Færre danskere i RKI

Ifølge en undersøgelse fra Experian i juli 2018 er antallet af danskere, der er blevet registreret i RKI faldet de sidste fire år.

Vi har samlet nogle af højdepunkterne fra undersøgelsen i dette indlæg.

Hvad er RKI

RKI står for Ribers Kredit Information og er ejet af Experian, som er verdens førende leverandør af data, analyser og statistiske modeller.

RKI er et register for dårlige betalere, og har til formål at informere eksempelvis långivere om, at en person er en dårlig betaler.

Så betaler man ikke sine regninger, afdrag etc. gentagende gange, så risikerer man at ende i RKI. Konsekvensen ved at være registreret i RKI er heller ikke uvæsentlig.

Udover at det er svært at få lov til at låne penge eller få på kredit, så kan det også betyde, at du ikke kan få et mobilabonnement og internet i hjemmet, hvilket for mange er en nødvendighed.

Læs også Registrering og sletning fra RKI

# Færre dårlige betalere

I det første halvår af 2018 er der blevet registreret 208.000 danskere i RKI.

Experian har lavet en ny undersøgelse, som viser, at der i det første halvår af 2018 er blevet registreret 208.000 danskere i RKI.

For fire år siden var tallet 233.000, hvilket betyder, at antallet af dårlige betalere her i 2018 er faldet med 25.000.

Ifølge undersøgelsen har man set et fald, hvert eneste år de seneste fire år, hvilket indikerer en generel positiv udvikling.

Selvom det er positivt, at færre danskere er registreres i RKI, er der ifølge Experian stadig lang vej endnu, da lidt over 200.000 danskere stadig er registreret.

# Hvad skyldes den gode tendens

Den positive tendens med færre danskere registreret i RKI er blandt andet fordi, at danskerne generelt er blevet bedre til at håndtere deres privatøkonomi.

Dog anslår Experians undersøgelse, at den primære årsag til faldet skyldes, at långivere og forhandlere er blevet langt bedre til at lave en ordentlig kreditvurdering af kunden.

Kreditvurderingen skal blandt andet sikre, at kunden ikke optager mere gæld, end hvad privatøkonomien kan bære.

Læs også Hvad er en kreditvurdering

# Kreditvurdering beskytter kunden

En kreditvurdering er til for at beskytte kunden mod overgældsætning. Når långiver foretager en kreditvurdering, kigges der blandt andet på ansøgerens indtægter og udgifter.

Hvis der ikke er luft nok i økonomien til at kunne afdrage på en ny gæld, bliver ansøgeren ikke godkendt til at kunne låne penge.

Hos Lendme samarbejder vi kun med banker, som foretager en fyldestgørende kreditvurdering af alle ansøgere netop for at beskytte ansøgerne mod overgældsætning.

# Unge har mindre gæld

Unge som er registreret i RKI har generelt en lavere gæld sammenlignet med de øvrige aldersgrupper.

Mange tror fejlagtigt, at det primært er de unge, som er dårligere betalere. Men Experians undersøgelse viser faktisk, at der er færre unge registreret i RKI.

Der er kun 5,8 procent af de 21-30 årige, der er registreret i RKI. Sammenlignet er 6,6 procent af de 31-40 årige er registeret i RKI.

Derudover viser undersøgelsen også, at unge, som er registreret i RKI generelt har en lavere gæld sammenlignet med de øvrige aldersgrupper.

# Vil du undgå RKI

Hvis du gerne vil undgå RKI skal du altid sørge for ikke at optage mere gæld end, hvad din økonomi kan bære.

Så hvis du ikke bliver godkendt til at låne penge, er det ikke for at genere dig, men blot for at sikre dig og din økonomi. Derfor anbefales det, at du altid kun ansøger om lån hos banker og finansieringsselskaber, der foretager grundige kreditvurderinger.

Hvis du er havnet i RKI, har vi samlet nogle gode råd, som du kan læse mere om her.

Læs også Hvem låner penge ud trods RKI