Hvad er et privatlån?

Du kan få det i alle banker, men det er vigtigt, at du indhenter flere tilbud.

Sidst opdateret: 3. maj 2024 | Læsetid: 1 minutter

Et privatlån er en lånetype, hvor du kan bruge pengene på det, du vil.

Når du optager et privatlån, skal du heller ikke stille nogen garanti for lånet i form af et ejerpantebrev i din bil eller bolig. Det kalder man for et usikret lån.

Et privatlån bliver også tit kaldt for et forbrugslån eller banklån, men der er altså ikke nogle direkte forskelle, selvom det hedder noget andet.

Du kan få et privatlån hos alle banker og långivere, og det kræver ikke, at du er almindelig bankkunde hos den bank, som du låner pengene af.

Derfor kan man ofte spare mange penge ved at indhente flere tilbud på privatlån fra forskellige banker.

Da bankerne ikke har noget sikkerhed i lånet, kan du faktisk bruge et privatlån til det meste.

Det er helt op til dig, om du vil bruge det på nye møbler, tandlægeregninger, en bil, renovering af boligen eller noget helt femte.

Privatlån er som regel billigere end for eksempel realkreditlån, når du låner beløb under 150.000 kroner.

Det skyldes, at der er ret mange omkostninger ved at omlægge et realkreditlån, og selvom renten generelt er en smule højere på usikrede lån end sikrede lån, kan det faktisk betale sig at vælge et usikret lån.

Når man optager usikrede lån, er der tre udgifter forbundet med lånet.

Det drejer sig om debitorrenten, etableringsomkostning og administrationsgebyr.

Som nævnt er renten på et usikret lån generelt højere end på et sikret. Renten på et usikret lån starter på 3.6% og går op til 20.95%.

Du får en rente tilbudt på baggrund af en kreditvurdering, som bankerne foretager. Her kigger de på din indtægt, dine udgifter og din gæld.

Derudover har du etableringsomkostningen og administrationsgebyret. Det koster typisk mellem 1-3% af det samlede lånebeløb i etablering, og man betaler det i mindre dele over hele lånets løbetid.

Administrationsgebyret er en månedlig udgift, der ligger på mellem 0-40 kroner alt efter, hvilken bank du låner af.