Ansøg nu

Variabel eller fast rente? Sådan vælger du

Artiklen gør dig klogere på forskellene, og hvornår du bør vælge det ene frem for det andet.

Sidst opdateret: 30. juli 2024 | Læsetid: 6 minutter

Når det kommer til at vælge mellem en variabel og fast rente på et lån, kan det hurtigt blive en uoverskuelig opgave.

Det gælder især, hvis det er første gang, du skal træffe beslutningen og leve med konsekvenserne de næste mange år.

Realkreditlån er en af de største økonomiske beslutninger, som de fleste af os kommer til at tage, og derfor er det livsvigtigt at være forberedt.

Når det kommer til fast eller variabel rente, er det ikke nødvendigvis et spørgsmål om, at der er en rigtig og forkert beslutning, men det drejer sig i høj grad om, hvor risikovillig du er, når det kommer til lån.

Men hvad er bedst for dig, og hvordan træffer du den rigtige beslutning?

Artiklen er til dig, der skal låne penge til at købe bolig, men endnu ikke har sat sig ind i, hvilket lån der er smart at vælge, eller som har brug for mere viden, for at kunne træffe den bedste beslutning.

At forstå forskellen mellem variable og faste renter kan nemlig spare dig for en masse penge og endnu flere bekymringer både på kort og lang sigt.

En variabel rente er en rente, der ændrer sig over tid. Den følger markedsrenten og kan både stige og falde. Nogle gange på meget kort tid.

Med en variabel rente kender du ikke prisen på dit lån i morgen, og det er derfor forbundet med en vis usikkerhed at vælge den variable rente

Omvendt er den overskyggende fordel, at variable renter generelt er lavere end faste renter, medmindre at renteniveauet pludselig stiger markant som følge af inflation eller lignende makroøkonomiske bevægelser.

Ifølge tal fra Finans Danmark udgør realkreditlån med fast rente ca. 51% af alle realkreditlån i 2022.

Fordele ved at vælge variabel rente:

  • Lav startrente: Du vil have lavere renteudgifter sammenlignet med et fastforrentet lån i begyndelsen af din afdragsperiode
  • Mulig rentegevinst: Hvis renten falder yderligere, vil du skulle betale mindre, og det kan være meget rart, at have måneder, hvor der er mere plads
  • Fleksibilitet: Nogle måneder vil renten være lav, hvilket betyder, at du skal betale færre renter

Ulemper ved at vælge variabel rente:

  • Usikkerhed: Renteudgifterne stiger, hvis renteniveauet går op, hvilket kan gøre det sværere at at balancere et budget
  • Svært at planlægge: Selv hvis renten er lav, er det svært at planlægge, hvad du skal bruge på udgifter til lånet om 5 eller 10 år
  • Prisfald på bolig ved høj rente: Hvis renten er høj, vil det både være dyrere for dig at betale dit lån, men boligpriserne vil også falde

Den største gevinst er klart den økonomiske, så længe renten ikke overstiger det niveau, du kunne have låst den fast på.

Omvendt er den store ulempe, at globale stigninger i renteniveauet kan gøre det dyrere at låne. Derudover har du sværere ved at planlægge din økonomi i fremtiden, da du ikke kender dine udgifter til lånet.

En fast rente er en rentesats, der forbliver uændret i hele lånets løbetid.

Det betyder, at dine renteudgifter og månedlige ydelser forbliver de samme uanset ændringer i markedsrenten.

Det er der nogle helt klare fordele og ulemper ved, og det er her, hvor du skal tænke dig ekstra godt om.

Fordele ved at vælge fast rente:

  • Forudsigelighed: Med en fast rente ved du præcis, hvad du skal betale i hele lånets løbetid, og du kan derfor sove roligt om natten
  • Sikkerhed: Hvis markedsrenten stiger, vil din faste rente ikke ændres.Det er en stor sikkerhed, når renten svinger meget
  • Ro i sindet: Med fast rente og afdrag, skal du ikke bekymre dig, hvis der er uro på de finansielle markeder

Ulemper ved at vælge fast rente:

  • Høj startrente: En fast rente er typisk højere end en variable, når lånet optages. Det er derfor dyrere i starten.
  • Ingen besparelser ved rentefald: Hvis markedsrenten falder, vil din faste rente forblive den samme, og du vil ikke spare penge.

Nu, hvor du har en grundlæggende forståelse for fordele og ulemper ved fast og variable rente, er du klar til at gå videre i din beslutningsproces.

Læs videre for at blive klogere på, hvor risikovillig du skal være for at vælge variable rente, og hvilke konsekvenser der er ved det ene valg fremfor det andet.

At vælge mellem variabel og fast rente kan virke som en svær opgave, fordi det er umuligt at spå om, hvordan renten ser ud de næste fem, ti eller femten år.

Det er ene og alene din risikovillighed, der afgør, om du skal være fast eller variabel rente.

Her får du mere viden, der forhåbentlig kan gøre dig mere sikker i din beslutning eller give dig anledning til at stille de rigtige spørgsmål til en rådgiver.

Din økonomiske situation

Din egen økonomi er et godt sted at starte, når du skal tage en af de helt tunge beslutninger.

Hvis din økonomiske situation er stabil, eller du ser ind i en indkomststigning henover de næste par år, føler du måske, at der er mere plads til at tage større chancer, og du kan hælde mod en variabel rente.

Hvis du omvendt har en økonomi, hvor det vil være problematisk med selv en lille stigning i renteudgifter, er det værd at overveje, om du ikke skal gå med det sikre valg.

Det er vigtigt, at du ikke vælger et lån med variabel rente, hvis selv små udsving i renten kommer til at presse dit budget. I det tilfælde vil realkreditinstituttet sætte en begrænsning på, hvor meget du kan låne.

Risikovillighed

Din risikovillighed spiller en stor rolle i valget. Er du en livrem-og-seler-type, er et variabelt lån næppe noget for dig.

I 2022 udgjorde fastforrentede realkreditlån ca. 51% af alle realkreditlån, hvilket var et fald fra året før, hvor tallet var helt oppe på 54%.

Men kigger vi tilbage til perioden 2018 til 2020 var det lån med variabel rente, der var mest populære, og ændringen kan være influeret af makroøkonomiske tendenser, som inflation og rentestigninger.

Ud fra de sidste fem års tal tyder det på, at flere og flere vælger fast rente, når der er usikkerhed omkring markedsrenten.

Hvis du tror, at renten kommer til at stige endnu mere inden for kort tid, er det fornuftige valg et fastforrentet lån, og tror du omvendt, at renten falder, vil et rentetilpasningslån være det bedste.

Tidshorisont

Den sidste ting, som er værd at tage med i dine overvejelser, er tidshorisonten.

Køber du en bolig, som du har tænkt dig at blive boende i de næste mange år, bør det ikke have stor indflydelse på dit valg af rente.

Men har du en kort tidshorisont, er det værd at tænke en ekstra gang over renten, da en stigning i markedsrenten er nært beslægtet med et fald i boligpriserne.

Har du variabel rente, kan en stigning i markedsrenten derfor betyde, at dit lån bliver dyrere, mens prisen på din bolig falder. Det er ikke en gunstig position at stå i, hvis du gerne vil sælge.

Derfor kan det være værd at overveje et fastforrentet lån, hvis du har en kort tidshorisont.

Uanset om du vælger det ene eller andet, er det vigtigste, at du får tilbud fra flere banker og realkreditinstitutter, inden du vælger et lån.

Det er ikke sikkert, at du får den samme pris, og derfor sparer du penge ved at undersøge dine muligheder.

Du bør tage højde for de fordele og ulemper, der er beskrevet i artiklen, men der er også andre variabler, som du skal tage stilling til.

Det gælder blandt andet, hvilket lån du skal have.

Det kan eksempelvis være fastforrentet, F-kort, F1, F3, F5 eller om det skal være et afdragsfrit lån eller ej.

Du bør læse mere om de forskellige låntyper, inden du tager et møde med realkreditinstitutterne, så du allerede har gjort dig nogle tanker omkring, hvad der er det rigtige for dig.

Husk også, at både realkreditinstitutter og banker er virksomheder, der lever af at tjene penge, og at du også kan stille krav til dem, når du forhandler lån.

Når du skal finansiere et huskøb, skal du typisk også bruge et banklån, da du maksimalt kan låne 80% af boligens pris gennem realkredit.

Vi hjælper dig med at sammenligne tilbud fra 18 banker, da du ikke er tvunget til at vælge noget bestemt, kan du ligeså godt vælge det billigste.

Sammenlign tilbud på banklån
Få overblikket og vælg kun det bedste

Når du spørger, svarer vi

Snak med en fra vores kundeservice

70 60 62 62

Vi har åbent:

Man-Tor: 09.00 - 20.00
Fredag: 09.00 - 17.00
Lør-Søn: 10.00 - 16.00

Ellers kan du få svar på de oftest stillede spørgsmål i vores FAQ