Sådan får du styr på låneomkostningerne

Der kan være mange årsager til, at du måske har behov for at låne penge. Det er dog vigtigt, at du ikke springer ud i det første lån, du finder. Vi hjælper dig her med, hvordan du får styr på låneomkostningerne, inden du ansøger om et lån.

Sidst opdateret: 3. maj 2024 | Læsetid: 3 minutter

Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Nationalbank har de danske husholdninger en stor gæld, når man kigger på den i forhold til deres indkomst. Til gengæld har danskere også store aktiver, så selvom de har en stor gæld, har de også en stor formue.

Det at låne penge og have gæld behøver altså nødvendigvis ikke at være noget negativt, selvom mange måske opfatter det sådan.

Hvis du skal låne penge, er det dog vigtigt, at du undersøger de forskellige omkostninger, der er ved at tage et lån. På den måde sikrer du dig, at du rent faktisk har råd til at låne penge.

Lav et rentetjek her
Udfyld kun én låneansøgning og modtag lånetilbud fra flere banker. Helt gratis og uforpligtende.

Når du opretter et lån hos en långiver, vil der typisk være etableringsomkostninger, som forekommer i forbindelse med oprettelse af lånet. Derudover er der også typisk et administrationsgebyr, som er et månedligt gebyr, der betales til långiveren.

Både oprettelsesgebyret og det månedlige administrationsgebyr kan variere fra bank til bank. Men typisk er oprettelsesgebyret en procentdel af beløbet, du ønsker at låne.

Udover oprettelses- og administrationsgebyret er der selvefølgelig også renterne. Renterne er det beløb, som du betaler långiver for at have et lån i en bestemt periode.

Renten på dit lån afhænger dels af, hvilken bank du vælger at låne hos, men i lige så høj en grad, hvordan din egen privatøkonomi er. Bankerne foretager nemlig en kreditvurdering af dig.

Formålet med en kreditvurdering er dels at sikre, at din økonomi kan bære at afdrage på et lån, men også at finde ud af, hvilken rente banken skal tilbyde dig.

image
Det at låne penge og have gæld, behøver altså nødvendigvis ikke at være noget negativt, selvom mange måske opfatter det sådan.

Du har sikkert hørt om begrebet ÅOP, som står for Årlig Omkostninger i Procent.

Det betyder, at ÅOP'en indebærer de samlede omkostninger, renter og gebyrer, der påløber et lån på et år udtrykt i procent. Derfor er ÅOP'en også rigtig god, når du skal sammenligne flere lånetilbud, netop fordi den ikke kun kigger på renten.

Det lånetilbud med den højeste rente er ikke nødvendigvis det dyreste. Et lånetilbud med en lavere rente, men højere oprettelsesomkostninger, kan godt ende med at være dyrere. Du skal også huske på, at du kan trække renter fra i skat, hvilket du ikke kan med de andre omkostningerne.

Her kan du se et eksempel på vores låneberegner og de forskellige låneomkostninger. Eksemplet er for en bruger, som ønsker at låne 50.000 kr. med en løbetid på tre år. Her kan du se den forventet månedlige ydelse baseret på forskellige rente eksempler.

Det er svært at sige helt konkret, hvad den månedlige ydelse og renten på dit lån bliver, da dette afhænger af din ansøgning og kreditvurdering.

image

Brug selv vores låneberegner her og se, hvad de forskellige omkostninger for dit ønskede lån kan blive. Husk dog på, at dette kun er et estimat, og at dit reelle lånetilbud kan se anderledes ud.

Hvis du allerede har optaget et lån uden at tjekke låneomkostningerne og er i tvivl, om du betaler for meget for dit nuværende lån, så lav et rentetjek. Et rentetjek betyder, at du tjekker, om du kan få dit nuværende lån med en lavere rente hos en anden bank.

Hvis du finder ud af, at en anden långiver vil tilbyde dig et billigere lån, kan du tage imod det og flytte dit lån, eller du kan bruge det til at forhandle en bedre rente hos din nuværende långiver.

Udover at det er vigtigt, at du kender til de forskellige omkostninger, der er ved at låne penge, bør du også undersøge lånemarkedet på forhånd. Sørg for at indhente og sammenligne lånetilbud fra flere banker, så du netop finder den bank, der kan kan tilbyde dig de bedste låneomkostninger samlet set.

Uanset om du har brug for hjælp til at tjekke renten på dit lån eller ønsker at finde et nyt lån med en lav rente, så hjælper LendMe dig.

Vi er en uafhængig platform, der kæmper for gennemsigtighed på det danske lånemarked. Vi mener nemlig, at alle har ret til fuld gennemsigtighed i et komplekst lånemarked

Ansøg om lån
Udfyld kun én låneansøgning og modtag lånetilbud fra flere banker. Helt gratis og uforpligtende.

Kilder:

- Danmarks Nationalbank