Ansøg her

Sådan finansierer du et kolonihavehus i 2021

Salget af fritidshuse og kolonihavehuse er eksploderet de sidste 12 måneder, og ser lige nu ud til at have nået toppen, når man sammenligner med de sidste par år. Det betyder også, at der er kamp om at købe kolonihavehus i de store byer. Derfor kigger vi her på, hvilke muligheder du har for at finansiere et køb af kolonihavehus.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 5 minutter

Et kolonihavehus er et billigt alternativ, da du ikke ejer grunden, som kolonihavehuset er bygget på, men ‘blot’ selve huset. Det betyder, du i stedet lejer grunden af haveforeningen, der i sidste ende lejer den af enten staten eller kommunen.

Selvom prisen på et kolonihavehus svinger meget efter, hvor i landet du befinder dig, så kan huset aldrig blive dyrere end Kolonihaveforbundets vurderingsregler dikterer.

Billige kolonihavehus
Der er ikke mange billige kolonihavehuse til salg

Det kan til gengæld godt dykke under vurderingsudvalgets maksimale pris på huset.

Det er altså ikke ligesom en helårsbolig eller et sommerhus, hvor prisen på huset helt og holdent kommer an på, hvor mange penge køberen er villig til at smide efter det.

Reglerne omkring maksimumpris gælder til gengæld kun, hvis haveforeningen er medlem af Kolonihaveforbundet. Der kan sagtens være tilfælde, hvor haveforeningen fungerer som en andelsforening.

Grundlæggende har du tre kort på hånden, som du kan spille, når du skal låne penge til et kolonihavehus:

  • Realkreditlån
  • Sikret boliglån
  • Usikret boliglån

Det er dog forskelligt, hvornår det er muligt at benytte sig af den ene eller anden finansieringsmulighed. Det kan være prisen på kolonihavehuset, haveforeningens egne aftaler eller din nuværende gæld.

Realkreditlån

Hvis du har mulighed for at få et realkreditlån til dit kolonihavehus, vil det næsten uden undtagelse være den bedste mulighed for dig.

Undtagelsen vender vi lige tilbage til.

Du får den bedste rente med et realkreditlån, mod at banken får et ejerpantebrev i kolonihavehuset og retten til at sælge det, hvis du ikke betaler af på lånet.

Dog er det ikke nødvendigvis muligt, at dit realkreditinstitut kan hjælpe dig med et realkreditlån. Kunder hos eksempelvis Nykredit har ikke denne mulighed, mens kunder hos Nordea Kredit har.

Vær opmærksom på, at der kan være forskellige krav fra realkreditinstitut til realkreditinstitut.

Det kan også være, at nogle haveforeninger har en aftale med et realkreditinstitut. Du bør naturligvis undersøge dette, når du kigger dig om efter et kolonihavehus.

Sikret boliglån

Hvis du ikke har mulighed for at få et realkreditlån til at finansiere kolonihavedrømmen, kan det typisk gå i opfyldelse med et boliglån.

Her er renten højere end på et realkreditlån, men leder du eksempelvis efter et kolonihavehus i nogle af de større byer, kan det være nødvendigt med et boliglån, da kvadratmeterpriserne typisk er for høje til at betale for huset kontant.

Med et boliglån får banken også pant i huset.

Usikret boliglån

Den sidste finansieringshest, du kan spille på, er et boliglån uden sikkerhed. Et usikret boliglån betyder, at banken ikke har noget ejerpantebrev i ejendommen.

Derfor skal dit kolonihavehus eller fritidshus ikke først have en tommelfinger op fra banken, men i stedet skal banken 'bare' godkende dig til at låne pengene. Det gør banken ved at gennemgå din økonomi og sikre sig, at du har råderum i budgettet til at betale for lånet.

Forskellen er, at ved et almindeligt boliglån skal banken vurdere den ejendom, som du gerne vil have fingrene i, hvorimod det ikke er tilfældet med et usikret boliglån.

Ulempen ved at bruge et usikret boliglån er, at du højst kan låne 500.000 kroner til dit køb. Når du tager et sikret boliglån kan det faktisk være muligt at låne op til 100% af købsprisen på dit kolonihavehus.

Derudover er renten på et sikret boliglån typisk et sted i mellem 3-10%, hvorimod renten på et usikret boliglån godt nok starter på 3,60%, men man kan også få tilbudt en højere rente end 10%.

Du bør helt sikkert granske begge muligheder, inden du lægger dig fast på, hvordan dit kolonihavehus skal finansieres. Vi hjælper dig med at sammenligne priser fra op til 16 forskellige banker.

Et usikret boliglån kan nogle gange være et bedre valg end et realkreditlån. Der er nogle nogle relativt store omkostninger ved at lave et realkreditlån, som der ikke er ved et usikret boliglån. Skal du bruge under 100.000 kroner til dit kolonihavehus, kan det usikrede boliglån faktisk være billigere.

Billigt lån til kolonihavehus?
Vi hjælper dig med at sammenligne tilbud fra op til 16 banker

Selve kolonihaven er kun mulig at leje, så du skal betale en månedlig udgift for at leje havelodden, som selve grunden kaldes. Du lejer grunden af haveforeningen, der i sidste ende typisk ejes af enten staten eller kommunen.

Der findes også andelskolonihaveforeninger, der fungerer på samme måde som en andelsboligforening, hvor andelshaveren ejer sin andel af den samlede udgift til køb af grunden.

Prisen for at leje havelodden varierer både efter landsdel, men også efter haveforeningen. Du kan forvente en pris mellem 1500-3500 kroner om året i haveafgift.

Når du køber et kolonihavehus svinger prisen på samme måde, som den gør, når man køber en bolig. Det er beliggenhed, antal kvadratmeter og boligens beskaffenhed, der afgør prisen.

Kolonihavehuse ved stranden
Beliggenhed er med til at presse prisen op på kolonihavehuse og fritidshuse.

Et kig på DBA afslører, at prisen på et kolonihavehus i skrivende stund starter ved kun 25.000 kroner, men hvis vi kigger i den anden ende af prisskalaen kan du også finde et kolonihavehus med en udbudspris på 3.000.000 kroner.

Begge huse er til salg i Region Hovedstaden, hvor de er placeret i henholdsvis Ballerup og ved Amager Strand.

Du kan få kolonihavehuse i alle prislag, men kaster man et blik på, hvad der er til salg lige nu, så befinder prisen sig generelt tættere på 1.000.000 end på 0 kroner i hovedstadsområdet, der typisk er landets dyreste.

Bevæger du dig længere væk fra hovedstaden falder priserne også.

Når du køber et kolonihavehus, kan det i nogle tilfælde være en nødvendighed at lægge det i graven og rejse et nyt.

Prisen på et nyt kolonihavehus afhænger af, om du selv ønsker at hoppe i arbejdstøjet eller lade professionelle håndtere opgaven.

Hvis du ønsker hjælp til at bygge dit kolonihavehus, kan du med få klik i din foretrukne søgemaskine finde virksomheder, der både kan levere byggeklodserne til dit hus eller stable det hele på benene for dig.

En anden prisfaktor er, hvor meget plads du har at bygge på, og hvor funktionelt huset skal være.

Skal du bare have en stue med fire vægge og et tag, kan du finde et anneks til under 40.000 kroner, men skal du have soveplads(er), toilet, stue og køkken presset ind, kan prisen hurtigt få bjælker at stå på.

Det er i sidste ende op til dig, men det vigtigste er, at du undersøger dine muligheder grundigt, inden du køber et nyt kolonihavehus.

Når du spørger, svarer vi

Snak med en fra vores kundeservice

70 60 62 62

Vi har åbent:

Man-Tor: 09.00 - 20.00
Fredag: 09.00 - 17.00
Lør-Søn: 10.00 - 16.00

Ellers kan du få svar på de oftest stillede spørgsmål i vores FAQ