Hvad kan man trække fra i skat?

Vi hjælper dig med at forstå, hvad du kan trække fra i skat, så du ikke betaler mere end højest nødvendigt.

Sidst opdateret: 3. maj 2024 | Læsetid: 3 minutter

Der er en lang række fradrag, du kan trække fra i skat, som du ikke bør snyde dig selv for. Der er ofte penge at hente, hvis du gennemgår og retter i din årsopgørelse, hvis oplysningerne er forkerte. Det drejer sig blandt andet om fradrag som:

  • Kørselsfradrag (befordringsfradrag)
  • Håndværkerfradrag (servicefradrag)
  • Fradrag på donationer til velgørende formål
  • Renter på banklån
  • Tab på aktier og investeringsforeninger
  • Børne- og underholdsbidrag

Du kan også få hjælp til at gennemgå din skattemappe med TaxHelper, så du ikke går glip af dine egne penge.

De har udviklet en algoritme, der på 15 minutter kigger din skattemappe igennem for de sidste tre år og finder dine skjulte eller glemte fradrag helt automatisk.

På den måde, får du penge tilbage, som du ellers ville have mistet.

Kørselsfradraget er et fradrag, du får hvis du har mere end 12 kilometer til dit arbejde, hvilket vil sige 24 kilometer frem og tilbage. Der er et krav om, at du selv skal betale for transporten, men derudover spiller det ingen rolle, om du tager bilen, cyklen, toget eller bussen.

Fradraget kan ændre sig fra år til år, men det er typisk på omkring 2 kroner pr. kilometer, hvis du har mellem 25 og 120 kilometer frem og tilbage fra jobbet. Hvis du har mere end 120 kilometer frem og tilbage vil du kunne trække omkring 1 krone fra de efterfølgende kilometer.

Hvis du får udført arbejde i dit hjem af en professionel håndværker, kan du fratrække personens løn i skat. Det samme gælder, hvis du får udført professionelle serviceydelser som rengøring, vinduespudsning, børnepasning osv.

Her kan du få fradrag på op til 25.000 kroner for håndværker- eller serviceydelser pr. år. pr. person i husstanden. Det betyder, at alle personer i huset over 18 år kan benytte deres fradrag. Det gælder udelukkende for løn og ikke materialer i forbindelse med arbejdet.

Arbejdet skal kunne dokumenteres digitalt, så en faktura, der er betalt kontant, gælder ikke.

Hvis du donerer penge til velgørende foreninger eller formål, kan du trække pengene fra i skat. Hvis du har oplyst dit CPR-nummer i forbindelse med donationen, bliver det automatisk tilføjet dit skatteregnskab.

Du kan få fradrag på op til 16.600 kroner. Hvis dine bidrag ikke fremgår på skat.dk, skal du henvende dig til den pågældende organisation, da du ikke selv kan rette i feltet. Du skal også være opmærksom på, om foreningen eller formålet er godkendt af Skattestyrelsen.

Hvis du har et lån, som du betaler renter af, kan du også få fradrag for disse udgifter. Det gælder flere former for lån såsom banklån, realkreditlån, forbrugslån og kontokortordning. Hvis du vil vide mere, har vi et andet indlæg om det.

Du kan fratrække tab på aktier, der er optaget til handel på et reguleret marked, og investeringsbeviser, hvis Skattestyrelsen har fået oplysning om købene af de aktier eller investeringsbeviser, der har været tab på.

Det er ikke sikkert, at Skattestyrelsen har alle oplysninger om dine værdipapirer. Da du selv har ansvaret for, at de får alle oplysninger, er det vigtigt at tjekke dem. Typisk bliver de dog oplyst af den udbyder, du handler ved.

Hvis dit børne- eller underholdsbidrag ikke går gennem det offentlige, bliver det ikke indberettet til Skattestyrelsen. Så hvis du selv har indgået en aftale på det område, skal du selv sørge for at oplyse beløbet i din årsopgørelse.