Sådan bliver du vurderet af banken

Der er mange danskere, der optager lån til f.eks. bil, bolig eller forbrug. Men der er nogle forskellige ting du skal overveje, inden du søger om et lån. Derfor hjælper vi dig her med, hvordan banken vurderer dig, samt hvilke ting du skal have styr på, inden du skal låne penge.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 3 minutter

Tal fra Danmarks Statistik viser blandt andet, at husholdningerne ved udgangen af 2018 havde et låneniveau på 2.788 mia. kr., hvilket svarer til, at hver dansker havde lån for knap 480.195 kr. En stor del af de lån, der bliver optaget i Danmark er blandt andet til bolig og bil.

Men det at låne penge behøver ikke at være negativt, så længe du ikke optager mere gæld end, hvad din økonomi kan bære samtidigt med, at du afdrager på gælden.

Såfremt du er i markedet for at optage et lån - uanset om det er til bil eller nyt køkken, bør du også altid sørge for at undersøge markedet og indhente tilbud fra flere banker. Der kan nemlig være rigtig mange penge at spare.

Ansøg om lån
Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende.

Når en person ansøger om et lån, er långiveren forpligtet til at foretage en vurdering af din økonomi. Det er for at sikre, at din økonomi kan bære at skulle afdrage og betale gælden tilbage. Kort fortalt er en kreditvurdering en vurdering af din økonomiske situation, dvs. en vurdering af din indkomst, gæld, ejendom, forsikringsstatus, boligforhold og en lange række andre forhold.

Selvom det kan være irriterende ikke at blive godkendt til at låne penge, er det vigtigt, at du respekterer dette. Det er nemlig med stor sandsynlighed et udtryk for, at du ikke har luft nok i økonomien til, at bankerne vurderer det er forsvarligt at låne dig penge.

Der findes finansieringsselskaber, som ikke er specielt strikse i deres kreditvurdering og derfor godkender flere til at låne penge. Det kan selvfølgelig godt friste at søge hos dem, men det kan hurtigt blive roden til et økonomisk mareridt.

Det er vigtigt, at du har godt styr på din økonomi, når du ønsker at låne penge. Derfor er det en god ide, at du laver et komplet budget. På den måde kan du nemlig få et overblik over dine indtægter, dine udgifter og eventuel eksisterende gæld.

De fleste banker benytter i dag e-skat til at se dine seneste lønsedler. Men i nogle tilfælde kan de bede dig om at sende dine seneste tre lønsedler og andre dokumenter som eksempelvis årsopgørelse.

image
Ved at lave et budget kan du få et overblik over dine indtægter, dine udgifter og eventuel eksisterende gæld.

Der findes overordnet to typer af lån, sikrede lån og usikrede lån. Et sikret lån er når banken får sikkerhed i form af pant i eksempelvis bil eller bolig. Det betyder altså, at banken kan kræve bil eller bolig solgt, hvis du som låntagere ikke betaler af på gælden som aftalt. Det vil altså sige, at banken løber en mindre risiko ved at låne dig pengene, hvilket også ses på renteniveauet, som er relativt lavt.

På den anden side har vi de usikrede lån, som i daglig tale blandt andet kaldes for privatlån, forbrugslån eller banklån. Ved denne type lån får banken ikke stillet nogen sikkerhed for lånet ud over den kreditvurdering, som foretages i forbindelse med ansøgningen. Derfor løber banken i teorien en større risiko ved at låne dig pengene, hvilket også ses på renteniveauet, som generelt er højere end ved de sikrede lån.

Uanset om du har brug for hjælp til at tjekke renten på dit lån, eller ønsker at finde et forbrugslån med en lav rente. Så hjælper LendMe dig.

Vi er en uafhængig platform, der kæmper for gennemsigtighed på det danske lånemarked. Vi mener nemlig, at alle har ret til fuld gennemsigtighed i et komplekst lånemarked.

Vi indhenter og sammenligner personlige lånetilbud fra flere anerkendte banker. Du skal blot udfylde en enkelt låneansøgning, og så hjælper vi dig med at få det nødvendige overblik. Herefter vælger du selv det bedste lånetilbud med ro i maven.

Ansøg om lån
Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende.

Kilder

- Danmarks Statistik.