Sådan får du styr på din økonomi i det nye år

Et nyt år er så småt på trapperne, og det bringer tit en masse nytårsforsætter med sig. Vil du have bedre styr på økonomien i 2022, så læs med her, hvor du finder ud af, hvordan du forbedrer din privatøkonomi.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 5 minutter

Det kan være svært at vide, hvor du skal starte, når du vil forbedre din økonomi. Et nyt år er altid et godt tidspunkt at starte på en frisk.

Det kan være, at du har gæld, som du ønsker at få styr på, eller som du vil have indfriet hurtigst muligt. Hvis du ikke har gæld, men din konto altid er tom eller har overtræk sidst på måneden, er det også en god ide at få bedre styr på din økonomi.

Ansøg om samlelån
Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende.

Det er først og fremmest vigtigt, at du skaber dig et overblik over din økonomi. Det indebærer blandt andet din indtægt, dine udgifter og eventuelle gældsposter.

Når du har skabt et komplet overblik over din økonomi, kan du bedre lægge et budget. Ved at lægge et budget har du en større fornemmelse af, hvor mange penge du skal bruge til udgifter, samt hvad dit rådighedsbeløb er.

Et bord med en lommeregner og penge
Ved at lægge et budget har du en større fornemmelse af, hvor mange penge du skal bruge til udgifter, samt hvad dit rådighedsbeløb er.

Udover at det er relevant for dig at få et overordnet overblik over din økonomi her og nu, så du kan lave et budget, anbefales det også, at du løbende tjekker din konto. På den måde, har du hele tiden et overblik over, hvor mange penge du har til rådighed, og hvor mange penge du har brugt.

Hvis din egen netbank ikke allerede kan det, så findes der diverse app’s, som kan vise dig, hvad du bruger pengene på. Mange bliver overrasket over, hvad de rent faktisk bruger deres penge på.

Hvis du ikke ønsker at bruge moderne teknologi til at overvåge dit forbrug, kan du altid gemme dine bonner og skrive ned, hvor og hvor meget du har brugt.

Når du har lavet en oversigt over din økonomi, er det også relevant, at du undersøger, om der er poster i din økonomi, hvorpå du kan spare. Det kan være, at der er flere små poster, hvor du kan spare. Selvom du måske kun sparer et lille beløb hver måned, kan der i sidste ende være mange penge at spare.

Du kan f.eks. overveje, om du bruger al den mobildata, som du faktisk betaler for hver måned. Hvis du ikke bruger al din mobildata, kan du undersøge muligheden for at få sat dit dataforbrug ned. Det kan også være, at du kan finde et billigere telefonabonnement et andet sted.

Kvinde der står med sin telefon
Hvis du ikke bruger al din mobildata, kan du undersøge muligheden for at få sat dit dataforbrug ned.

Hvis du er medlem i et fitnesscenter, kan du også overveje om du kan spare på medlemskabet. Der er f.eks. mange steder, hvor man betaler ekstra for at træne morgen og aften eller på holdtræning.

Så hvis du f.eks. har tilmeldt dig det hele, men kun træner på maskiner, kan du overveje at ændre dit medlemskab, så du får et billige abonnement.

Det kan også være, at du betaler for en dyr tv-pakke, men at du næsten aldrig ser tv. Derudover kan du også tænke over, hvor mange streamingtjenester du har abonnement på, og hvorvidt du rent bruger dem alle.

Et andet sted hvor du kan spare på udgifterne, kan være el og varme, som også er en besparelse over længere tid.

Hvis du kan spare lidt på de mindre månedlige udgifter, kan det også give dig gode besparelser i længden. Du kan derfor gennemgå disse udgifter en ad gangen og vurdere, om du kan undvære eller spare på nogle af dem.

For at få din økonomi under kontrol, er det også relevant, at du tænker dit forbrug igennem. Hvis du f.eks. bruger mange penge på restaurantbesøg eller på tøj, så sørg for at sætte dit forbrug ned til, hvad der er nødvendigt, og prøv at skære så meget ned på det som muligt.

Du kan også lave et madbudget, da det typisk er en post, hvor mange bruger for mange penge. Ved at lave en madplan og en indkøbsseddel og sørge for at holde dig til den, undgår du nemmere at købe unødvendige varer i form af impulskøb.

Når du skal have styr på din økonomi i det nye år, er det også oplagt, at du får styr på eventuel gæld.

Når du har fået et overblik over din gæld og hermed, hvor mange penge du skylder samt, hvor mange forskellige långivere du har gæld hos, bør du overveje, hvordan du hurtigst muligt kan indfri din gæld.

Hvis du er i tvivl om dine gældsposter, kan du logge ind på SKAT's hjemmeside med dit NemID og skabe dig et overblik. Du skal dog være opmærksom på, at tallene ikke altid er 100% opdateret. Du kan også logge ind på din netbank, og se hvem du overfører penge til hver måned.

Hvis du har flere lån hos forskellige kreditorer, kan det tit betale sig at samle dem ét sted i form af et samlelån.Ved at samle alle dine lån et sted, vil du typisk kunne få en lavere rente og hermed et billigere lån i længden. Derudover er det typisk nemmere kun at skulle betale af på ét lån. samle dem ét sted

Rigtig mange har allerede et lån i forbindelse med boligkøb, bilkøb, renoveringsprojekter eller noget helt andet. Desværre glemmer mange løbende at tjekke, om de betaler for meget for deres eksisterende lån. Det er en skam, for der kan være rigtig mange penge at spare.

Så en god måde også at spare på udgifterne, er ved at tjekke, om du betaler for meget for dit nuværende lån.

Uanset om du har brug for hjælp til at tjekke renten på dit lån, eller ønsker at finde et lån med en lav rente. Så hjælper LendMe dig.

Vi er en uafhængig platform, der kæmper for gennemsigtighed på det danske lånemarked. Vi mener nemlig, at alle har ret til fuld gennemsigtighed i et komplekst lånemarked.

Vi indhenter og sammenligner personlige lånetilbud fra flere anerkendte banker. Du skal blot udfylde en enkelt låneansøgning, og så hjælper vi dig med at få det nødvendige overblik. Herefter vælger du selv det bedste lånetilbud med ro i maven.

Ansøg om lån
Udfyld kun én ansøgning og modtag tilbud fra flere banker. Gratis og uforpligtende.