparelser.

Der er også andre skiområder, som er værd at besøge, hvis du ønsker en billigere skiferie:

 • Poiana Brasov i Rumænien bliver tit kaldt for de “rumænske Alper” og er et af Rumæniens mest luksuriøse skisteder. Her er der ikke kun mulighed for at stå på ski, men også for at stå på skøjteløb eller tage en tur med en hestetrukket slæde. Når man har stået på ski i flere timer, er der god mulighed for at få en varm kop gløgg og lækre rumænske retter.
 • Bialka Tatrzanska i Polen er et godt sted at tage hen, hvis du ikke gider at bruge en formue på din skiferie samt, hvis du ønsker at være et sted, hvor der ikke er alt for mange mennesker. Bialka Tatrzanska er en lille og flot landsby med brede bakker og træer langs kanten, hvilket gør den meget familievenlig.
 • Popova Sapka i Makedonien er et perfekt skisted til dem, som ønsker, at komme lidt væk til et sted med ro og stilhed. Popova Sapka ligger typisk højere end mange østeuropæiske skiområder. Derudover finder du på dette skiområde europas første og eneste snowcat, som er en pistemaskine, der kan transportere dig ind bag pisterne, hvor du kan bevæge dig i landskabet.

Hvis du gerne vil spare penge på din kommende skiferie, skal du overveje at rejse uden for de mest eftertragtede uger, som er jul, vinterferie og påske. Lavsæsonen er bare billigere.

Dette kræver selvfølgelig, at du kan være fleksibel og ikke er afhængig af at skulle holde ferie på bestemte tidspunkter.

Bord med en kalender og kuglepen
Hvis du gerne vil spare penge på din kommende skiferie, skal du overveje at rejse uden for de mest eftertragtede uger, som er jul, vinterferie og påske. Lavsæsonen er bare billigere.

Hvis du vælger at rejse uden for sæson, kan det både være først eller sidst på skisæsonen. Du skal dog være ekstra opmærksom på destinationen. Der er nemlig risiko for, at sneen enten ikke er faldet endnu eller smeltet.

Hvis du kan være meget fleksibel med dine rejsetidspunkter, kan du med fordel kigge efter skiferier med book-tidlig rabat eller last-minute rabat.

Såfremt du skal på skiferie med dine børn, bør du overveje et børnevenligt område og eventuelt undersøge, om der tilbydes skiundervisning til børn.

De fleste lande har destinationer, som er mere familie- og børnevenlige. Så uanset om I ønsker skiferie i Alperne eller de nordiske fjelde, så findes der børnevenlig områder.

Barn der står på ski
Såfremt du skal på skiferie med dine børn, bør du overveje et børnevenligt område og eventuelt undersøge, om der tilbydes skiundervisning til børn.

I det efterfølgende afsnit har vi listet nogle gode eksempler på børnevenlig destinationer, som du kan undersøge nærmere.

Østrig

 • Wagrain er generelt det skiområde, som tiltrækker flest danskere hvert år. Derudover er Wagrain også blevet et sted, hvor kvalitetsbevidste børnefamilier vælger at holde deres skiferie. Skiområdet har både børnevenlige hoteller og pister.
 • Maria Alm er ikke et sted for erfarne skiløbere, som ønsker at stå på ski hele tiden på et højt niveau. Derimod er Maria Alm et rigtig godt skiområde for familier med børn (og voksne), som stadig er nybegynder.
 • Zell am See er også et relevant område at tage til, hvis du skal på skiferie med dine børn. Zell am See er velegnet til familier med børn, som både er nybegynder og mere erfarne på pisterne. Selvom Kinderhotel Zell am See ikke er i den billige ende, så er det et paradis for børn. Her er der blandt andet en børneklub, stor indendørs forlystelsespark samt et stort spaområde med indendørs pool og sauna.

Italien

Hvis du ønsker at tage dine børn med på skiferie i Italien, kan I overveje følgende steder:

 • Livigno: Udover at Livigno som tidligere nævnt er et af de billigere skiområder, er det også meget børnevenligt. Der er brede og børnevenlige pister vest for Livigno i Carosello-skiområdet, hvilket kan betegnes som en perfekt legeplads, hvis du rejser med mindre børn, eller hvis du selv er nybegynder. Derudover har Livigno børnevenlige lejligheder og et stort udbud af typiske børneretter, såsom pizza og pasta.
 • Passo Tonale: er også et børnevenligt sted og en del danskere har allerede opdaget glæden ved skistedet, hvis man rejser med børn. Der er også kort afstand fra hoteller og lejligheder til de børnevenlige pister.

Frankrig

Hvis dig og din familie ønsker at tage til Frankrig på jeres skiferie, kan I overveje følgende to skiområder:

 • Valmorel: er et fantastisk sted, hvis du ønsker at give glæden ved at stå på ski videre til din børn, og hvis du samtidig godt kan lide Frankrig. Derudover er Valmorel bilfri og stort set alle hotellerne og lejlighederne har adgang til områdets mange grønne og blå pister.
 • Valloire: er også et oplagt skiområde i Frankrig, hvis du skal have dine børn med på skiferie. Valloire er et af de mindre franske skisteder, men det er oplagt for børnefamilier at tage hertil. Hvis dit barn er under 5 år, er der gratis liftkort, og der er flest nemme pister i Valloire samt en god skiskole, hvilket gør den velegnet til dig, der skal på skiferie med dine børn.

Norge

Hvis du skal på skiferie i Norge, er de fleste skisteder børnevenlige. Du får dog her nogle af de bedste:

 • Trysil: ligger kun tre timers kørsel væk fra Oslo, og er et rent sneparadis for børn, eller hvis du er nybegynder. Her findes der mange børnevenlige lifter og pister på begge sider af trysilfjellet. Dog kan der være meget koldt i Trysil specielt i januar måned.
 • Geilo: har fire mindre skiområder, som er meget børnevenlige. Derudover er boligmulighederne meget børnevenlige. Området tilbyder også skiløb til den mere erfarne skiløber.

Sverige

Sydsverige og Nordsverige har også mange børnevenlige områder, hvor du kan stå på ski med dine børn:

 • Sälen: ligger et langt stykke oppe i Sverige, og der er derfor stor afstand fra Danmark. Dog er Sälen alligevel et oplagt valg, hvis du skal på skiferie med dine børn, grundet de mange børnevenlige pister.
 • Branäs: er en oplagt mulighed, hvis du leder efter en skiferie, som er lidt tættere på Danmark.. I Bränas er der mange bakker, som er velegnet, hvis du er nybegynder, eller har dine børn med på skiferie.

Hvis du skal på skiferie med vennerne, kan det hurtigt blive en helt anden tur sammenlignet med familieturen. Udover kravet til godt skiløb, så vægter afterski og natteliv også højt for mange.

Skiløb, Afterski og byliv

Hvis det er vigtigt, at I på jeres skiferie har god mulighed for afterski og et festligt natteliv, og hvor pister og skiløb er sekundært, så er Schladming et oplagt valgt. Schladming ligger i Østrig, og her finder du verdens største afterski-sted, som hedder Tenne. Her er der rig mulighed for fest og farver.

Hvis I til gengæld ønsker en mere ligelig fordeling af godt og udfordrende skiløb og afterski, kan det anbefales, at I tager til ST. Anton i Østrig, som blandt andet byder på noget af Europas bedste offpisteterræn.

Derudover finder du her også Mooserwirt, som giver mulighed for en festlig afterski.

Val Thorens er også et godt sted at tage på skiferie med vennerne. Her får du både fantastisk skiløb fordelt på 600 kilometer pister og mulighed for fest og farver.

En stor fordel ved Val Thorens er blandt andet, at byen og pisterne befinder sig i minimum 2300 højdemeter. Så der er næsten snegaranti. Alle hoteller og lejligheder befinder sig også på pisterne, hvilket betyder, at du kan stå på ski lige ude foran døren.

Det kan være svært at vurdere, hvorvidt du skal vælge at leje eller købe skiudstyr til din kommende skiferie. Derfor har vi samlet nogle fordele og ulemper ved både at leje og køb.

Leje af ski

Hvis du skal på skiferie for første gang, er det oplagt at leje både ski og støvler. På den måde undgår du at bruge en masse penge udstyr, hvis det viser sig, at skiferie ikke er noget for dig.

Du kan enten vælge at leje ski og støvler hjemmefra, eller når du ankommer til destinationen. Uanset hvor du vælger at leje dine ski og støvler, så er der mulighed for at vælge mellem forskellige ski og støvler alt efter dit niveau.

image
Mand der står på ski i solen

Du vil typisk opleve billigere udlejningspriser, hvis du lejer hjemmefra. Her skal du dog være opmærksom på, at du ikke kan bytte dit udstyr i tilfælde af, at det ikke passer.

Fordele

 • Når du lejer ski og støvler på destinationen, har du mulighed for ombytte dem, hvis det eksempelvis viser sig, at de støvler du har lejet ikke sidder godt på foden.
 • Du har mindre bagage, hvilket kan betyde store besparelser, hvis du flyver
 • Du skal ikke selv sørge for at vedligeholde dit udstyr
 • Du undgår at have udstyr stående i kælderen, som aldrig bliver brugt

Ulemper

 • I de travle perioder kan du risikerer, at der ikke er flere af de ski og støvler, du ønsker
 • Støvler har været brugt af mange andre
 • Du skal bruge en masse tid på at få ski og støvler den første dag. Det kan du nemt bruge en formiddag på.

Noget der kan ødelægge en skiferie, er hvis man ender med støvler, som sidder dårligt på foden. Derfor kan du altid overveje, at købe dine egne skistøvler, som bliver tilpasset din fod. Og så kun leje skiene.

I forhold til børn og deres ski bør du overveje at leje til dem. Børn vokser hurtigt, hvilket betyder, at du hvert år skal investere i nye støvler og ski, hvilket kan ende med at blive en dyr fornøjelse.

Køb af eget skiudstyr

Generelt skal du vurdere, om det giver mening for dig at investere i dit eget skiudstyr i forhold til, hvor ofte du står på ski.

Hvis du bare elsker skiferie og har planer om mange skiferier i fremtiden, kan det godt svare sig at investere i eget udstyr. Skileje er nemlig ikke helt billigt - specielt ikke på de store destinationer.

Hvis du vælger at købe eget skiudstyr, får du her nogle gode råd til, hvor du skal starte.

Gode råd til køb af eget skiudstyr

Vi har i dette afsnit samlet en række gode råd til, hvis du overvejer at købe dit eget skiudstyr.

Skistøvler

Et sted du ikke bør gå på kompromis er køb af skistøvler. Mange nybegynder har en tendens til at undervurdere vigtigheden af de helt rigtig skistøvler.

Som tidligere nævnt kan skistøvler, der ikke sidder godt ødelægge glæden ved din skiferie. Derfor er det vigtigt, at du får prøvet en masse støvler for at finde ud af, hvilken model, der passer din fod. Mange moderne skistøvler kan også varmes op og tilpasses din fod, så den sidder perfekt på foden.

Person der tager skistøvler af
Som tidligere nævnt kan skistøvler, der ikke sidder godt ødelægge glæden ved din skiferie. Derfor er det vigtigt, at du får prøvet en masse støvler for at finde ud af, hvilken model, der passer din fod. Mange moderne skistøvler kan også varmes op og tilpasses din fod, så den sidder perfekt på foden.

Der findes et hav af forskellige ski og snowboards, som er bygget til forskellige formål. Nogle egner sig eksempelvis bedst til off-pist, hvor andre er til dem, der gerne vil lave tricks i snow parken. Og så findes der selvfølgelig også mere all around ski. Derfor er det vigtigt, at du finder en forhandler, der kan vejlede dig i forhold til dit niveau og dine ønsker.

Skitøj

Skiløb kræver også det rette tøj. Derfor skal du gøre dig klar på at skulle investere nogle penge i ordentlig skitøj. Du skal blandt andet bruge skiundertøj, skistrømper, skibukser og skijakke.

Prisen og kvaliteten på skitøj varierer rigtig meget og hænger selvfølgelig sammen. Du kan sagtens findes et billigt sæt, som i udgangspunktet gør, hvad det skal. Men alt for billigt skitøj kan du hurtigt fortryde, når du står og fryser på bjerget.

Hvis du ikke har råd til de bedre skijakker og bukser, kan du overveje at købe brugt. På den måde kan du få et ordentlig sæt, men til en billigere pris.

Sikkerhedsudstyr og goggles

Det er ikke helt ufarligt at stå på ski og snowboard. Derfor skal du sørge for at allokere noget af budgettet til sikkerhedsudstyr. Noget af det første du skal investere i, er en god og sikker skihjelm.

Tre personer der sidder i en skilift
Noget af det første du skal investere i, er en god og sikker skihjelm.

Udover skihjelm benytter mange sig også af et rygskjold. Et rygskjold beskytter dig mod at få alvorlige rygskadet. Hvis du har et moderne rygskjold, bliver ryggen beskyttet ved kraftige slag, da det absorberer størstedelen af den kraft, der normalt ville have ramt din ryg.

Gør dig selv den tjeneste og køb nogle gode googles. De beskytter dine øjne i al slags vejr, og gør det mere behageligt for øjnene, når solen skinner. Der findes mange forskellige googles i mange forskellige prisklasser.

Off-pist

Hvis du er til dyb sne og off-pist, er det vigtigt, at du har godt lavineudstyr. Du bør som minimum anskaffe dig en lavinebipper.

Hvert år dør der desværre skiløbere, som bevæger sig ud på off-pisten. Så med mindre du er erfaren, skal du altid køre off-pist med en guide, som kender bjerget. Men husk der er altid en risiko for, at det går galt.

Udnyt udsalgsperioderne

Når der skal købes ski, støvler, skitøj og sikkerhedsudstyr, kan det hurtigt løbe op. Men der kan sagtens være en masse penge at spare, hvis du handler smart.

Man kan tit gøre et godt kup, hvis man køber sit skiudstyr i slutningen af skisæsonen. Her holder mange forhandlere udsalg, hvor priserne bliver sat ned på det indeværende års modeller. Du kan også holde øjemed Black Friday, hvor mange butikker sætter prisen meget ned.

Du bør selvfølgelig altid undersøge priserne på nettet. Men husk, at det er vigtigt, du har 100% styr på, hvilke støvler og ski, du skal købe. Derfor kan det være givet godt ud at gå ned til en forhandler i første omgang.

Der er selvfølgelig også mulighed for at købe brugt, hvor der kan være mange penge at spare.

I de følgende afsnit hjælper vi dig med, hvilke andre ting du skal overveje, inden du tager på skiferie.

Forsikring

SIden 1. August 2014 har det Gule sygesikringsbevis ikke dækket i udlandet. Du skal i stedet sørge for at medbringe det blå EU-sygesikringsbevis. Det sikrer dig den samme behandling, som de lokale på destinationen.

Du skal dog være opmærksom på, at eventuel hjemtransport heller ikke er dækket af det offentlige.

Du kan læse mere om det blå sygesikringskort på Borger.dk

Ønsker du at få dækket din hjemtransport, modtage privat lægehjælp eller indlæggelse på privathospital, skal du tegne en rejseforsikring.

Det kan være, du allerede har en rejseforsikring hos dit nuværende forsikringsselskab. Du skal dog sikre dig, at skiferie også er omfattet. Nogle forsikringsselskaber kræver nemlig en tillægsforsikring i forbindelse med skiferie.

Undgå skader på din skiferie

Som med andre fysiske aktiviteter, kan du være uheldig at komme til skade, når du står på ski. Der er dog nogle forbehold, du kan tage for at formindske chancen for at få en skade på din skiferie.

Det er f.eks. en god ide at begynde at træne inden skiferien, så din krop er klar til hård fysisk aktivitet.

Når du skal på skiferie, stilles der krav til din krop, da det kan være hårdt for muskler, sener og led, hvis du skal tilbringe mange timer på pisterne i flere dage i træk.

Netop derfor kan det kun anbefales, at du forbereder din krop på den hårde fysiske aktivitet, specielt hvis du ikke er vant til at træne.

Det er en fordel at styrketræne inden din skiferie, men det er også smart at træne sin kondition og udholdenhed, f.eks. ved at løbe en tur, tage en tur på rulleskøjter eller på romaskinen eller en cross-trainer, hvis du har adgang til dette.

Læs mere om, hvordan du skal styrketræne inden din skiferie her

En skiferie kan være dyr, hvis man også skal ud og skaffe sig en masse skiudstyr, som dog kan være nødvendigt.

Hvis du har brug for hjælp til at finansiere din kommende skiferie kan du overveje at låne penge til din skiferie.

Du skal dog være sikker på, at du har luft nok i din økonomi til at betale af på lånet fremadrettet.

Lav en låneansøgning hos LendMe og få tilbud fra flere forskellige banker ved blot en enkelt ansøgning. LendMe sender nemlig din ansøgning videre til de banker vi samarbejder med.

På denne måde kan du selv vælge det bedste lån, som passer dit behov.

Ansøg om lån
Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende.