Der findes forskellige måder at få styr på gælden

Har du mange dyre lån, som du betaler af på, og har du mistet overblikket over din gæld? Så læs med her.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 3 minutter

Prøv med et samlelån

Mange lån hos forskellige kreditorer kan hurtigt ende med at blive dyrt. Typisk er renten højere, og du betaler diverse gebyrer til flere kreditorer, hvilket gør det månedlig regning unødvendig høj. Derudover mister man hurtigt overblikket over gælden, som i høj grad kan påvirke livskvaliteten.

Hvis du gerne vil have styr på gælden, kan du med fordel forsøge at samle dine låne i et samlelån. Du får typisk en lavere rente og færre udgifter, hvilket kan betyde kæmpe besparelser. Derudover skal du også kun holde styr på en långiver. Det giver overblik og ro i maven.

Hvad gør du, hvis du ikke kan få et samlelån?

Hvis du er endt i en situation, hvor bankerne ikke ønsker at godkende dig til et samlelån, findes der forskellige metoder til at få styr på gælden igen.

Nedenfor har vi beskrevet tre udbredte metoder. Det er dog vigtigt at påpege, at vi hos LendMe ikke er specialister i metoderne, hvorfor vi anbefaler dig at snakke med en rådgiver, hvis du er i tvivl om, hvad der er bedst for dig.

Den ene metode kaldes sneboldmetoden imens den anden kaldes lavinemetoden.

Sneboldemetoden

Sneboldmetoden er en metode, du kan bruge til at afdrage på din gæld, hvis du har mistet overblikket over din gæld. Princippet bag denne metode er, at man starter med at få betalt de mindste lån ud først uanset, hvad renten er. Det er dog typisk disse lån, som har den højeste rente. I takt med at man får betalt de mindste lån ud, bruger man disse sparede penge på at afdrage det næste lån. På den måde stiger dit rådighedsbeløb løbende. Fordelen ved denne metode er, at man dermed får en hurtig afvikling af sin gæld. Dette kan give en stor psykologisk fordel, da man hurtigt kan se, at ens gældsafvikling skrider frem.

Lavinemetoden

Lavinemetoden er en anden metode, man kan bruge, hvis man har flere lån, som man ønsker at afdrage på. Men denne metode er helt anderledes end sneboldmetoden. Her anbefales det, at man prioriterer at få betalt sine lån med den højeste rente ud først, uanset størrelsen på lånet.

Rent økonomisk vil det altid være mest fordelagtigt at anvende lavinemetoden, da man kommer til at spare flere penge i renteindtægter, som er afgørende for, hvor meget du i sidste ende kommer til at betale for dit lån. Dog vil der med denne metode gå længere tid inden du kommer til at mærke store fremskridt. Men i takt med at du får afdraget mere og mere på din gæld, vil det pludselig komme til at gå rigtigt stærkt.

Men at afdrage på en større gæld er også en meget psykologisk krævende proces, og her gælder det først og fremmest om at være vedholdende, hvis man ønsker at komme af med sin gæld. Derfor vælger mange på trods af matematikken stadig sneboldmetoden, da den psykologiske effekt oftest hjælper flere med at komme af med deres gæld.

Finanstilsynets hjemmeside har de samlet nogle gode råd om gæld, som også kan være gode at læse.

Økonomisk rådgiving

Det er også en mulighed, at du kontakter en økonomisk rådgiver, der kan hjælpe dig med at få overblik over hele din økonomi.

Indehaver af BoFinans Køge og Stevns, Charlotte Bohnsen anbefaler, at man starter med at klarlægge sit økonomiske billede, så man ved, hvor og hvor meget man betaler:

''Det kan lyde meget selvfølgeligt, men ikke destro mindre overrasker det de fleste, hvad deres penge bliver brugt på. Og det er uanset, om de har mange af dem eller få'', har Charlotte Bohnsen tidligere udtalt i Børsen.