Det låner danskerne penge til

Selv om Danmark er et lille land, er der store regionale forskelle på, hvad folk låner penge til. En ny analyse viser, at jyder og fynboer oftere låner penge til ny bil, mens folk i hovedstadsområdet låner penge til rejser og bolig.

Sidst opdateret: 3. maj 2024 | Læsetid: 2 minutter
grafik over lån

En ny undersøgelse ser nærmere på det formål folk låner penge til. Her viser det sig, at mere end hver femte jyde og fynbo låner penge til bil, båd eller motorcykel. Det er over dobbelt så mange som i hovedstadsområdet.

Ser man på lån til rejser, oplevelser og fornøjelser er billedet næsten omvendt: københavnere låner i 15% af tilfældene til rejser, mens tallet for jyder er 9%. Samme billede gør sig gældende ift. lån til boligkøb.

Frederik Murmann, der er direktør for LendMe, er dykket ned i tallene. “På den ene side er det ikke så overraskende, at jyder oftere låner til biler, da kørselsbehovet naturligt er større væk fra storbyerne. Omvendt ser vi nogle mindre oplagte tendenser, for eksempel at der i visse landsdele er en overvægt af kvindelige ansøgere til biler ift. mænd” udtaler han.

Når man samler tallene, så de dækker hele landet, er de 3 mest søgte formål: Bil - båd - MC (17%) Almindeligt forbrug (12%) Rejser (11%)

  • 1. Bil - båd - MC (17%)
  • 2. Almindeligt forbrug (12%)
  • 3. Rejser (11%)
  • 1. Investering - eget selskab (3%)
  • 2. Medicin - operation - tandlæge (7%)
  • 3. Særlige begivenheder (8%)

I den anden ende af skalaen finder vi de formål færrest danskere låner penge til: Investering - eget selskab (3%) Medicin - operation - tandlæge (7%) Særlige begivenheder (8%)

Markedet for forbrugslån er i kraftig vækst, blandt andet fordi konkurrencen om de bedste lån er steget i takt med flere spillere er kommet til Danmark. En undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen foretaget af Megafon fra november 2015 viser således, at hver fjerde dansker over 18 år har eller har haft et forbrugslån.

hvid tesla i skovområde

“Vi kan se, at udbuddet og konkurrencen om at tilbyde attraktive lån er steget indenfor de seneste par år. Det betyder blandt andet, at flere og flere danskere benytter forbrugslån som finansiering til alt fra rejser, biler, samlelån og almindeligt forbrug,” udtaler Frederik Murmann.

  • Analysen af, hvad dansker låner penge til, er baseret på over 10.000 ansøgninger om lån via internetportalen LendMe siden maj 2017.
  • Analysen inkluderer usikrede lån (forbrugslån), og medtager således ikke andelsboliglån, realkreditlån, kassekreditter mv.
  • I ansøgningerne har brugerne oplyst formålet med at ansøge om lån - det er de tal kortet viser.

LendMe er ny platform, der hjælper danskerne med at modtage personlige lånetilbud fra flere banker. Tjenesten fungerer ved, at man ansøger på LendMe.dk, hvorefter LendMe sender låneforespørgslen i udbud blandt bankerne, som så konkurrerer om at give det bedste tilbud. På den måde sparer man både tid og penge, og undgår bøvlet med selv at ansøge hos flere banker, og sammenligne deres tilbud.

Ansøg om lån
Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende