Betal altid dine regninger og gæld til tiden

Har du mange lån, og føler du ikke altid, at du har økonomi nok til alle dine udgifter og regninger? Så læs med her og få gode råd til, hvordan du bedst undgår at ende derud, hvor du ikke kan betale dine regninger eller din gæld. Derudover forklarer vi også, hvilke konsekvenser det kan have, hvis du vælger ikke at betale af på din gæld eller dine regninger.

Sidst opdateret: 9. november 2023 | Læsetid: 5 minutter

En ny undersøgelse fra Experian i januar 2019, har vist, at færre danskere for fjerde år i træk er blevet registreret i RKI, hvilket er meget positivt. Dog er tallet stadig højt, og det er derfor relevant at vide, hvordan du sørger for, at du ikke også ender med at havne som dårlig betaler.

Experian er en data- og analysevirksomhed, som ejer RKI, der står for Ribers Kredit. RKI er et register for dårligere betalere, og har til formål at informere blandt andet långivere om personer, der ikke er gode til at betale deres regninger.

Lav et rentetjek
Tjek om du kan få en billigere rente på dit nuværende lån og få en bedre økonomi.

Experian foretog en undersøgelse i januar 2019, som viste, at tallene for RKI-registrerede danskere bliver ved med at falde. Tallene for antal danskere registreret i RKI var i slutningen af 2018 på 202.727 personer.

For fire år siden var det samme tal på 233.000 personer. Det at tallet bliver lavere og lavere for fjerde år i træk, viser tegn på en bedre økonomi hos danskerne.

Her kan du se en oversigt over vigtige tal fra undersøgelsen:

 • I Danmark er der 4,34 % af befolkningen, der er registreret i RKI.
 • Det samlede beløb for misligholdt gæld i Danmark er 13,1 milliarder kroner.
 • Der er flest personer i alderen 31-40 år, som er registreret i RKI.
 • En registreret person i RKI skylder i gennemsnit 64,861 kroner væk i misligholdt gæld.

Det er ekstremt vigtigt, at du hver måned betaler af på alle dine regninger og al eventuel gæld. Hvis du ikke gør det, er der nemlig alvorlige konsekvenser.

Såfremt du ikke betaler dine regninger, afdrag osv. et gentagende antal gange, så kan du ende med at blive registreret i RKI.

Der er desuden konsekvenser og økonomiske begrænsninger, hvis du ender i RKI. Nogle af konsekvenserne er blandt andet, at du ikke kan få lov til at optage et nyt lån eller en kredit.

Derudover kan du heller ikke få et mobilabonnement, internet, lease en bil eller købe noget på afbetaling, hvilket anses for at være en nødvendighed for de fleste mennesker.

Person der sidder med en lommeregner
Såfremt du ikke betaler dine regninger, afdrag osv. et gentagende antal gange, så kan du ende med at blive registreret i RKI.

Hvis du vil sikre dig, at du ikke ender i RKI, så anbefales det, at du starter med at skabe dig et overblik over din økonomi.

Du skal skabe dig et overblik over alle dine regninger, udgifter og din indtægt. På denne måde ved du lige præcis, hvad dit rådighedsbeløb er. Herefter kan du lave et realistisk budget, som du skal sørge for at holde, så du altid har råd til at betale af på din gæld og dine regninger hver måned.

Du skal desuden sørge for, at du altid har helt styr på, hvor mange penge, der kommer ind på din konto hver måned, og hvor mange penge du bruger. På denne måde, kan du bedre overskue, hvad dit rådighedsbeløb er.

Derudover skal du for at undgå RKI, sørge for ikke at optage mere gæld end, hvad din økonomi kan klare. Desuden anbefales det, at du tilmelder alle dine regninger til PBS betaling, så du automatisk betaler alle dine regninger hver måned og ikke glemmer det.

Hvis du først modtager en rykker på en glemt regning, så husk at sørge for at betale den så hurtigt som muligt, så du ikke får flere og flere rykkere, og til sidst ender i RKI.

Det er derudover også rigtig vigtigt, at du ikke vælger at tage et hurtigt lån for at bruge det til at betale regninger. Hvis du gør dette, kan du nemt komme ind i en dårlig spiral, hvor du hele tiden låner penge for at betale andet gæld eller regninger.

Du kan med fordel prøve at kontakte dine kreditorer, hvis du ikke kan betale din gæld eller dine regninger i en periode. På denne måde kan du vise din gode vilje i stedet for bare at lade være med at betale, og det kan være, at I kan indgå en aftale, der kan gøre det nemmere for dig at betale. Det kan f.eks. være, at du kan aftale med dine kreditorer, at du betaler over længere tid eller i mindre rater.

Hvis du har flere små lån, kan du med fordel lave et samlelån. Hvis du samler din gæld hos en bank i stedet for at have lån hos flere forskellige banker, kan du typisk spare en masse penge. Derudover gør du det nemmere for dig selv at huske at betale af på din gæld, ved kun at skulle betale af til en enkelt kreditor hver måned.

Vores data viser, at rigtig mange sparer penge ved samlelån og med vores nye låneprodukt i form af samlelån, satser vi på, at endnu flere bruger samlelån gennem LendMe.

Nedenfor kan du se et eksempel på et par, der har søgt om et samlelån via LendMe, da de havde flere dyre lån, som de ønskede at samle. Parret endte med en besparelse på hele 140.000 kr og derfor kan det godt betale sig at søge om et samlelån via LendMe.

 • Flere små dyre lån: 185.000 kr
 • ÅOP: 20%
 • Løbetid: 10 år
 • Samlet beløbe der skal betales: Ca 400.000 kr.
 • Samlelån: 185.000 kr
 • ÅOP: 7,95%
 • Løbetid: 10 år
 • Samlet beløbe der skal betales: Ca 260.000 kr.
 • Besparelse: Omkring 140.000 kr.

Hvis du har gæld, så er det relevant at få lavet et rentetjek på dit lån. Ved at lave et rentetjek kan du nemlig se, om du kan få dit nuværende lån billigere hos en anden bank og ende med at spare penge, hvis du får en lavere rente. Hvis du ender med at få et billigere lån, end det du har i forvejen, vil du få et højere rådighedsbeløb og derfor have nemmere ved at betale dine regninger.

Såfremt du finder ud af, at en anden bank kan tilbyde dig en bedre rente på dit lån, kan du vælge at gøre to ting.

 • Du kan vælge at acceptere lånetilbuddet fra den nye bank
 • Du kan vælge at bruge det nye lånetilbud til at forhandle en bedre rente hos din nuværende bank.

Uanset om du har brug for hjælp til at tjekke renten på dit lån, eller ønsker at finde et lån med en lav rente. Så hjælper LendMe dig.

Vi er en uafhængig platform, der kæmper for gennemsigtighed på det danske lånemarked. Vi mener nemlig, at alle har ret til fuld gennemsigtighed i et komplekst lånemarked.

Vi indhenter og sammenligner personlige lånetilbud fra flere anerkendte banker. Du skal blot udfylde en enkelt låneansøgning, og så hjælper vi dig med at få det nødvendige overblik. Herefter vælger du selv det bedste lånetilbud med ro i maven.

Ansøg om rentetjek eller samlelån her
Udfyld kun én låneansøgning og modtag tilbud på rentetjek eller samlelån fra flere banker. Gratis og uforpligtende