Ansøg om lån

Årsopgørelse 2023

Medio marts 2023 er Skattestyrelsen klar med årsopgørelsen for 2022. Det kan for mange danskere blive en negativ eller positiv oplevelse, alt efter om de skal betale restskat eller have penge tilbage. Vi hjælper dig her med at forstå din årsopgørelse, og hvad du skal gøre for at få et overblik over den.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 7 minutter

Så er det snart den tid på året, hvor omkring 4,6 millioner danskere venter i spænding i op til flere timer for at se, om der kommer nogle skattekroner retur, eller om der venter en ekstraregning.

Den 13. marts er den gyldne dato, men som andre år vil det være muligt at tjekke det grønne eller røde tal i weekenden op til. I år er det faktisk også muligt at tjekke årsopgørelsen nu, da appen ‘Skatteguiden’ giver dig adgang til et smugkig af den.

Her kan der dog også være ventetid, da de er blevet overrasket over interessen fra danskerne.

Herefter er de næste vigtige datoer den 14. april, hvor de første udbetalinger af den overskydende skat sker, og den 1. maj, hvor der er frist for at rette i din årsopgørelse for 2022.

Hvis du skal betale penge tilbage, skal du være opmærksom på den 3. juli, da du skal have indbetalt beløbet inden der, så du undgår ekstra regninger.

Du kan også bruge Taxhelper til automatisk at undersøge, om du har glemt at indtaste nogle fradrag.

Der kan være rigtigt mange penge at spare, hvis du har overset vigtige eller skjulte fradrag.

De vigtigste datoer for årsopgørelsen 2022
De vigtigste datoer for årsopgørelsen 2022

Årsopgørelsen er et regnskab, som Skattestyrelsen holder over din personlige økonomi. Den udarbejdes en gang om året og fortæller, hvor meget du har tjent året før, og hvor meget du har betalt i skat.

Årsopgørelsen kigger tilbage og viser derfor tydeligt, om du skal have penge tilbage eller betale restskat modsat din forskudsopgørelse, som kigger frem og er dit budget for det kommende år.

Du kan se og rette i din årsopgørelse fra den 13. marts 2023 i Skattestyrelsens TastSelv-system. Du har også muligheden for at se den i weekenden op til ved at bruge samme system.

Der er ofte ventetid, hvis du vælger at se den i dagene op til, på dagen og den efterfølgende dag. Du får tildelt et nummer og en estimeret tid, så du får en indikation af, hvor længe du må vente i kø, før du får adgang.

Når du er inde, vil der på første side stå, om du skal betale eller have penge tilbage. Det er indikeret med et grønt eller rødt tal.

Skal du betale penge tilbage i skat?
Vi hjælper dig med at se, om du kan spare penge på dine nuværende lån

I år giver startupvirksomheden Skatteguiden dig også mulighed for nu at se, om du skal have penge tilbage. De har lavet en app, som du skal downloade, logge ind med NemID eller MitID og angive, at Skatteguiden er din skatterådgiver.

På den måde giver du Skatteguiden adgang til din skattemappe, og de beregner så lynhurtigt, om du får eller skal betale penge tilbage. Du finder deres app ved at søge på ‘Skatteguiden’, der hvor du downloader dine apps.

Når du har adgang til din årsopgørelse, bør du gennemgå alle poster for at se, om der er fejl i nogle af oplysningerne. Der er mange fradrag, du bør holde øje med, men vi giver dig her et udpluk af dem.

Brug Taxhelper til automatisk at tjekke dine fradrag fra de sidste tre år. De finder dine skjulte fradrag, så du ikke går glip af dine egne penge, fordi dine fradrag ikke er med på årsopgørelsen.

Kørselsfradrag

Det er vigtigt, at du gennemgår dine kørselsfradrag, hvis du har mere end 12 kilometer til arbejde, da kørselsfradraget ikke automatisk bliver beregnet, så du skal selv tælle, hvor mange dage du har været på din arbejdsplads.

Du kan få kørselsfradrag, hvis du har mere end 12 kilometer til din arbejdsplads.

Det har derudover ingen betydning, hvordan du kommer på arbejde. Hvis du for eksempel cykler, kan du stadig trække ca. 2 kroner fra pr. kørt kilometer.

Skattestyrelsen har deres egen beregner, hvor du kan indtaste dine oplysninger, og så beregner den dit kørselsfradrag automatisk.

Håndværkerfradrag

Hvis du i 2022 har fået udført arbejde i dit hjem af en professionel håndværker, kan du fratrække personens arbejdsløn i skat. Det er dog kun lønnen, du kan fratrække, og ikke materialerne til arbejdet.

Samme fradrag gælder, hvis du har fået udført professionelle serviceydelser såsom rengøring i hjemmet, vinduespudsning, børnepasning osv.

Du kan fradrag på op til 6.400 kroner for serviceydelser. Det såkaldte håndværkerfradrag er blevet fjernet, så du kan kun få fradrag her, hvis du har fået foretaget arbejdet mellem 1. januar og 31. marts 2022.

Det vil sige, at alle personer i husstanden over 18 år kan benytte deres fradrag. Arbejdet skal kunne dokumenteres digitalt, så det går ikke med en faktura, som er betalt kontant.

Fradrag for velgørende formål

Hvis du i løbet af 2022 har doneret penge til velgørende foreninger eller formål, er det muligt at trække pengene fra i skat.

Du kan højst få fradrag for 17.200 kroner, og hvis du i forbindelse med donationen opgav dit CPR-nummer, bliver fradraget tilføjet automatisk hos Skattestyrelsen.

Hvis du selv udfylder det, skal du være opmærksom på, at foreningen skal være godkendt af Skattestyrelsen.

Kontingent til fagforening og A-kasse

Du har mulighed for at trække dine udgifter til fagforening og A-kasse fra i skat, og det er typisk noget, der allerede bliver gjort automatisk. Du bør dog lige tjekke, om tallene er korrekte.

Du kan få fradrag for op til 6.000 kroner, når det gælder dit kontingent for din fagforening, mens der ikke er noget loft for beløbet fra din A-kasse.

Renter på lån

Hvis du har et lån, som du betaler renter af, kan du også få fradrag for disse udgifter. Det gælder flere former for lån såsom banklån, realkreditlån, forbrugslån og kontokortordning. Hvis du vil vide mere, har vi et andet indlæg om det.

Tab på aktier

Du kan fratrække tab på aktier, optaget til handel på et reguleret marked, og investeringsbeviser, hvis Skattestyrelsen har fået oplysning om købene af de aktier eller investeringsbeviser, der har været tab på.

Det er ikke sikkert, at Skattestyrelsen har alle oplysninger om dine værdipapirer. Da du selv har ansvaret for, at de får alle oplysninger, er det vigtigt at tjekke dem.

Hvis du finder fejl i nogle af oplysningerne, efter du har tjekket dem, kan du rette i din årsopgørelse. Det gælder også, hvis der mangler oplysninger. Det kan nemlig ændre på, om du skal betale eller have penge tilbage i skat.

Fristen for at rette i din årsopgørelse for 2022 er den 1. maj 2023.

Det gør du på skat.dk, når du er logget ind med dit NemID. Hvis du er selvstændig erhvervsdrivende eller udlejer en bolig, skal du indsende en udvidet selvangivelse. Fristen for at udfylde den er primo juli 2023.

Hvis du skylder penge i skat efter, du har rettet i din årsopgørelse, er den vigtigste dato den 3. juli 2023.

Det er nemlig fristen for din betaling, og hvis du ikke betaler inden, stiger din rente på tilbagebetalingen, du får rykkergebyr lagt oveni, og i værste tilfælde kan de tilbageholde din løn.

Derfor er det klogest at betale den tilbage så hurtigt som muligt, og her er det bedst, hvis du bruger din opsparing. Det er penge, du har lige ved hånden, og du slipper for at optage yderligere gæld til at betale din skattegæld af med.

Hvis ikke du har en opsparing, du kan tage pengene fra, bør du kigge på at mindske nogle af dine omkostninger.

Her er det oplagt at kigge på abonnementer og medlemskaber og afmelde dem, hvis du for eksempel ikke bruger dem.

Det kan være dit fitnessmedlemskab, dine forskellige streamingtjenester eller abonnementer på aviser og magasiner.

En anden løsning er at finde bedre tilbud på dine udgifter, og her kan du fokusere på dine forsikringer og lån.

Har du for eksempel flere små lån hos forskellige låneudbydere, kan du samle dem til ét lån, så du slipper for at betale de samme gebyrer flere steder.

Saml dine lån og spar penge
Få styr på dine låneudgifter med et samlelån

Hvis du er en af de heldige, der får penge tilbage i skat den 14. april, så har vi tidligere lavet et indlæg med gode råd til, hvad du kan bruge pengene på. Det kan du læse mere om herunder.

FAQ
A: Årsopgørelsen for 2022 er klar 13. marts 2023 på skat.dk.

Typisk vil der blive åbnet for den nogle dage før, så du kan nok se den i weekenden fra den 11.-13. marts. Men du bør væbne dig med tålmodighed, da mange danskere sikkert har samme idé som dig.
A: Årsopgørelsen er et regnskab, som Skattestyrelsen holder over din personlige økonomi. Den udarbejdes en gang om året og fortæller, hvor meget du har tjent året før, og hvor meget du har betalt i skat.
A: Du finder din årsopgørelse på skat.dk, hvor du logger ind med dit NemID i deres TastSelv-system.
A: Du skal senest rette i din årsopgørelse for 2022 den 1. maj 2023.