Brug for lån til energirenovering?

Her er besparelsen på energirenoveringer i 2021

Sidste år var renovering af bolig den mest efterspurgte lånetype blandt vores brugere. En stadigt voksende del af de renoveringer er de såkaldte energirenoveringer. I denne artikel finder du nogle af de mest populære energirenoveringer og et overblik over, hvad du kan forvente at spare.

Sidst opdateret: 4. december 2023 | Læsetid: 10 minutter

En energirenovering er en renoveringsform, hvor du forbedrer din bolig på en af de områder, der påvirker energiforbruget, energieffektiviteten eller begge. Du kan foretage mange forskellige energirenoveringer, og det er svært at sige, hvilken der vil give dig den største besparelse, da det kommer an på, hvilken type bolig du har, hvor godt isoleret den er, og hvor hvilke energikilder din el og varme kommer fra i dag.

Grundlæggende foretager man en energirenovering for enten at spare penge på sin el- eller varmeregning, for at øge værdien på sin bolig, for at forbedre hjemmets indeklima eller for at udlede mindre CO2.

Mange energiforbedringer giver også plus på flere parametre, men vær opmærksom på, at den energirenovering der passer til naboen, ikke nødvendigvis er den bedste løsning for dig.

Trænger dit hjem til bedre energi?
Få tilbud fra op til 16 banker på energirenovering

Vi har valgt at samle en lang række energiforbedringer her, hvor du får inspiration til alle budgetstørrelser. Vi kigger på alt fra de helt små justeringer til de store gennemgribende renoveringer.

Jeg vil samtidig gøre opmærksom på, at der kan være forskel i prisen på de forskellige forbedringer. Du bør altid selv sammenligne priser på forskellige løsninger ved at hente tilbud fra håndværkere eller ved at tale med en energikonsulent, der kan rådgive dig om de bedste løsninger.

Her kan du se de besparelser, der ikke kræver ret meget planlægning eller det helt store budget.

LED pærer: 1000-1800 kroner

En af de nemmeste og billigste løsninger på at spare penge på din elregning er at skifte alle dine pærer ud med LED-pærere. Uanset om du bruger halogen-pærere eller spare-pærere, så er det en rigtig god ide at skifte dem ud.

Levetiden på en LED-pære kan være helt op til 30.000 timer. Det svarer til, at dit lys er konstant tændt alle døgnets 24 timer hele året rundt i 3,5 år.

En LED pærer bliver skiftet med en anden pærer
Skift alle dine pærer til en LED pærer for at få den bedste besparelse

Det giver en årlig reducering på mellem 50-80% af den strøm, som du bruger på lys, hvilket svarer til en årlig besparelse på mellem 1000-1800 kroner for en gennemsnitlig familie.

Pris: En standard LED-pære kan fås for under 50 kroner.

Hårde hvidevarer: 1000 kroner

Hvis det er ved at være tid til at skifte nogle af dine hårde hvidevarer, kan du med fordel kigge efter nogle nye, der har energimærke A.

Der er gevinster på både køleskab, komfur og kummefryser, hvis dine nuværende hvidevarer ikke har det højeste energimærke.

Besparelsen er relativt til energimærket på dine nuværende hvidevarer, men en beregning foretaget af Videncentret Bolius viser, at hvis du udskifter en 400 liters fryser med energimærke C til en med A, kan der være en besparelse på over 1000 kroner om året.

Besparelsen varierer naturligvis alt efter energimærket på dine hvidevarer, og hvor meget strøm de bruger. Jo større køleskab, jo mere strøm.

Pris: En kummefryser i energiklasse A starter på omkring 3000 kroner.

Blandt de lidt større ændringer, hvor det ikke er nok at skifte pærerne ud eller udskifte den gamle, slidte kummefryser, finder vi de forbedringer, som ikke bare sparer penge på strøm og varme, men som også har klima- og sundhedsmæssige fordele.

Nye energiruder: 3000-6000 kroner

Hvor lang tid siden er det, siden du sidst har skiftet dine vinduer? Hvis svaret er tilbage i sidste årtusind, så kan der være penge at spare på varmeregningen, hvis du skifter til energiruder.

Moderne energiruder har de fordele, at de både holder meget bedre på varmen end ældre termoruder, samtidig med at de giver et bedre indeklima, da bedre isolering sørger for mindre træk og mindsker risikoen for fugtdannelse.

Energiruder bliver monteret
Nye energiruder hjælper med at holde på varmen.

Ligesom med alle andre former for energiforbedringer afhænger din besparelse af din nuværende varmekilde, alderen på din bolig, og hvor godt resten af boligen er isoleret.

Hvis du vælger nye ruder med energimærke A, og ikke har skiftet dine ruder i mere end 20 år, vil du kunne spare et sted mellem 3000-6000 kroner om året på din varmeregning.

Pris: Det afhænger af, hvilke vinduer du vælger, og hvor mange det drejer sig om. Typisk ligger arbejdslønnen omkring 3000 kroner per vindue og dertil kommer selve prisen på vinduet. Her kan prisen variere mellem 1500 til 5000 kroner.

Udskiftning af yderdøre: 100 kroner

Hvis dine yderdøre er gamle, kan du risikere, at der kommer træk fra dem. Du holder mere effektivt på varmen, hvis du udskifter dine yderdøre.

Prisen for at skifte en dør kommer naturligvis an på, hvilken dør du skifter ud med. Der kan også være andre funktioner, som for eksempel sikkerhed, der har betydning for dørens pris.

Du skal dog ikke regne med, at det er en investering, der tjener sig selv hjem igen ved at holde bedre på varmen.

Ifølge Energistyrelsen ligger der en årlig besparelse på omkring 100 kroner ved at udskifte din yderdør.

Pris: En almindelig facadedør starter fra et par tusind kroner og op til lige under 8000 kroner.

Isoler dine ydervægge: 2000-5000 kroner

Den sidste udvendige renovering, som du bør kigge på, er isolering af dine ydervægge. Som nævnt i ovenstående slipper varmen ud huset, hvis det ikke er isoleret ordentligt.

Det betyder, at du får en dyrere varmeregning, hvis du ikke er interesseret i at fryse dine tæer af.

En isolering af ydervæggene er derfor en rigtig god ide, hvis du ikke i forvejen bor i et hus, hvor der er isoleret ordentligt.

Ydervægsisolering
Isolering af ydervægge er en rigtig god ide, hvis din bolig ikke er ordentligt isoleret.

Besparelsen kommer an på, hvilken varmekilde du benytter. Hvis du for eksempel bruger et ældre olie- eller gasfyr, kan du sagtens ende op med en årlig besparelse på omkring 20.000 kroner ved at isolere en eller flere ydervægge.

Hvis du benytter fjernvarme ligger besparelsen nærmere mellem 2000-5000 kroner om året på varmeregningen.

Udover besparelsen, kan en isolering af ydervægge give dig nogle helbredsmæssige fordele, da god isolering er med til at forhindre dannelse af fugt og dermed også skimmelsvamp i hjemmet.

Hvis du leder efter finansiering til en af de mere gennemgribende renoveringer, kan vi hjælpe dig med at finde den bedste pris på et lån. Vi sammenligner priser for 16 banker, som du kan få tilbud fra med blot én enkelt ansøgning.

Pris: Ydervægsisolering koster mellem 1500-2000 kroner per m2.

Et billigt alternativ er en hulmursisolering, men det kræver, at dit hus har en hulmur mellem formuren og bagmuren. Prisen på en hulmursisolering ligger typisk mellem 150-200 kroner per m2 alt efter, hvilket materiale håndværkeren benytter.

Skal du isolere din bolig?
Få tilbud fra op til 16 banker

Vi har allerede rundet en del forskellige muligheder, som du bør overveje, når du kigger på at spare penge på energien. Der er dog stadig nogle større forbedringer, som også kan være en mulighed for dig.

Her er det dog ikke alle, der lige har pengene stående på kontoen, og det kan derfor være nødvendigt at lede efter ekstern finansiering eksempelvis med et energilån.

Skift varmekilde: 3000-20.000 kroner

Det kan være rigtigt dyrt at skifte sin primære varmekilde ud med en ny og moderne. Olie- og gasfyr er de dyreste måder at opvarme en bolig på, så hvis du har en af disse, uanset om det er nyt eller gammelt, bør du overveje at udskifte det med en billigere varmekilde.

Fjernvarme, varmepumpe eller træpillefyr er de billigste alternative varmekilder, og alt efter hvor du bor, bør du i stedet vælge en dem.

Hvis vi starter med pillefyret, så er fordelen, at det er en billig måde at opvarme sin bolig på, hvis man eksempelvis ikke har mulighed for fjernvarme.

Dog skal man være opmærksom på, at det kræver mere arbejde end andre varmekilder, og det afgiver mere varme i sommermånederne, end der typisk er behov for.

Du skal også fylde dit pillefyr op med træpiller, for at det producerer varme, og det koster en normal husstand omkring 10.000-12.000 kroner om året at varme en bolig på 150m2 op med et træpillefyr.

Det er dog noget billigere end de 25.000 til 30.000 kroner, som det ville koste med et ældre oliefyr.

En tilsvarende besparelse kan du opnå, hvis du vælger en varmepumpe i stedet. Det er en energieffektiv måde at varme boligen op på, som ligesom pillefyret ikke sætter et stort aftryk på klimaet, som et olie- eller gasfyr vil gøre.

Omvendt kører en varmepumpe på strøm, så du vil opleve en stigning af kWh på din elregning, hvis du skifter til en varmepumpe.

varmepumpe
En varmepumpe er billig varmekilde sammenlignet med olie- og gasfyr, men den kræver omvendt ekstra strøm.

Det er dog ofte billigere at vælge et træpillefyr, da prisen for køb og montering er lavere end en varmepumpe. Igen skal man dog tage højde for, at der er noget ekstra arbejde forbundet med at have et træpillefyr.

Fjernvarme er den mest udbredte varmekilde i Danmark, og det er samtidig ofte en af de billigste. Du bør derfor undersøge, om det er muligt at blive koblet på fjernvarmenettet, hvis du skifter din varmekilde.

Pris: Et moderne træpillefyr koster mellem 30.000-60.000 kroner inklusiv montering, mens du kan erhverve dig en varmepumpe og få den monteret for mellem 25.000-75.000 kroner alt efter om det er en luft-/vand eller vand-/vand.

Hvis du skal have lagt fjernvarme, spænder prisen mellem 30.000-70.000 kroner.

Forbedr indeklimaet med ventilationsanlæg: 2000-4000 kroner

Et ventilationsanlæg er en rigtig god måde at forbedre indeklimaet i din bolig samtidig med, at du effektivt holder på varmen. Et ventilationsanlæg er designet til at lufte ud uden at tabe varme i boligen, som manuel udluftning for eksempel gør.

Samtidig kræver det ikke ret meget arbejde i dagligdagen at have et ventilationsanlæg.

Med et ventilationsanlæg med varmegenvinding holder din bolig mere effektivt på varmen, hvilket giver en årlig besparelse på mellem 3000-4000 kroner alt efter, hvordan resten af din bolig er isoleret.

Ventilationsanlæg bliver monteret på et loft
Et ventilationsanlæg giver et bedre indeklima og hjælper med at holde på varmen.

Hvis du bor i en ældre bolig, der ikke er særligt godt isoleret, vil du ikke få ret meget glæde af et ventilationsanlæg, da det er svært for din bolig at holde på varmen.

Derfor passer ventilationsanlæg bedre til boliger, der er godt isoleret i forvejen. Det gælder typisk nyere boliger eller ældre boliger, hvor der er foretaget efterisolering.

Pris: Ventilationsanlæg koster typisk mellem 45.000-60.000 kroner med montering. Selve anlægget er typisk halvdelen af prisen, mens den resterende del er prisen på montering.

Loftisolering: Op til 20.000 kroner

Efterisolering af loft er en anden rigtig god måde at holde på varmen. Det betyder, at det koster mindre at opvarme boligens m2, hvilket også er med til at udlede mindre CO2.

Besparelsen på en (efter)isolering af dit loft afhænger af fire ting. Hvor mange kvadratmeter du har, hvor godt dit loft i forvejen er isoleret, hvor meget du vælger at efterisolere og hvilken opvarmningsform, som du bruger til at varme din bolig op med.

Mange huse, der er bygget i perioden fra 1950 til 1990 mangler loftisolering, og der kan derfor gemme sig en ekstra god besparelse her.

Hvis din bolig er på 150m2, og du isolerer med 300mm isoleringsmateriale, kan du spare op imod 20.000 kroner om året, når du varmer op med fjernvarme.

Hvis du allerede har isoleret dit loft, og vælger at efterisolere det, kan du se frem til en mere ‘beskeden’ besparelse på mellem 2000-4000 kroner.

Energistyrelsen har lavet en beregner, som du kan bruge til at tjekke, hvor meget du kan spare på at efterisolere din bolig.

Pris: Loftisolering koster omkring 150 kroner per m2. Den nøjagtige pris afhænger af, hvor tykt et lag isolering du ønsker. Hvis du ikke selv ønsker at foretage selve isoleringen, vil prisen per m2 være højere.

Vil du have plus på klima- og bankkontoen?
Brug energien effektivt - Søg hos 16 banker med én ansøgning

Der er stor forskel på prisen, alt efter om det er den ene eller anden type renovering, som du kigger på. Derudover er der også forskel på materialer og montering, hvis det er en større opgave, som du ikke selv kan klare.

Derfor er det svært at give en konkret pris, der passer præcis til din bolig.

Vi har skrevet priser på de konkrete renoveringer i afsnittene ovenover, men det er vigtigt at understrege, at du altid bør indhente flere tilbud fra håndværkere, når du vil foretage en større renovering.

Ønsker du at spare penge ved at energiforbedre din bolig, er det en rigtig god ide, at du taler med energikonsulent, der er ekspert i at se potentiale for besparelser og optimeringer af din bolig.

Hvis du kigger på en større energirenovering, kan det være nødvendigt med hjælp til finansieringen. Vi har gjort det nemt at sammenligne tilbud på lån til energirenovering, så du nemt finder det billigste lån til din energirenovering.

Skal du renovere boligen i år?
Få den bedste pris ved at sammenligne tilbud

Kilder:

Videnscentret Bolius

Energistyrelsen

Sparenergi.dk

Husplushave.dk

Få tilbud på energirenovering fra op til 16 banker